torsdag 11. juli 2019

Dager i Tsjekkia, on the roadPunkvagrottene stod på besøkslista, men der lønner det seg å bestille billetter på forhånd...Det hadde ikke vi gjort, så vi måtte nøye oss med den litt mindre Katarinagrotten. I tillegg kunne vi anten gå opp langs en skogsvei i halvannen kilometer og så gå en smal og svingete sti opp på toppen eller ta et miniatyr-tog inn og gondol opp. Selv om jeg ikke er overvettes begeistret for gondoler, funikularer og lignende oppfinnelser var alternativet enda mindre fristende i sommervarmen... Det ble gondol ( og anspent selfie...)

            


Grottene som er en del av fjellkjeden Moravian Karst ligger like utenfor Brno, så vi overnattet der. Enda en fin by, enda flere fine murhus i pastellfarger i bykjernen og trikker som skramler over brosteinsbelagte torg. Glemte helt å ta bilder...Noen ganger når alt er vakkert blir jeg litt matlei og tenker at det sikkert er anda finere rundt neste hjørne og vips er byen besøkt og ingen bilder er tatt.

Neste sted derimot, der ble det flittig fotografert. For når man googler  weird hotels in the Czech Republic får du  opp Jested Tower, et nedlagt fjernsynstårn som altså er bygd om til hotell. Lang, smal og svingete vei opp og helt fantastisk utsikt. Lettere anspent i passasjersetet foran grunnet en mengde folk på sparkesykler i veien - hva ER det med sparkesykler i år? Alternativet til å kjøre opp var en særdeles luftig gondol som jeg var lite interessert i.

 
Fantastisk opplevelse, og helt enestående å oppleve solnedgangen fra toppen av et tsjekkisk fjell. Burde sikkert karret meg opp for å se soloppgangen også, men det ble med tanken. 

Og så kjørte vi til Karlovy Vary, byen som er kjent for spa og filmfestival og som også er full av pastellfargede murhus i bløtkaketradisjon. Ok, jeg drømmer om å bo i et slikt hus...Bare en sommer, eller en måned, eller en uke...Midt i en passe stor by, en passe stor leilighet med tregulv, dype vinduskarmer og en bitteliten ( eller litt større ) veranda. Lange gardiner som vifter i vinden mens jeg klaprer i vei på det som viser seg å bli en enestående fantastisk roman om livet og døden og kjærligheten og lukten av asfalt om sommer og snø om vinteren... Men ikke i Karlovy Vary. For selv om byen er fin og fjong holder det med en dag eller to.Og ja, om noen kan tipse om denne helt ultimate leiligheten i den perfekte byen så er jeg lutter øre. Og selvsagt, den kan for eksempel godt være i Frankrike og ha et ærverdig konditori, en mølle ( fordi det er så fint) og hyggelige kafeer med uteservering under grønne trær som ikke drysser løv og små insekter ned i glasset. Som dere skjønner så er ikke dette et kjapt søk på google, her skal mange små puslespillbrikker føyes sammen. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar