onsdag 4. september 2013

hva er rent nok?

Vi har konfirmasjon på søndag. Det er ikke så lenge til.

Innimellom lommene av total kontroll blir Fruen grepet av vill panikk og skriver stadig nye og oppdaterte huskelister.
Nå har vi for så vidt det meste på plass. Vi har mat, vi har plass, vi har pusset sølv og vinduer og messing. Vi har lånt bestikk, vi har tilbrakt tid i kassekø på IKEA, vi har en matplan og vi har en kjekk huskeliste over hva som skal vaskes.
Sånn som lister, vinduskarmer, kjøkkenskap, bad og assorterte vegger. Ja og gulv da, men det venter vi med til den firbeinte er sendt på besøk. Hun takler langkoster dårlig ( eller godt med tanke på at det skal finnes et jaktinstinkt der i skallen et sted).
Men da man med rødblyanten skulle skrive bøttekott på vaskelista ringte varselbjellene. For ærlig talt. Vi skal ha konfirmasjon, selskap for eldstemann i huset, barnebarn, nevø, søskenbarn, venn av de inviterte. Alle kommer i finstas, alle er venner og vel forlikte. Det er ikke skadedyrkontrollen som kommer på befaring.

Ingen skal inn i bøttekottet.
Snarere er det vel slik at om jeg kom over en gjest som stod og romsterte i mitt bøttekott på en festdag så ville jeg vel tenkt mitt om gjestens oppdragelse...
Det blir litt som med kursdeltakere som er i overkant opptatt av hvor pene broderiene skal være på vrangen, sånn i tilfelle noen ser innsiden av stakken. Joda, det skal være pent. Men ærlig talt dere? Om noen plutselig er halvveis oppunder stakken din så er det
A: bare å knipse dem på fingrene for der har de strengt tatt ikke noe å gjøre
og
B: Innse at det mest sannsynlig ikke er de broderte blomstene de er ute etter

Men altså, tilbake til bøttekottet. Selvsagt har jeg vasket det. Det kan jo hende vi mister en bløtkake på gulvet og da er det best å være på den sikre siden. Er det ikke?

Heldigvis har vi innbygd komfyr. Før dåpen til Woody klarte man å få buksert den aldrende og ikke-spesielt-lette komfyren ut og vasket riktig så grundig bak og under. I ettertid kan man ikke huske at noen av gjestene spurte om dette var gjort, eller at de på noe som helst tidspunkt prøvde å kontrollere renheten.
Det eneste resultatet var at komfyren avled en stille død to dager etter vask, men likevel før dåpen.

Muligens bør også medisinskapet vaskes? Men isåfall bør vi kanskje fylle det litt også? For hvis noen skal inn der så er det vel for å finne en smertestillende, plaster eller noe annen førstehjelpsutstyr. Og for å være ærlig, vårt er litt tomt...Men full rens av vaskemaskina trenger vi vel ikke ta? Eller, søren også. Når man først begynner å tanke på det...

Man kan jo undres hva det er med damer og husvask? Fruen har en vag mistanke om at enkelte andre her i husstanden ikke har vurdert behovet for å rydde skuffene i gangen innen søndag? Eller tenkt på at det ser rotete ut med stryketøy på vaskerommet ( hallooooo, vi skal ha mat stående der, noen kommer til å gå inn og ut flere ganger).

Hva tenker du? Er det viktig å vaske bak sofaen før gjestene kommer? Og skal jeg rett og slett droppe den der ideen om å svinge meg i en gardintrapp for å sjekke hvordan det egentlig ser ut oppå skapet i stua?

Og hadde det ikke vært mer fornuftig å være ørlite grann mer strukturert og ta denne rundvasken over-under-bak på et tidspunkt hvor det ikke skjer så mye? Januar for eksempel?

19 kommentarer:

 1. Det er mange små puslespillbrikker for å arrangere stort selskap hjemme. Men det går jo bra! Sikkert rent nok nå. (Men har du husket baksiden av speil og bilder - og hva med bak bøkene i bokhylla?)
  Tror dere får det fint, jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nja, vi vasker i vei og akkurat nå er vi i den fasen hvor alt ser verre enn verst ut. Men i løpet av dagen er det bra, og konfirmasjonen er på søndag. Det blir en fin dag. Jeg gleder meg.
   Og angående bokhyllene...Bøkene burde også vært sortert, men akkurat nå holder det med støvsuging. DEt blir lite lesing i helgen.

   Slett
 2. Med tanke på alle "ahhh,-deilig-med-kaffe-latte-og-beina-på-bordet-i-nyvasket-hus"-statusene å facebook på fredager, er det tydeligvis en del som fremdeles "skurer hovedreint" (som svigermor sier). Personlig ler jeg. Litt vask her og der, men som du sier; folk kommer ikke for å sjekk eom du har støv over dørkarmen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg mistenker at noen av disse kommer hjem til nyvasket hus:-)
   Og nei, de kommer for å ha en hyggelig dag. Og det får vi

   Slett
 3. Jeg husker jeg skrev opp skuffevask da vi skulle feire 40årsdager...jeg stoppet opp og tenkte som deg, "er det virkelig nødvendig?" Svaret var NEI, og jeg vasket skuffene likevel... Før konfirmsjonene har jeg vært litt mer avslappa, tror jeg(ikke spør mannen!)

  SvarSlett
  Svar
  1. Og lykke lykke til, sett konfirmanten i fokus så blir det en fin dag(og gjestene rekker ikke sjekke bøttekottet)

   Slett
  2. Kremt, jeg er i gang med skuffene på kjøkkenet...Men der hender det jo at folk skal finne noe, og kjøkkenhjelpen skal jo også ha lyst til å komme tilbake hit en annen gang...Neida, så ille er det absolutt ikke.

   Og vi gleder oss, konfirmanten gleder seg, talen er klar og vaskelista er ikke oppdatert siden sist.

   Slett
 4. Gratulerer med konfirmant!!! En stor dag i den unge personens liv. Forhåpentligvis blir fokuset på konfirmantrn og ikke på eventuelt rot i gangkommoden:) så jeg vil tro en gulvvask og en lett støvtørk holder lenge! Men så sies dette av ei som hater å vaske så det bør nok leses med slike briller :)

  SvarSlett
 5. Vi har også konfirmant på søndag! og vi er forferdelig dårlige til å vaske. Dette har vi løst ved å leie lokale. Det har vi aldri gjort før. Vi har alltid hatt familieselskap hjemme. Da har vi tatt lett gulvvask og kanskje litt fluffing av sofaputer, og en ordentlig sjau på badene. Så må vi vaske ordentlig når gjestene har dratt..!
  Lykke til i helga da - det blir stas! Regner med du er like kry som meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Oh, dere også? Lykke til og gratulerer med dagen!
   Vi vurderte å leie, men mye var opptatt og de andre var enten latterlig dyre eller vi fikk de ikke før søndag morgen og det ble litt vel sent.
   Og joda, det blir vasking mandag også. Eller hei, nei. Tirsdag. Mandag er det skolefri og besteforeldre-på-besøk-dag.

   Slett
 6. Har du husket sikringsskapet??? Viktig! Kanskje en av gjestene blir sendt dit for å sjekke at alt er i orden, vettu;)
  Jeg sier bare: du må vaske etterpå også, alle kakesmuler og gresstuster som blir dradd inn i huset fordi ale går med samme sko både inne og ute...
  Jaja, vi er vel bare slik laga, vi damer (noen av ossi allefall)! Likevel: jeg husker min mor tok av fire kg før min konfirmasjon, og den nye kjolen måtte syes inn:O Jeg bestemte meg derfor at slik skulle det ikke bli da jeg rengjorde før mine barns konfirmasjoner... Jeg tok sjansen på at ingen skulle inn i bøttekottet:) Og holdt vekta. Stresset derimot - ble også beholdt;)
  Lykke til!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, sikringsskapet...Ikke gi meg flere innfall. Da bør jeg kanskje ta den fullstendige overhalingen av tørketrommel også...
   Og ja, jeg regner med det blir vasking etterpå også.
   Selv skulle jeg gjerne gått ned fire kg, men jeg er av den støpning at jeg ikke går ned et gram hverken av sorg eller stress, så det må jeg nok jobbe med selv. Men det blri neste uke, etter at restene er spist opp.

   Slett
 7. En gang hørte jeg en dame si: "Jeg vasker ikke FØR jeg får besøk, men ETTER".
  Jeg vet ikke om denne opplysningen ble gitt med gjestene tilstede .....
  Ihvertfall tviler jeg på at hun gledet seg til besøkene.
  Joda, dette går bra. Jeg tror ikke gjestene er dekket av spindelvev når de forlater
  selskapet søndag ..... Vi gleder oss.
  Berit

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har vel også innsett at svært lett vask før barneselskap kan være helt greit og så tar jeg storvasken etterpå. Det handler ikke alltid om å glede seg til å få besøk, men hva som er nødvendig.
   Og ikke minst, når det er mest skittent.

   Slett
 8. GLEM det for all del! vask kjøkken(spesielt kjøleskap) i tilfelle noen finner på at de vil "hjelpe" deg, og bad. Sveip over gulv, ha friske blomster og nok dopapir! (plaster kan være lurt). Dette går SÅÅÅ bra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Oh yeah, dette går bra. Og ja, kjøkkenet syår høyt oppe på lista. Må bare lage "litt" mat først slik at jeg vasker bort stekeos. Ikke noe er kjipere enn å vaske en dag og så oser det fett neste dag.

   Slett
 9. Hvordan gikk det med festen? Ble konfirmanten glad/rik, og står det bra til med mor? Jeg har fått post-konfirmantisk-tomhetssyndrom, men det var en brillefin opplevelse å se sin eldste som konfirmant. Vel overstått.

  SvarSlett
 10. NÅ er vi veldig spent på om det var rent nok, fru Storlien. Og jeg håper inderlig du husket å skure sikringsskapet som en minnet deg på her. Skitne sikringsskap vitner om uhygieniske og sjuskete tilstander og kan avstedkomme bekymringsmeldinger til alle slags vesen og vern ;)
  Vel overstått :)

  SvarSlett