tirsdag 14. juli 2015

Berlin 2015, del enDet er så aldeles hoderystende uvirkelig at Berlin har vært delt i to, at det har gått en mur gjennom byen og at de som bodde på venstre side av enkelte gater ikke kunne besøke gjenboere på høyre side.

Vi har tatt buss, s-bahn og u-bahn og gått rundt i denne byen som på en merkelig måte er både ny og gammel.

  

 Bakgården vår i Neukölln og kirkegårdsmuren vi passerte på vei til toget. I bakgården satt tre blide fyrer og røkte vannpipe, og gatene rundt tilbød et variert utvalg av døner kebab og andre tyrkiske retter.

  

Vi spiste mye god mat. Hamburgerne på Schiller burger var et høydepunkt, steinovnsbakt pizza i en bakgårdscafé et annet. Bratwurst og currywurst ble det lite av, det får vi ta ved en annen anledning. 
Berlin er også fylt av elver og kanaler. Planen var å ta en båttur men så fant vi egentlig aldri ut hvor båtturene startet og så ble det ikke noe av. Det viste seg at mine håpefulle ikke hadde hørt sangen Brandenburger Tor...Det viste seg også at de ikke var kjent med tidligere tiders regel om at alle deltagerland sang på sitt eget språk og så kunne vinnersangen synges på engelsk også. Ketil Stokkan fikk vel aldri levert sitt bidrag på engelsk, men denne uka har han i det minste blitt spilt på YouTube til variabel glede for to norske tenåringer. Dette skal han ha ros for - det er et usedvanlig hjerneklistrende refreng...

Det mest uvante med denne ferien var at jeg for første gang har vært på tur med to tenåringer. Det har sine fordeler:
- jeg får hjelp til å lese kart og finne fram ( stort pluss her at eldstemann har vært i Berlin på skoletur)
- Jeg kan gå på do på kafé uten å være redd for at minst en unge stikker av
- jeg får sove lenger om morgenen ettersom tiden da ungene stod ekstra tidlig opp fordi det er ferie definitivt er over
- vi er mer enige om hva slags butikker vi vil gå i og om vi ikke er enige kan vi avtale møtested
- mat er mer spennende og vi slipper en uke med pasta norvegese ( spaghetti med tomatsaus)
- museer, minnesmerker og andre severdigheter kan gi inspirasjon til samtaler. De kan ganske mye, disse ungene!

Men det er vel at par ulemper også?
Nei, egentlig ikke.
Vi kunne nok bodd mer sentralt med tanke på at eldstemann gjerne vil gå en liten runde alene i ny og ne, men der vi bodde i Neukölln var det ikke så mye å gå og se på. De to siste nettene bodde vi nærmere Mitte, men heller ikke der var det utpreget mye å gå og kikke på av småbutikker.
For meg vil det si at med tenåringer på tur bør vi heller søke opp livlig nabolag enn familievennlig...

Noen ganger når jeg har reist med en eller to av ungene har de fått i oppgave å planlegge en  aktivitet, finne et museum eller en severdighet de vil se. Det burde jeg gjort denne gangen også, da måtte de lest litt mer på forhånd og vært litt mer oppdatert på Berlin. Nå skal det sies at vi var veldig enige om mye av det vi har sett, så helt uvitende var de ikke på forhånd.
Men den største ulempen, eller det store tankekorset er at nå er det ikke mange år igjen med familieferier...Om to år er eldstemann ferdig med videregående, jeg ser ikke helt at han vil være med mamsen på byferier da...og på direkte spørsmål er det ganske tydelig at heller ikke han ser for seg at det vil skje...
Jeg kommer til å savne å sitte i en kafé med en ungdom på hver side og diskutere hvilket nett som er raskest.  For det skal de ha, de finner alltid et nett, uansett.Stjerneeksempel på humor som ikke fungerer mellom mor og tenåringer...
drømmedame, du... 
etterfulgt av mental øyerulling...1 kommentar:

  1. Ei litt forlenga helg i Stockholm,med tenåringsoner og eg har aldri før hatt så god tilgang på trådlUANSETT! Der var dei adskillig meir ivrig i utforsking enn på andre ting☺
    For oss var det nok siste gong med felles stirbyferie (om ikkje eg klarer spa opp nokre skikkeleg eksotisk) det er rart! Fine minner du deler.

    SvarSlett