torsdag 7. november 2013

om å bli bunadtilvirker?

Leserspørsmål:
jeg har lyst til å utdanne meg til bunadtilvirker. Er dette en utdannelse du vil anbefale, og er det mulig å leve av dette?


jeg skal svare etter beste evne, men det blir jo basert på egne erfaringer. 
Mitt første råd er å regne ut hva du faktisk MÅ tjene hver måned, og tenke på hvor mye du da må jobbe for å nå denne summen. Dette bør du tenke på. Det er mindre kos og hygge og broderi foran peisen enn mange tror! 
 Broderi er sjelden lønnsomt. Det er et arbeid du rett og slett ikke kan regne med å full timelønn for.  
Omsøm er mer lønnsomt enn nysøm, men er et relativt monotont arbeid. Skjortesøm er tidkrevende og  er vanskelig å få full lønn for. 
Sjekk litt hva diverse jobber koster hos andre leverandører og vurder om timelønna virker vettug. Hvis fire systuer tar, la oss si mellom 4500  og 5000 for en bestemt jobb vil det være vanskelig å få 9000 for samme jobb. Kunder ringer rundt og veldig mange gir blanke i om bunaden er brodert på Bryne eller i Beijing. 

Du vil nok montere den tredje bunaden av samme modell raskere enn den første så det lønner seg å holde seg til to - tre faste bunader og ikke si ja til alle spennende jobber. Samtidig er variasjon i arbeidet motiverende. 

Hvis du skal være lærling er det en læretid på ( tror jeg ) to år. Det lønner seg å gjøre dette formelt riktig, slik at du får de fratrekk i læretid som du har krav på. Opplæringskontor skal kunne svare på dette. Hvis du skal gå opp som privatist må du dokumentere et visst antall timer med sømerfaring. 

Kursrekka som gir deg deler av bunadsutdannelsen er god, den får du mer informasjon om hos Studieforbundet kultur og tradisjon. Jeg tror de skal starte opp ny rekke neste år. 

Hvorvidt man kan leve av dette er vanskelig å si klart ja eller nei til. Det avhenger av hvilke utgifter du må sette av penger til hver måned, hvor stor arbeidskapasitet du har og hva du eventuelt kan spe på med av annen inntekt. Det jeg kan si, er at dette er et yrke med stor mulighet for egenutvikling, livslang læring, møter med spennende mennesker og, om du velger å starte for deg selv, en stor grad av frihet til å forme din egen hverdag.

Lykke til,

hilsen 
Fru Storlien


Det er ikke lett å svare fornuftig på slike spørsmål. Som bunadtilvirker tilhører du definitivt ikke lønnsadelen...og overtidsarbeid på egen systue? Ehh. Nei.
Men så er det det andre, det som ikke måles i kroner, øre og pensjonspoeng. Det er også viktig. 


Det nederste bildet her er et stjerneeksempel på en jobb der inntjeningen synes opplagt...helt til du begynner å sprette opp sømmer og oppdager at det er sydd og sydd og sydd . Med korte og enda kortere sting. 
Tre slike jobber på en uke og du er allerede langt etter planlagt inntjening denne måneden...

3 kommentarer:

  1. Du nevnte ikke at man bør ha god nakke, rygg og armer som fungerer;) Yrket er vel ganske belastende over år? Jeg tenker at man alltid bør ta med dette i beregningen når man går fra hobby til levevei innen kreative yrker:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt poeng! Det er mye stillesitting med bøyd nakke.

      Slett
  2. Jeg må si jeg undres over denne setningen: "Som bunadtilvirker tilhører du definitivt ikke lønnsadelen...og overtidsarbeid på egen systue? Ehh. Nei."
    Uansett yrke; starter du egen bedrift så må du regne med enormt mye (overtids)arbeid de første årene. Ingen med den innstillingen der burde starte noe for seg selv..

    SvarSlett