lørdag 26. januar 2013

bøker om Berlin?

Om en uke er det vin i Berlin
Kofferten er overhodet ikke pakket, det er tross alt mange dager til avreise.
Det som er helt sikkert, er at kofferten skal være kjemisk fri for tøfler og sånn-som-er-kjekt-å-ha når man reiser med arvingene.
Dette er tur for voksne damer. Men ikke så voksne at vi tar med tøflene altså...

Vi har blitt tipset om en kafé der servitørene er blinde. Kunne det vært noe? Eller der man spiser i stummende mørke - forsåvidt noe man har vurdert her hjemme når de søte små er i overkant skeptiske til det mor serverer...
Og en bok må være med, kanskje en med lokalt tilsnitt? Men muligens er Hans Falladas Alle dør alene litt for trist? Vet dere om noe litt lettere, både å lese og bære, hvor handlingen utspiller seg i Berlin?
Det må da være minst en bok der ute om Berlin. Det finnes jo tross alt et utall romaner om all verdens steder; London, New York, Søndre Syting, Marseille, Vittula, Alice ( og ja, jeg VET det ikke uttales a-l-i-s-e. Jeg sa det bare en gang).

Men Berlin? Finnes det en hyggelig roman om Berlin? Bortsett fra Fallada altså.

11 kommentarer:

 1. Så hyggelig at du tar turen til Berlin!
  Jeg bor her for tiden med kjæresten,elsker byen selv om jeg har røttene mine godt planta i norsk jord.
  Eneste Berlinboka jeg har lest er Berlin i krig,interesang men ikke så trivelig. Ønsker deg en super tur! Liker bloggen din godt,takk for at du deler litt info om bunadtilvirkeryrket med oss! Hilsen ei som vurderer yrket selv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så heldig du er som bor utenlands! Det er en av drømmene jeg ikke har realisert, men hvem vet...kanskje blir det mulig en gang i fremtiden. Send meg gjerne en epost hvis du har noen sprøsmål om faget, jeg svarer gjerne og det er definitivt alltid plass til nye bunadtilvirkere!

   Slett
 2. Jeg planlegger tur til Berlin til sommeren. Jeg har vært der flere ganger, men våre venner for første gang - så det blir en blanding av det man må gjøre og noen mer ukjente perler.

  Berlin i januar bør bety Pergamon-museet og Ka-De-We. Masse hyggelige og litt brune restauranter i Prenzlauer Berg.

  Du vet sikkert at flere steder i sentrum er det felt ned merker i gatebelegget der muren gikk, så se ned også.

  En busstur er lurt også i januar- da er det lettere å plukke ut det man vil se nærmere på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips. Ka-De-We er godt oppå lista, og busstur kan helt klart bli en redning i januarværet.

   Slett
 3. Romaner fra Berlin vil jeg også gjerne ha tips om! Har funnet en hel del på engelsk, men ikke noe jeg har rukket å lese enda. Vi drar helga om tre uker, så det er fortsatt tid :)

  For øyeblikket leser jeg Berlin : krutrök, murbruk och delikatessdiskar av Jan Mosander (til den nette sum av 32 kroner hos adlibris.com), ikke roman men interessant om mye forskjellig av en svenske som har vært korrespondent i Berlin i flere omganger både før og etter muren. Blant annet skriver han om 100- og 200-bussene, som kjører forbi nesten alt man bør ha sett i Berlin. Til vanlig busstakst. Kjekt!

  My Berlin Kitchen: A Love Story av Luisa Weiss er heller ikke en roman, men ser morsom ut - i hvert fall om man liker å lage mat.

  Ellers er jeg svak for Bauhausmuseet (som akkurat åpnet en utstilling om en kvinnelig kunstner og vever), loppemarkeder (flohmarkt) og småbutikkene i Hackescher Markt.

  God tur!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips om spennende bok! Det trenger ikke være romaner, bare det ikke er blytunge faktabøker med klammer og kolonner. da mister jeg trua på egen læring:-)
   Bauhausmuseet var et strålende tips! Det bør vi sette av tid til!

   Slett
 4. Bauhausmuseet støttes. Ellers må æ bare si at det å oppdag en blogg som på kryss og tværs mætsje mitt lille hode e en glede. No sitt æ og kikke bakover i tid og kose mæ. No har æ komme te i fjor sommer og marsipankakebunadstanker. E det nån vits i å lægg inn kommentara, egentlig?

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at vi er flere! Og ja, du kan kommentere på hva du vil. Alle kommentarene kommer også på epost og blir lest, men det er ikke alltid jeg svarer på kommentarer på gamle innlegg.

   Slett
 5. Berlintur her også:) Reiser onsdag, hjem igjen søndag. Håper å få med oss en del "må se", men også mye kos i hyggelige puber og restauranter. Skal bo midt i den eldre delen og når derfor mange severdigheter til fots, tror jeg. Gleder meg veldig!
  Takk for at du spurte om tips her, de fikk jeg også nyte godt av!

  Digger jobben din!

  SvarSlett
 6. Ja ja ja, dere må på blinderestauranten: http://innerstiveien.blogspot.no/2011/09/blind-i-berlin.html

  Hyggelig bok om Berlin....? Jeg kommer bare på "Å være ung er for jævlig" av Christiane F og den er jo langt fra hyggelig.

  SvarSlett
 7. Det finnes en veldig morsom og sjarmerende gammel spenningsroman fra andre verdenskrig - blant annet om Berlin, skrevet av Aksel Kielland - den heter Farlige hvetebrødsdager. Dette høres sikkert veldig "kiosk" ut - men den er virkelig sjarmerende og verdt å lese. Hvis du kan finne den, da - jeg har min fra min farmors hyller...

  SvarSlett