søndag 1. november 2015

Påtegning av mønster

Etter innlegget om å prikke og pakke har det kommet noen forespørsler om hvordan man overfører broderimønster til stoff. Jeg skal forklare hvordan jeg gjør det:
Men først vil jeg si at dette er min  metode som er egnet til det vi kan kalle utvidet husbruk. En stor systue eller leverandør bruker andre materialer og en litt annen fremgangsmåte.

For å tegne på trenger du:
blyant
kalkerpapir/ matpapir / tynn plast
spiss nål eller syl
tekstilmaling i farge som synes på stoffet
svamp ( jeg hamstrer sminkesvamper på salg)
stoff
aviser/frottehåndkle/tykt underlag
tegning av motivetTegn motivet ditt på et ark og legg dette under kalkerpairet. Hvis det er et stort motiv med mange detaljer kan det lønne seg å feste arket slik at det ikke sklir. En liten bit med tape i hvert hjørne letner arbeidet betraktelig ( eller plasser lodd oppå)
Hvis du har et enkelt motiv kan du tegne rett på kalkerpapiret. Jeg har gjort det på disse muffinsmotivene. Hvis jeg skulle tegnet på lyst stoff måtte jeg da vært ekstra nøye på å ikke legge blyantsiden ned mot stoffet ettersom blyantfargen da kan smitte av.
Prikk hull med syl eller nål ( nåla kan med fordel festes i en vinkork slik at det blir lettere å holde). Husk å polstre med aviser eller noe annet som beskytter bordet under.

 

Når du har prikket alle linjer kan du holde arbeidet opp mot lyset for å sjekke at ingen detaljer er glemt.
Nå skal du begynne med selve påføringen og her gjelder det å være nøye slik at fargen ikke sklir utover og gir deg dobbeltlinjer. Bruk lodd; saks, lysestake, samme hva bare det er tung og ligger stille, i hjørnene.
Legg stoffet på bordet, papiret med hull oppå. Ta litt maling på svampen og gni. Og gni. Og gni, til alle hull er dekket.
Da løfter du forsiktig av papiret. Hvis du skulle ha glemt en linje kan du prikke litt nå. Dypp spissen av en tannpirker i malingen og fyll inn der den mangler prikker.

  

Når jeg bruker bakepapir holder det til to eller tre påtegninger før limet tetter igjen hullene. Derfor bruker jeg stivere plast som kan vaskes når jeg skal lage flere motiv, men da må jeg likevel stikke opp igjen noen steder.Kanskje kan man bruke symaskin til prikkingen? Jeg tipper det går fint på de lange linjene, men de fleste av oss vil nok slite hvis det blir veldig mye buer og snirklinger. Et annet minus ved å bruke symaskin er at papiret ikke bør brettes, bøyes eller skrukkes og da er det ikke så lett å bruke en vanlig symaskin. Større systuer bruker en prikkemaskin, noe som står relativt høyt på ønskelista her også ( det er forsåvidt ikke noe man bare kan løpe og kjøpe, så jeg holder øyne og ører og søkemotorer på nettet åpne)
Jeg synes ikke alt behøver være så fint og fancy bestandig. Hvis du har lyst til å prøve å prikke mønster og tegne på kan du bruke en pepperkakeform, en barnetegning eller noe annet enkelt og prøve deg fram. Tekstilmaling får du i hobbybutikker, syler og spisse nåler innbiller jeg meg at de fleste har i hus. Bakepapir er heller ikke vanskelig å få tak i og svamper.

Og hvis du virkelig blir bitt av basillen og vil bruke mer penger på dette så finnes det "ordentlig utstyr" å få kjøpt. Jeg har kjøpt fra danske folkedansere, men om noen vet om en norsk butikk som selger kalkerpapir og påføringsfarge så mottas tips med takk!

Og hva for noe muffens jeg skal bruke muffinsmotivene til får dere se en annen gang. Inntil videre sier jeg som vår venn Egon, Jeg har en plan!


4 kommentarer:

 1. Takk for fint innlegg! Tenkte å brodere på hvitt ullstoff, men jeg sitter litt fast. Hvilken farge ville du brukt til prikkene? Er redd det smitter av?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har brukt samme metode på lyst stoff, men du trenger jo ikke bruke svart. Hva med en lyseblå? Tekstilmalingen jeg brukte smitter ikke av, den tørket fort også.
   Lykke til:-)

   Slett
 2. Takk for svar. Lyseblått skal nå forsøkes!

  SvarSlett
 3. Oi! Ble inspirert nå 😊 Skal sannelig prøve meg på dette!

  SvarSlett