torsdag 8. april 2010

Når alt skjærer seg

Da Fruen i sin grønne ungdom gikk på grunnkurs søm og tekstilforming var vedlikehold av symaskin en viktig del av hverdagen. Vi hadde ansvar for hver vår maskin som ukentlig skulle oljes og plukkes fri for lo og støv og trådstumper. Om man ikke husker helt feil, var dette fast post på programmet fredag etter storefri. Dessverre har man ikke opprettholdt denne gode vane, noe som medfører at maskinen oljes i seneste laget og blåses fri for "isolasjon" når man føler seg ekstra inspirert.
I går angret man veldig på dette. Et sett ermer skulle syes i en jakke, noe som i utgangspunktet er lett og tar kort tid. Etter utallige forsøk hvor tråden filtret seg, det ble enten skrukk på ermet eller på selve jakken, og tidsskjemaet røk på en smell, måtte man innse at slaget var tapt. Maskinen ble oljet og stelt og godsnakket med, og mens oljen seg sakte vekk fra overflater ble ermer tråklet pent i samtidig som man halvsov foran fjernsynet.
Da alt var pent sydd sammen med for og det hele, var det ikke lenger i går, men i dag.
Dagens lærdom er derfor;
- olje symaskin regelmessig og ikke lån bort den kjekke lille flasken med egnet olje til ivrige sykkelreparatører. Du får den aldri tilbake, ihvertfall ikke full.
- hvis noe først skjærer seg, ta en pause. Ikke forsøk om igjen og om igjen.
- ikke sy med en gang maskinen har blitt oljet, vent litt og tørk bort overflødig olje fra synlige flater. Av bitter erfaring vet man at der det er olje vil det også være stoff, og etter hvert stoff med oljeflekker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar