torsdag 10. november 2016

Overføring av mønster

I vår fikk jeg stipend for å blant annet kunne gå til anskaffelse av utstyr til overføring av broderimønster og utprøving av ulike teknikker.
Som tidligere nevnt har jeg brukt en del tid på å prøve å spore opp en prikkemaskin, hittil uten hell. 
Hvor jeg har henvendt meg og hvem jeg har snakket med er gode historier i seg selv, men i dag kan vi nøye oss med å slå fast at broderifolk er hyggelige, gavmilde og hjelpsomme. Dessverre er de jevnt over også helt uten tilgang på ekstra prikkemaskiner så jakten pågår fremdeles. Jeg har ingen planer om å gi meg før jeg har en slik vidundermaskin, men jeg har også innsett at til min bruk holder nål-i-vinkork-metoden mål. 

Likevel, litt mer avansert utstyr kan man alltids anskaffe, og ikke minst- god påføringsfarge.
Et av stedene jeg har fått god hjelp og de hyggeligste tilbakemeldinger på  mine utallige eposter er  broderiskolen som Selskabet for kirkelig kunst driver i København. Jeg hadde hørt om denne skolen, men fart i sakene ble det ikke før Københavnertanten velsignet meg med en dansk avisartikkel om dronning Margrethe og hennes broderte kirketekstiler.

Så, etter eposter frem og tilbake, finlesing av kurstilbud og trippelkontroll av andre avtaler og aktiviteter reiste jeg til København for å gå på kurs i overføringsteknikker for broderimønster og å kjøpe utstyr.




Selve kurset, som  varte en ettermiddag, ble holdt i skolens  lokalene midt i København sentrum ( like ved garnhimmelen Sommerfuglen) Vi var seks damer og kurslærer Lizzi Damgaard som er en flink og hyggelig dame med masse erfaring og lett forståelig dansk ( det vanskeligste ordet var forresten  kryssogtværspend, som altså er en kryssordpenn)
Det kan sikkert fremstå som i overkant flott flottesen å reise til København for et så kort kurs, men det var virkelig verdt turen og timene og det hele. Jeg har tidligere prøvd meg på påtegning på egen hånd, og funnet en metode som fungerer sånn noenlunde. Men den tar tid og resultatet har definitivt hatt muligheter for forbedring.Nå følte jeg at jeg fikk det til, og at det ferdige mønsteret ville være enkelt å brodere.


Men en ting er å gjøre noe på kurs, med en entusiastisk lærer maks to meter unna. Noe helt annet er det å gjøre noe på egenhånd hjemme så det ventet jeg noen uker med å gjøre...
Heldigvis måtte jeg i ilden forrige uke, siden jeg skulle ha broderikurs i helgen ( jepp, utsetter gjerne sånn jeg er usikker på...kanskje ikke alene om det?)
Og joda, det gikk fint, så nå skal jeg ha det moro med mønster.




  

Jeg kjøpte kalkerpapir og overføringsfarge på broderiskolen, men de har ikke nettbutikk. Hvis du skulle ønske å kjøpe noe av dette kan du f.eks benytte deg av nettbutikken til danske folkedansere, den finner du her . Kalkerpapir får du også kjøpt i endel bokhandler og papirforretninger.

Fargen har blitt laget av et dansk familiefirma, O.Oehlenschlagers efterfølgere, som nå er nedlagt. Heldigvis har et annet firma overtatt. Kvalitetetn på fargen vil være den samme, men muligens vil emballasjen se annerledes ut. Finnes i hvit og blå, og en boks varer leeeenge.

7 kommentarer:

  1. Hva er en prikkemaskin? Jeg fikk ikke opp bildet den gangen du la det ut og blir bare mer og mer nysgjerrig.

    SvarSlett
  2. Og hvor får du kjøpt den flotte prikkesylen/penn på nest siste bilde ? :)

    SvarSlett
  3. Hei =)

    Hvilket firma har tatt over for O.Oehlenschlagers? Jeg trenger hvit overføringsfarge.

    SvarSlett
    Svar
    1. hei. Jeg vet ikke hva firmaet heter, men du får ihvertfall kjøpt fargen i nettbutikken til Danske folkedansere, folkedans.dk. Den ligger i rubrikken diverse sygrejer ( eller noe lignede) mener jeg å huske.

      Slett
  4. Hei, har du noe godt råd for å fjerne de prikkene som havner utenfor broderiet (ferdig opptegnet nordlandsbunad)? Hilsen Synnøve Beck Olsen

    SvarSlett
  5. Hva blander du fargen med for å få den passe tykk?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Når jeg bruker denne faste overføringsfargen bruker jeg white spirit. Når jeg bruker sinkhvitt pulver bruker jeg linolje.

      Slett