fredag 4. mai 2012

Nødvendig tilbehør til bunad?


Nå er det snart helg og noen av dere skal kanskje bruke deler av lørdagen til å anskaffe bunadtilbehør.

I den anledning har Fruen en oppfordring, nemlig å tenke seg om. Tenk på hva du trenger for å få en komplett bunad, sjekk gjerne på internett eller i bunadbøker hva som er nødvendig tilbehør til nettopp din bunad. Ikke fordi du ikke får god hjelp hos forhandlere av sølv, sko og skjorter, men fordi det i mange forretninger er en godt innarbeidet filosofi om det forjettede ord mersalg. Og mersalg innebærer at du tidvis kan bli anbefalt et og annet som er kjekt å ha, men ikke nødvendigvis helt nødvendig.
For, når mange synes det er dyrt å anskaffe bunad til seg selv eller til konfirmant, kommer ofte Fruen med små tips om hvordan man kan holde noen av utgiftspostene nede:

1. Hvor mange søljer trenger du?
Det er staselig med brystet fullt av sølv. Men hvis vi for eksempel tar utgangspunkt i en beltestakk fra Telemark så er det stor forskjell på en spelemmet konfirmant og en velvoksen dame med valkyriefasong. Det er rett og slett plass til flere søljer på en valkyrie.
Kanskje holder det med en liten halsknapp/ halssølje og en litt nedpå bringa? Og så kan hun få den tredje ved en senere anledning?


2. Må jeg ha sølvbelte?
Nei det MÅ du antakelig ikke. I noen draktområder er beltet en del av bunaden, i andre områder har dette sakte men sikkert spist seg inn på lokale bunader og hjemlige budsjett. Hvis vi ser på for eksempel Gudbrandsdalen så var sølvbeltet forbeholdt brudepynting. Dermed sier det seg selv at ikke alle konfirmanter trenger sølvbelte. Og for oss som en gang i blant vokser ut av bunaden og kanskje burde hatt en støl eller to eller tre til, om du går uten sølvbelte et år kan du spare endel penger.
På samme måte, kvinnebunaden fra Øst-telemark har belte som enten surres om livet eller er fastsydd under linningen på stakken. Den beltespenna som sitter midt foran på beltet har ingen annen misjon enn å pynte opp. Du trenger den strengt tatt ikke.

3. Kan du ønske deg noe?
Bunadsølv er ypperlige gaver. Hvis du ønsker å gi bunadsølv i dåpsgave kan det lønne seg å sjekke med de lykkelige foreldre om hvilken bunad de ønsker barnet etterhvert skal bruke. Til jenter kan man noen ganger styre unna de mest generelle søljene og heller gi en med stedlig tilhørighet. Det som er fint som bringesølje på et barn kan bli en ypperlig halssølje på en voksen.
Gutter kan få knapper, det går en del knapper til en komplett bunad og det er helt ok å få litt etter litt.
( men siden dette kan fortone seg som en meningsløs gave for et barn kan det lønne seg å også gi en bamse, litt lego eller noe annet h*n får glede av her og nå)
Også voksne kan ønske seg sølv. Det er ikke frekt eller griskt å hinte høflig om hva man ønsker seg / trenger for å komplettere bunaden.

4. Diverse tilbehør
Det finnes bunadparaplyer og egne festeanordninger som går fra løslomma til beltet eller bunadlivet.Bunadparaplyer synes Fruen er en styggedom. Skaff deg en pen svart paraply og bruk den.
Og løslommefestet? I alle år har store sikkerhetsnåler forsvarlig festet gjennom baksiden av løslomma og inn i stakken gjort susen. Det fungerer helt fint til en brøkdel av prisen.

5. Kan du låne?
Særlig til barn kan det lønne seg å sjekke med familien om noen tilfeldigvis har noe hengende. Bunadene som Woody og Queenie har hatt glede av er nå på vandring, de er lånt bort til gode venner som behandler klærne pent. Og du selv, om du ikke har bunad men blir invitert til en tilstelning der det forventes bunad... Kanskje kan du låne av en slektning eller en venn, eller leie av en lokal forhandler.
Ta en hyggelig telefon eller to.

