tirsdag 14. mars 2017

Hvor lang tid tar det å sy en bunad?





 Noen spørsmål dukker opp med jevne mellomrom:
- hva gjør du egentlig? ( Jo takk, det lurer jeg også på noen  ganger)
- hva er galt med Kinabunader? ( det tror jeg du finner svaret på i sidemenyen)

og dette;
hvor lang tid tar det å sy en bunad?


Og hva skal man svare? For mener du komplett bunad; brodert og montert med skjorte og alt håndsydd?
Eller tenker du på en enklere variant der det ikke er et broderisting på selve bunaden og det meste går unna på maskin?
Skal det knyttes 800 knuter på sjalet? Skal det rynkes over og under fem millimeter, fire rader rett under hverandre rundt en stakkevidde på nærmere fire meter?


Og hvem skal sy? En yrkesutøver som syr samme modell fem dager i uka? En kursdeltaker som syr sin første bunad, ved siden av alt det andre som skjer i livet?

Det fantes, på en tidligere arbeidsplass, en liste over hvor lang tid de ulike arbeidsprosessene tok. Der var det antydet ca 70 timer for broderiene på en bestemt bunad. Siden dette var timer som skulle betales, er de ingen grunn til å tro at ledelsen hadde tatt godt i eller brukt den brodøsen som jobbet saktest når de målte tiden. Da kan kanskje en uerfarne kursdeltaker bruke 100 timer?
Og når jobben gjøres?
Er det når du er våken og opplagt, eller etter jobb og mat og trening og lekser og kjøring hit&dit og legging av barn og oppdatering på sosiale medier?


Det er to sider av denne saken som jeg prøver å få den nysgjerrige til å tenke på:
- bunad er ikke bunad. Det er godt og vel fire hundre forskjellige her i landet. De er mer ulike enn like.

Og
hva er ditt motiv for å sy bunad?
Hvorfor ønsker du å sy bunad? Er det for å spare penger, er det for å oppleve tilfredsstillelsen i det å skape noe selv eller, som for veldig mange, er det en kombinasjon? Noen går kurs etter kurs og hygger seg med å brodere en og samme bunad, mens andre feier gjennom en mannsbunad bestående av vest, knebukse og trøye på et kurs. Ambisjonsnivået er forskjellig.

Noen ganger, når det ikke nytter å forklare og peke og utrede og komme med bilder og snakke om skoninger, broderier, dobbel uttrekkssøm og andre teknikker som tar tid stiller jeg gjerne et motspørsmål;
hvor lang tid tar det å lese en bok?
Og når vi blir enige om at det avhenger av; bokas skriftstørrelse, antall sider, antall sider med bilder, hvorvidt historien fenger eller ikke og et par-tre-fire andre variabler så er det ganske lett å sveipe rett tilbake til buandsømmen og friskt hevde at det samme gjelder her. Det tar den tiden du vil det skal ta.

PS.
og så er det selvsagt de som spør ene og alene for å ha mulighet for å prute... Men det handler ikke om dem her,  kunden får en pris før jobben starter opp. Og bommer jeg grovt så går det utover meg selv.




2 kommentarer:

  1. Eit viktig spørsmål, og eit godt og utfyllande svar. Til dagleg snakkar me berre om kva bunad me har, kvifor me har denne og om kor glad me er i dan. Blir det spørsmål om kor den er sydd har me kan hende og svar. Men når det vert snakka om arbeidet som ligg i bunaden veit me svært lite. Dette kjem nok ikkje klart nok fram i sosiale media, i dagspressa eller andre stader. Ofte snakkast det om kulturarven og immateriell kulturarv, men skjeldan får me vete kva som ligg bak desse uttrykka. Difor er det viktig at det du skriv her kjem fram og at me forstår dette, tek det til oss og nyttar kunnskapen vidare.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Stein:)
      Jeg tror også at dette er viktig, at vi fremhever håndverket og snakker om tiden det tar. Da er det lettere å fjerne hobbypreget og øke fagets status. Det gjelder jo forsåvidt mange håndverksfag.

      Slett