lørdag 15. november 2014

kjeks med pistasjnøtter

Synes du det er spennende å gå i butikker i utlandet? Ikke suvenirbutikker og turistfeller, men butikker der man kan anta at lokalbefolkningen handler?
Jeg stortrives i bokhandler, garnbutikker, isenkram. Og matbutikker...vandre planløst rekke opp og rekke ned, ikke skulle tenke middag i dag, i morgen og dagen derpå, ikke tenke fristende niste og hva vi allerede har i kjøleskapet. Nei, bare se, kjøpe en boks te, en pakke karameller, god frukt. Noe å ha på hotellrommet eller på utflukt, noe å ta med hjem, noe å bake med. Apropos det - det meste av utstyr, pynt og tilbehør til morsom bakst er ihvertfall ikke dyrere i utlandet.

Da jeg var i England kjøpte jeg en pakke kjeks på Marks&Spencer, med pistasjnøtter. De var sååå gode. Jeg hadde en til pulverkaffen når jeg kom fra kurs, og en til dagens kapittel litt senere på kvelden. Full av optimisme bestemte jeg meg for å kjøpe med en pakke hjem, og fortalte derfor i blomstrende vendinger til Quenie hvor aldeles enestående disse kjeksene smakte.
Fant jeg de igjen? Nei. Har hun glemt dette? Nei. Har jeg glemt disse kjeksene? Nei.
Finner jeg oppskrift noe sted? Nei

Hva gjør man så?

Løsningen overrasket meg selv. Jeg lagde min egen oppskrift.


 

Jeg brukte grunnoppskrift på mørdeig:

4,5 dl hvetemel
1 dl sukker
200 gram smør *

Ingrediensene ble blandet i mikser, puttet  i en plastpose og lagt til hvile i kjøleskapet en times tid.

Jeg renset ca 100 gram pistasjnøtter, finhakket noe og grovhakket noe slik at det skulle bli synlige pistasjbiter og ikke bare udefinerbart bøss.
Nøttene blandet jeg inn i deigen, rullet en pølse, skar skiver og stekte. 
175 grader, 10-12 minutter.

* Jeg hadde ikke tenkt på at det er en del fett i nøttene, så neste gang blir det 150 gram smør. De er gode nå, absolutt. Men jeg vil ha den litt mer tørre fornemmelsen. 

Værsågod! Og god helg.

PS.
jeg tror jammen jeg skal prøve meg på de med tørkede tranebær også...4 kommentarer:

 1. Så bildet ditt på instagram, og ble veldig glad når jeg finner oppskriften her, for de så fristende ut :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra:-) Jeg er litt usikker på hvor mye av æren jeg egentlig skal ta - mørdeig er mørdeig...men så tenkte jeg vel skitt au, gode er de og tips kan deles!

   Slett
 2. Måtte prøve denne oppskriften, og de ble kjempegode! Ikke se bort fra at jeg deler den videre, gjerne med en lenke hit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg testet litt, og føler de ble best med 175 g smør. Jeg bruker riktig nok margarin når jeg bare, og ikke ekte smør. Oppskriften har jeg lagt ut her, men med en link til dette blogginnlegget:
   https://barlindensbeste.wordpress.com/2014/11/26/tekjeks-med-pistasjenotter/

   Slett