6. Hvor skal man handle?
Husflidenutsalg, sølvsmeder og skoforretninger er opplagte valg. Men hva med å se gjennom skoavdelingen på ditt lokale loppemarked eller i bruktbutikker nær deg? Spesielt bunadsko til barn blir sjelden slitt, så det er mulig å gjøre gode kjøp.
Enkelte antikvitetsforretninger selger bunadsølv. Ta turen innom og se om de har det du trenger.
Også på Finn.no kan man gjøre gode kjøp, men etter et oppslag i aviser for en tid tilbake om en familie som fant igjen sine stjålne bunader der oppmunter Fruen til å utvise varsomhet. Det skal imidlertid sies at de fleste som selger på dette nettstedet er vanlige reale mennesker.

7. Følg med!
Det er høysesong. Heldigvis har handelstanden tatt dette innover seg og har tidvis kampanjer. Noen tilbyr skjorte-på-kjøpet, andre har rabatter på sko og bunadsølv. Hvis dette er noe du trenger bør du slå til. Hvis dette er noe du egentlig ikke trenger men har bittelitt lyst på fordi du har sett så mange andre som har det, tenk deg om.

8. Spør og grav
Spør den du handler hos. Ikke bare om kvalitet og nytte. Still de spørsmålene du har inni hodet ditt om hvorfor selgerne mener du bør ha dette, om det er stilhistorisk begrunnet, om det øker bunadens bruksverdi eller om det egentlig bare er noe en fiffig oppfinner har laget for å få økt salg. Så lenge man stiller høflige spørsmål skal man få høflige svar.

PS.
Alle som har stått i butikk sammen med Fru Storlien vet at hun aldri var den råeste på å dytte på kundene alskens finurlig tilbehør. En "bedre" selger ville mest sannsynlig ha en helt annen vinkling på hva man skal og bør ha. Men dette er et spørsmål om følgende?
- hva har du råd til?
og ikke minst
- kan en bunad bli overkomplett?7 kommentarer:

 1. Takk! Det er gode, kloke ord å ta med deg inn i høytiden som er like rundt hjørnet :)

  SvarSlett
 2. Litt utanom tema, men kva meiner du om festdrakt til vaksne? Om ein ikkje synes ein har råd til bunad, men likevel vil vere skikkeleg høgtidskledd? Eg tenkjer då ikkje på festdraktar som er som bunad å rekne, som Gudbrandsdalens festdrakt og lignande, men draktar som til dømes denne: http://www.bunadrosen.no/festdrakt/victoria_festdrakt.

  SvarSlett
  Svar
  1. I utgangspunktet synes jeg vi har så mange flotte bunader å velge mellom at det får holde. Men jeg ser at noen synes det blir kostbart eller at de sogner til en bunad de ikke liker, og sånn sett kan jeg forstå at de velger noe som er mer å regne som en komposisjon. Nå er jo også en del av de draktene vi i dag betegner som bunad også relativt fritt komponert, så alt i alt er kanskje ikke forskjellen så stor.

   Slett
 3. Som alltid fornuftige ord fra Fru Storlien :)
  Jeg har romeriksbunad, som egentlig bare skal ha en sølje (eller egentlig og egentlig, hele greia er jo en konstruksjon). Men det synes jo folk er så stusselig at de sniker på en ekstra gitt. Men snedig nok kan man til akkurat den bunaden ha klokke rundt halsen i langt kjede, som fungerer delvis som sølje, men det har nok ikke de fleste fått med seg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, jeg tror knapt nok jeg har sett romeriksbunad med en sølje:-)

   Slett
 4. Sko! Gode sko er nok undervurdert. Mine fra Braathen tåler en hel dag og vel så det.

  SvarSlett