onsdag 8. august 2018

Nordmandsdalen    

  

 I dag har deltagerne på Nordisk draktseminar vært på utflukt, vi har besøkt museet Færgegården, Frederiksborg Slot, Ramløse Mølle og altså - Nordmandsdalen.

 Nordmandsdalen ligger i  parkanlegget som omgir Fredensborg Slott og består av statuer av bønder, fiskere og andre godtfolk fra Norge og Færøyene.
Opprinnelsen er tredukker som ble utskåret og dekorert av postkjører Jørgen Christensen Garnaas fra Bergen. Dukkene sendte han til Det kongelige kunstkammer i København og etter noen år fikk han audiens hos Kong Frederik V. Han bestilte små elfenbensfigurer og disse dannet etterhvert grunnlag for sandsteinskulpturer i naturlig størrelse, utført av hoffbilledhugger Johann G. Grund. Figurene ble plassert i et amfiteater fra 1764, og anlegget ble endelig ferdigstilt i 1784. De originale statuene er skadet av vær og vind og statuene som nå står i anlegget er kopier av de originale.
Jeg har hatt lyst til å besøke dette stedet i mange år, men det har aldri passet  ( og kanskje ikke den perfekte utflukt for småbarnsfamilier hvor en av fire er interessert i bunad og folkedrakt og de andre tre er, vel, ikke fullt så interessert). Å komme hit har vært helt fantastisk og  det er utrolig hyggelig å være på tur med så mange andre engasjerte mennesker.  Resten av dagen har også vært flott - flere bilder kommer i eget innlegg.

 PS. Elfenbensfigurene, eller ihvertfall noen av dem, er en del av utstillingen Tradisjon og inspirasjon i Dronning Sonjas Kunststall som står til 2.september.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar