mandag 23. september 2013

høstens bunadkurs
Endelig er høstens kurssesong i gang for fullt. Femten damer jevnt fordelt på dag og kveld. En er yngre enn kurslærer, de andre eldre. Dette var årsak til stor bekymring for noen år tilbake - hvordan ber man på en dannet måte kvinner på alder med din egen mor om å holde munn og gjøre som læreren sier?
Nå har man for lengst funnet løsningen. Det holder å klappe i hendene og si hysj, hysj småpiker.

Det er alltid godt å komme i gang igjen, til tross for at det gjerne går med en uke hver sommer hvor Fruen tenker grundig over hvor deilig det hadde vært å ikke være bundet til disse kurstidene.
Men så nærmer dato for oppstart seg, navnelistene kommer i posten og vips kjenner man at jammen skal det bli stas å starte opp igjen , hilse på nye og gamle elever og se hva de skal jobbe med.
Og hva skal de jobbe med, disse elevene på kurs i generell bunadsøm?

Skal vi ta broderidamene først:
to stk liv til beltestakk
Nordlandsbunad
Øst-Telemark damebunad, modell Prinsesse
Vest-Telemark, bringeklutbunad
Valdres, skjorte til mannsbunad

og så tar vi monteringsgjengen:
Kvinnebunad fra Ringerike
Grafferbunad
Øst-Telemark damebunad, modell Prinsesse
Øst-Telemark mannsbunad med knebukse
Nordland damebunad
Valdres, bringeduksbunad
Beltestakk
Sognebunad
Valdres mannsbunad
Sunnfjordbunad til dame

Noen ganger tenker man at det hadde nok vært enklere å kjørt strammere kurs hvor alle gjør det samme og alle har nøyaktig det samme i hjemmelekse. Men det blir med tanken.
Blanda kurs er spennende, utfordrende og utrolig lærerikt. Ingen elever er like, ei heller bunadene de syr. En beltstakk forandrer seg fra leverandør til leverandør, noen vil ha broderi på forkleet andre kjører på med bånd. Noen jobber som bryggerhester hjemme, andre har mer langsiktige mål.
Og midt oppi det hele skal de, og jeg, ha dette målet for øyet  - å sy bunad er hyggelig.
2 kommentarer:

  1. Og jeg er så heldig at jeg går på kurs denne høsten! Riktignok ikke hos deg, men du bor for langt unna! Brodering av Romeriksbunad står på planen hos meg, så får vi se om den er klar innen 17 mai!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Romeriksbunaden ja...der er det mye broderijobb. Lykke til!

      Slett