fredag 11. mai 2018

Bunad 11.mai - om bunad og sminke


Spørsmålet dukker jevnlig opp; hvordan skal man se ut når man har på bunad? kan man bruke sminke, er det greit med solbriller på solrike dager og hva gjør man egentlig med øredobber og favoritt-armbåndet?

Når man ifører seg bunad går man på en måte bakover i tid, til en tid da hverken sminke eller annet tilbehør var vanlig. Men om det derfor er riktig å møte nasjonaldagen med blankskurt ansikt og mysende øyne, det er et betimelig spørsmål. De fleste av oss føler seg mer vel med litt farge på øyenvipper og lepper og føler seg ikke vel i helt naturlig utgave. På 17.mai og i andre anledninger der antrekket er bunad omgås man andre mennesker. Og sammen med andre mennesker ønsker vel alle av oss å se sånn noenlunde pene og velstelte ut?

Det er mange generasjoner siden sminke var forbeholdt byens løse fugler og verdensvante kvinner som ikke kviet seg for folkesnakk. Nå er det en del av hverdagsantrekket, og vi føler oss mest vel i sminket tilstand. Spørsmålet er da - hva gjør man?

Det er ikke nødvendig å matche leppene med de rødeste broderiene på bunadlivet, eller hente opp den friske grønne fargen i silkesjalet i neglelakken. Lett og nøytral sminke derimot, det må være lov. Vi skal tross alt ikke straffes for at vi velger bunad. Velg en dempet leppestift, la Kleopatra-øynene vente til en annen anledning og om du vil lakke negler - velg en lys og nøytral farge.

Det samme gjelder bruken av solbriller og smykker. Finn en enkel og klassisk solbrillemodell og bruk disse. Store og lekre solbriller á la Jackie O. kan hvile ved bunadanledninger, de er fine til mye annet.
Det samme med smykker, det er ikke veldig pent med dinglende glitter i ørene, eller prangende armbånd. Så tenk litt på hva som ser riktig ut, og hva du heller kan pynte deg med en annen dag. Eller om du skifter antrekk på kvelden, da kan du bruke smykker opp og ned og i mente.

Bruken av bunad kan ikke ene og alene baseres på hva folk hadde til rådighet for 150 - 200 år siden. Vi må være fleksible og leve i nåtiden samtidig som vi respekterer gamle tradisjoner. Det går fint an å kombinere respekten for det gamle og gleden ved å bære bunad med hva make-up artister kaller en lett day-look.
Og så var det disse konfirmantjentene da...Om du har en av sorten hjemme og hun slår seg aldeles vrang og nekter å forlate hjemmet uten tilstrekkelige mengder sminke, la henne få lov. Verden faller ikke i grus om man ser en oversminket tenåring med ny bunad og mobil i hånda. De vokser opp de også.


8 kommentarer:

 1. Jeg er striks når det kommer til min bunad men lett sminke og nøytrale solbriller synes jeg folk kan bruke. Vi kan ikke skremme folk fra å bruke bunad. Det er andre tider. Tradisjonene må holdes i hevd men ikke være så strenge at folk skremmes vekk fra bunaden

  SvarSlett
 2. Jeg steig ut av bilen en 17. mai og kom på at jeg ikke hadde tatt av meg klokka, som jeg vanligvis gjør når jeg ifører meg nasjonalen. Jeg smatt den kjapt ned i bunadveska, og blei møtt av latter fra en bekjent, som lurte på hvor jeg skulle "smette" nikon-apparatet som hang over skulderen. Det digre kameraet er naturlig tilbehør til bunaden for meg og alle mødre som står langs vegen og venter på klassen til sin håpefulle, men direkte tidsriktig er det jo ikke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kamera må man ha:) Det er faktisk viktigere å ta av klokka, selv om den ikke er særlig synlig. Den sliter på mansjetten.

