lørdag 24. april 2010

Bunadsko

Noen av dere skal kanskje bruke denne strålende vårdagen til å kjøpe nye bunadsko? Som flereårig kjøper og selger av dette fortreffelige fottøyet kommer Fruen i dag med et par påminnelser:
1. Kjøp sko som passer! Hvis du ikke bruker bunaden mer enn en gang hver sjette måned rekker du ikke "å gå til" skoene slik man gjerne gjør med andre sko som man bruker ofte.
2. Prøv sko med strømpetypen du skal ha i skoene. Dette gjelder særlig menn ettersom håndstrikkede strømper tar noe mer plass enn tynne svarte sokker.
3. Ikke kjøp sko med høyere hæler enn du er vant til å bruke. Dette gjelder særlig konfirmanter som har levd lykkelig i Uggs og Converse, dere trenger ikke fem cm hæler.
4. Hvis barnet skal gå i et 17.maitog som er langt og lenger enn langt, vurder pene svarte sko som sitter godt på foten. Av bitter erfaring vet man at når den søte lille har travet og gått med kippende bunadsko glemmer h*n at det var skoene det var noe galt med, og husker bare at det var noe galt med bunaden. Resultat - bunadnekt. Noen ganger er det viktigere å være god mor enn bunadhysteriker.
5.  Ikke heng deg altfor mye opp i mønsteret på spennene, det er omtrent halvannen meter fra skoene opp til sølja i halsen - ingen legger merke til om snirklingen ikke stemmer overens!
6. Om du skulle befinne deg i kirken eller annet festlig lag og kjenner at skoene klemmer, ikke ta dem av. Virkelig, alvorlig ment, ikke ta dem av. Det tar måneder og år å få dem på igjen, og du kan risikere å luske ut med nedtråkkede hælkapper og sterkt redusert selvfølelse.

Og forresten, det er loppemarkedsesong. Husk at bunadsko til barn sjelden rekker å bli slitt. Queenies bunadsko har hatt en snittpris på ti kroner...

10 kommentarer:

 1. ...........gode råd!!
  Det første året jeg hadde bunad, hadde jeg ikke råd til dyre, så jeg hadde et billigpar. De var faktisk knallgode å gå i et par år. Men så fikk ejg Klaveness sko - og det var som å gå i tøfler!

  Ha en fin dag - håper du er i mål med bunadene!

  SvarSlett
 2. Takk for gode råd! For et kjempetips å kjøpe brukte bunadsko! Vi har ikke tatt oss råd til det til (ganske små) unger ennå, men ti kroner kan vi alltids hoste opp :D

  SvarSlett
 3. Tone: Billige bunadsko kan også være gode. Jeg veksler mellom Klaveness og Bråthens, har forskjellig størrelse i dem og bruker de største når det er veldig varmt.
  Strikkelise: jeg investerte i "nytt" par i dag, fem kroner, så nå er sesongen berget i år også!

  SvarSlett
 4. Hei på deg!
  Takk for hyggelig hilsen hos meg! Så moro at du hadde bestilt et Sptzbrgn-slip til mannen din, ja, det blir nok ett på mannen i huset her også!

  Bunadssko, ja, det er viktig! Tidenes gnagesår er vonde 17-mai minner for en liten gutt eller jente, så det gjelder å være føre var. En tur på loppis er ingen dum idé siden bunadssko til de små nesten er ubrukt, før de blir for små!

  Jeg skal tenke på bunadskurs hos deg til høsten - lurer på om jeg skal sy til min sønn!

  Med ønske om en fin søndag!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 5. Cathrine: om det blir slips og kurs på mannen og deg, ta med slipset og så sammenligner vi mønster!

  SvarSlett
 6. jeg har nettopp kjøpt min første bunad og skal bruke den for første gang nå til 17 mai. Fant meg bunadssko på Fretex, Dale som jeg ønsket meg og som koster en tusning på husfliden - splitter nye - brukt maks to ganger, knapt en ripe under skosålene til en femtilapp! "Dødde" av lykke over dette kuppet!

  SvarSlett
 7. Hei frue. Unga mine går i tog fra Vålerenga til festningsplassen til slottet til Rådhusplassen. Det er så langt at jeg tenker å ta på joggesko til bunaden. Er det helt psyko? Svigermor mener jeg er ond, kanskje også idiot. Men jeg vil at unga skal ha en fin tur gjennom byen. Din mening?

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg er ei vaksen og dreven bunadbrukar.Har funnet ut at skal ein gå i tog,så er eit par vanlege sorte sko med god såler et must.Det gjelder for store og små.

   Slett
 8. Vi kjøpte enkle helt sorte joggesko til 17.mai toget. Riktignok til korpsuniform, men fremdeles ikke helt stuerent... men både mor og barn var fornøyde og det var ingen gnagsår.... skift heller til "korrekte" sko etter toget.

  SvarSlett
 9. Vi kjøpte enkle helt sorte joggesko til 17.mai toget. Riktignok til korpsuniform, men fremdeles ikke helt stuerent... men både mor og barn var fornøyde og det var ingen gnagsår.... skift heller til "korrekte" sko etter toget.

  SvarSlett