lørdag 22. april 2017

Hva betyr det når en bunad vokser med brukeren?Vi som syr og selger bunad snakker ofte om viktigheten av at en bunad skal vare, at den skal kunne syes ut ( eller inn) og vokse med brukeren.
Dette er viktig. En bunad er en kostbar investering og noe du skal ha glede av lenge. Men om du skal ha glede av bunaden din må du behandle den pent; pusse sølv, vaske skjorta, lufte bunad etter bruk og oppbevare den ordentlig.
Men du må også huske at kroppen din mest sannsynlig endrer seg etterhvert som du blir eldre og at når vi snakker om at bunaden vokser med deg så betyr ikke det at bunaden utvider seg automatisk.
Selv om ull, lin og bomull er naturmaterialer slutter de å vokse når fibrene forlater dyret eller planten og livvidden i bunaden vil ikke forandre seg på eget initiativ.

La oss ta utgangspunkt i at du får bunad til konfirmasjonen. Du er en normal tenåring, og bruker vanligvis størrelse 36. Du er smal i livet og ganske flatbrystet. Bunaden blir da sydd for å passe til deg. Den er ikke konfeksjonsydd i standard størrelse, den er tilpasset seg og dine mål men jeg bruker størrelsen for å ha noe å sammenligne med.
Etter noen år vil du merke at kroppen endrer seg, puppene vokser, kanskje slutter du å danse fire ganger i uka eller du flytter på studenthybel og kostholdet endrer seg. Etterhvert får du kanskje barn, og et til og selv om du er i jevn aktivitet og ikke har vokst mer enn en størrelse eller to vil du merke at få eller ingen av kjolene, skjørtene eller buksene fra ungdomstiden passer. De strammer over hofter, over rompe eller andre steder.

De fleste av oss vet at dette er en naturlig utvikling, kroppen endrer seg. Og da er det helt greit å tilpasse bunaden til kroppen også. Det er ikke nødvendig å klemme, kna og klype for å få sammen hektene eller være avhengig av hjelp for å få sammen beltet. Hvis du har vokst to klesstørrelser på tyve år har livvidden din også vokst med 8-10 cm. Det er helt naturlig.Så, om du synes bunaden er litt trang her og der og synes dette er trist - tenk på hvor mange andre plagg du fikk for ti-femten-tyve år siden som du fortsatt kan bruke... For ja, bunaden skal kunne vokse med kroppen, men den trenger hjelp. Den gjør ikke jobben selv og selv om vi sier at bunaden vokser med deg må du bistå litt. Du må sy den ut.

Personlig synes jeg det er mer trist med de damene jeg ser som ikke syr ut bunad, som ser ut til å ha vondt både her og der og bare gleder seg til å få av bunaden slik at de kan puste igjen.
,

3 kommentarer:

 1. Det er nydelig med bunadkledde konfirmanter - men strengt tatt en håpløs alder å få et statsplagg for livet... Begge mine døtre fikk nordlandsbunad til konfirmasjonen. Jeg sa fra dag én at gaven omfattet nødvendig omsying til de nådde voksenkropp. Nå er jentene 21 og 23, og begge bunadene har blitt lagt ut nå i vinter.
  Det er ikke så fint med bunader som strammer, men enda tristere med alle som bare blir hengende i skapet.
  Vi har en kjempeflink sydame som har gjort en veldig fin jobb, og døtrene bare gleder seg til å bruke bunader som de kan puste (og spise!) i.
  Pludrehanneklem

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha. Det får være måte på nasjonalromantikk. Jeg mente selvsagt stasplagg - ikke statsplagg :D

   Slett
  2. Det synes jeg var en veldig fin løsning:)
   Og hurra for statsplagg!

   Slett