søndag 13. mai 2018

Bunad 13.mai - i siste liten

I dag har jeg tre gode tips sånn på tampen av prosjekt  bunadklar til 17.mai1. Har du husket beltet?
Hvis du leverer bunaden til omsying må du antagelig gjøre noe med beltet også. Det gjelder om bunaden skal inn eller ut, beltet skal passe til livvidden.
2. Skal du pusse fastsydd sølv?
En ting er å pusse søljer, mansjettknapper og annet løst sølv. Noe helt annet er knapper, hekter og annet som er sydd fast på bunaden. Dette blir ikke pusset like ofte som resten av stasen.
Men hvis du blir grepet av tiltakslyst og tar av dette sølvet for å pusse det - sjekk først at du har passende tråd til å sy det fast med. Knapphulltråd, Goliat eller en annen sterk tråd. Lurer du på om tråden er sterk ? Prøv å slite den av med hendene. Hvis den ryker er den ikke sterk.
3. Passer ikke bunaden i det hele tatt?
Jeg tviler på at noen har anledning til å sy ut bunaden din nå. Hvis den absolutt ikke passer og det ikke hjelper med hverken hold -in undertøy eller andre brutale nødløsninger har jeg et godt råd - ta på deg noe annet. Hvis du må gnikke og gnu, hale og dra for å hekte sammen bunaden er det hverken pent eller behagelig. Ikke er det bra for stoffet heller.For ikke å snakke om humøret, det er rett og slett begredelig å gå i klær som er altfor trange. Så, heng bunaden pent opp på et synlig sted, ta på deg noe du passer inn i og ta kontakt med en lokal bunadtilvirker/-systue etter pinse for å få sydd om stasen. Og ja, selvsagt kan du la den henge og heller endre egen fasong, men vær realistisk. Hvis du var en strek av en konfirmant,  bunaden er urørt siden den tid og du nå nærmer deg femti er det kanskje ikke helt sannsynlig at du kommer tilbake til gammel fasong. Og for ordens skyld - hvor mange andre plagg fra de glade tenårene bruker du fremdeles?


Og jada, jeg vet det er opptil flere dager til 17.mai, så det er ikke helt på tampen ennå. Bare nesten...Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar