tirsdag 29. april 2014

spørsmålrunde: forkle til råndastakk


Neste spørsmål gjelder forkle med hardangerbroderi:


Jeg har lært meg å brodere hardangersøm, og har så lyst til å brodere et forkle til rondastakken min. Jeg har googlet og vært på Heimen og spurt, men finner ikke noen mønster/oppskrift som er egna. Vil gjerne brodere på lin, har ikke prøvd men det må da bli fint? 
Hvordan går jeg fram, har du tips om mønster og hvor jeg skal handle? 
Hilsen Lovise

Det var en gang, da en hardangerhybrid også ble kalt nasjonalen, at alle daler og drakter ville ha en liten del av moroa. Det dukket opp forklær med hardangerbroderi både her og der, og også i Nord-Gudbrandsdalen. Før dette var det et ganske bredt utvalg av forklær til råndastakken; svarte ensfargede, svarte med broderi, mønstrede, og vevde med striper. 
Jeg er litt usikker på når de hvite med broderi forsvant ut igjen. Mitt er fra siste halvdel av tredvetallet, så da var det nok vanlig. Men på sekstitallet var det ikke vanlig. En gang i mellom overtok de stripede ullforklærne hele markedet, og var ganske eneveldige omtrent til tusenårskiftet. 
Nå får man forklær i ull, silke og sateng, broderte eller ensfargede. 
Men de hvite har stagnert, de er opp til størrelse 12 år. Det er synd, for mangfold er fint og hardangerbroderi er vakkert over den stripete stakken. 

Men, det var det med mønster! Det er ikke så lett nei. Mitt tips er å finne en standardbord, ikke altfor høy, og bruke den. Som du ser på bildet over er det ikke akkurat borden over alle border som ble brukt, her var det mulighet for variasjon.

Jeg kan samtidig nevne at da jeg for noen tiår siden jobbet på Husfliden i Oslo hendte dette ved et par anledninger:
Kunde skulle ha hardangerbunad. Bunaddamen anbefalte kunden å gå hjem og lete gjennom lintøyet sitt for å om mulig finne et pent mellomverk som kunne brukes på forkleet.
Vips. Penger spart, broderi tatt vare på. 

PS. Jeg vet at filmen Fante-Anne ikke er en drakthistorisk stilstudie. Men samtidig; dette er ikke profesjonelle skuespillere, dette er bygdefolk som kler seg opp i finstasen sin. Så litt stilhistorie er det. 



9 kommentarer:

  1. Hei!
    Det er litt artig at du tar dette opp, for jeg er veldig for å bruke Hardangerforkle til Rondastakk, og har sett mange gamle postkort og bilder hvor man ser dette i bruk! Jeg skrev om det på bloggen min bl.a. her http://cathskreativehjorne.blogspot.no/2014/02/hardangerforkle-til-mor.html Jeg skal skrive mer om det senere også, hadde jeg tenkte! Kortet du ser i innlegget er fra 1930, og det har jeg faktisk funnet i farger på en bruktmesse ganske nylig! Jeg vet ikke helt når tradisjonen med Hardangerforkle ble erstattet av det sorte ullforklet, men jeg tipper også det var på 1960-tallet. Selv har jeg kjøpt et gammelt overlaken med Hardangersøm, som jeg tenkte jeg skulle sy om til bunadsforkle til egen Rondastakk, så det er absolutt en god ide!

    Ja, jeg håper og tror jeg blir ferdig med perlebroderingen! Det er pirk, ja, men er absolutt "øvelse gjør mester", som alt annet! Det er lite informasjon om emnet, men heftet Perleteknikker på Fanabunaden har vært fin å ha!

    Ønsker deg en flott dag!

    Klem Cathrine :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg bruker også hardangerforkle, eller et brodert silkeforkle. De stripete ullforklærne tviler jeg på var ment som festplagg den gang råndastakken var i daglig bruk, så de styrer jeg helst unna!
      Etter 17.mai skal jeg bruke litt tid på å sjekke opp når det ene gikk ut til fordel for det andre.

      Slett
  2. I 1966 kom jeg som innflytter til råndastakkens høyborg, medbringende min arvede råndastakk - sydd av
    mormor til mor den tiden mine foreldre bodde her. Etter noen år oppdaget jeg til min forferdelse at jeg var
    den eneste som brukte HVITT HARDANGERFORKLE til råndastakken. Skrekk og gru. Nytt stripete ull-
    forkle ble innkjøpt. Og for en nedtur - for skulle ikke forkleet være til pynt? Nå er jeg begunstiget med en
    datter som er meget flink til å brodere (helt sant) , så etter mange år med ullforkle kunne jeg en geburs-
    dag pakke ut et nydelig brodert silkeforkle. Hvilken lykke.
    Berit

    SvarSlett
    Svar
    1. Da er du heldig!
      Både med arvet bunad og brodert forkle. Og så er det forhåpentligvis noen andre som kan ha glede av hardangerforkleet?

      Slett
  3. Hei:)

    Jeg kjøpte meg nettopp en brukt rondastakk på finn.no. Denne er ikke i ull og har hvitt relativt kort forkle med mønster på. Jeg er 28 år, kan jeg bruke denne eller er den for ungjentene? Altså at den har hvitt forkle og er i bomull. Håper på svar:)

    Hilsen Madeleine Bjerke

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Madeleine
      Dette er ikke en original råndastakk, men en etterligning. Slike har blitt sydd og solgt over store deler av østlandet. Dermed kan du forsåvidt bruke all slags forklær, men de korteste forklærne er vel vanligst på småjenter.

      Slett
  4. Som midtdøl (Gudbrandsdal) anno 1945, kan jeg ikke huske voksne m. hvitt forkle til rondastakken. I et hefte jeg har er det avbildet et langt, hvitt forkle m. hardangersøm så noen må ha brukt det. Småjentene bruker hvite forklær, noen m. hardangersøm, andre m. innfelt hvit bomullsblonde. Ellers veves det i dag bomullstoff til hvite forklær m. røde innslag. Disse også mest brukt til jenter, men et slikt voksenforkle er også avbildet i heftet mitt. Det er jo mer valgfrihet i dag etter at de har plukket fram gammelt utstyr som viser variasjoner.

    SvarSlett
  5. Kan jeg bruke rondastakk uten forkle?

    SvarSlett
    Svar
    1. Råndastakken brukes tradisjonelt med forkle.

      Slett