   Slett
 3. altså, jeg eier ett eneste par solbriller av god kvalitet, fordi jeg tror på å kjøpe ting av god kvalitet, men bare en av hver. Så jeg bruker mine ikke-helt-men-nesten Jackie O-solbriller med verdens beste samvittighet, også til bunad, fordi de er gode og jeg synes det er ubehagelig å gå uten i skarp sol. De er ikke prangende, og den dagen noen finner opp bunadsolbriller kommer vil alle til å se nostalgisk tilbake på den tiden man brukte ray bans til bunaden.

  Men smykker som ikke er bunadsølv har ingenting sammen med en bunad å gjøre.Der er jeg streng, fordi andre smykker er feil, og har ingen praktisk funksjon som solbriller og paraply. Det er jo bunadsølvet som er smykkene den dagen.

  Og sminke? jeg synes det blir absurd å ikke sminke seg når man går med sitt fineste antrekk. Hadde de gammeldagse piger hatt tilgang på sminke, så ville de brukt det, de også. Mannen min er interessert i musikk og fnyser av tidsriktige innspillinger på periodeinstrumenter, ut fra det resonnementet at hadde de gamle komponistene hadde tilgang på et moderne piano eller et fullt symfoniorkester, så ville de omfavnet det.

  Samme med sminke og solbriller - la oss sette pris på at vi har det, og bruke det fornuftig hvis vi ønsker det.

  Det jeg derimot ikke liker så godt er moderne ting, som hårbøyler og paraplyer og slips med bunadmønster. Ja til moderne ting som man har et fornuftig behov for å bruke sammen med bunad, men ikke lat som det er noe annet enn det er.

  SvarSlett
  Svar
  1. En annen ting: Min korpsmusikant som er konfirmant i år, og får lov å gå med bunad i stedet for uniform bare dette ene året, kommer til å bruke svarte Adidas joggesko med bunaden i toget :-D Og jeg tenker at det er greitt, fordi det er en nødvendig tilpasning for henne for å greie kombinasjonen bunad og lang tur med tungt instrument.

   I fjor så jeg en del ungjenter med Converse hightops til bunadene sine, uten at det så ut til å ha noen slik "nødvendig" grunn. Jeg tenker at det er greitt det og. De er tenåringer og trenger å sjokkere litt, og de kommer garantert til å vokse det av seg, forhåpentligvis med bunadgleden intakt. Husker godt da jeg var tenåring på åttitallet og 17. mai sammenfalt med den relativt korte perioden venninna mi hadde lilla hanekam. Hun brukte bunaden sin likevel, og så strålende ut - som unge jenter gjør når de går i bunad!

   Slett
  2. Helt enig og takk for veldig fine kommentarer. Bortsett fra at jeg liker bunadslips da...jeg liker ideen med å ta elementer fra bunaden og sette de inn i en ny sammenheng. Det er bedre enn å tilføre bunaden nye elementer.

   Slett
  3. ja, det er sant. Og akkurat bunadslips er jo litt morsomt. Og så har de den fordelen at de blir båret av en person som ikke bruker bunad, men som kanskje velger å matche kona den dagen. Jo, jeg er enig, og trekker tilbake det med bunadslipset! Til det du sier om å tilføre nye elementer - jeg ser en ny bunadleverandør her i byen driver og frisker opp rogalandsbunaden med nye elementer - skjorter med farger på broderiene istedet for hvitt på hvitt, søljer med fargede stener, nye moderne farger i broderiene på sjal og forkle, forklesett i silke istedet for ull, broderte belter på barnebunaden og konebelte på konfirmanter, silkeskjerf i halsen, helt til uttrykket totalt sett ligner mer på helt andre bunader fra helt andre landsdeler - altså wtf!?! Jeg kjenner det irriterer min indre bunadspolitidame ganske kraftig. Dette er selvfølgelig en av de nye som produserer i utlandet... Det er så vanskelig vurdere hva som er greitt og ikke av dette nye.

   Slett