torsdag 16. august 2012

Kan ikke kvinner det samme som menn?


Som tidligere nevnt var vi altså på Madonnakonsert i går. Og vi var av de som gikk før konserten var over. Ikke fordi den var dårlig, men rett og slett fordi jenter på ni og ti år blir lettere nedfallsfrukt etter et visst klokkeslett.
Det er tankevekkende å se anmeldelsene av konserten, tankevekkende og trist.
Nå skal ikke Fruen prøve seg som konsertanmelder, det har man hverken erfaring, kunnskap eller interesse av. For egen del var Madonna en kjærkommen avveksling fra andre syngedamer i ungdomstiden. Hun var frisk og frekk, hun viftet med pupper og øyevipper og lot seg overhodet ikke pille på nesen hverken av menn eller trossamfunn.
Og selv om vi ikke akkurat drømte om å vrikke forførerisk rundt i minimale kostymer så drømte vi  om å være tøffe og ta styring over eget liv. Der var hun i en klasse for seg, og det har hun bevist om og om igjen med hyppige stilskifter.
Selvsagt skulle Fruen ønske vi hadde fått servert hele paraden med Like a virgin, Live to tell, La isla Bonita og alle de andre sangene vi spilte og spilte. Og spilte.
Og det var skuffende at vi fikk så lite av den delen. Vi kom ikke for politiske budskap. Vi kom for Madonna.

Men nok om det. Det tankevekkende i dag, og for så vidt også i forkant av konserten er fokuset på alder. For tydeligvis er Madonna nå så gammel at hun bør kle på seg, istedenfor av seg, og enten la være å fornye seg eller legge opp.
Blir dette nevnt når Stones hyler og skriker, eller når KIZZ atter en gang forkynner at de was made for loving you? Er det ærlig talt så mye flottere å se Mick Jagger i trange bukser? Eller Gene Simmons?

Har vi virkelig ikke kommet lenger, i 2012, enn at en kvinne som tipper femti ikke kan være frekk og sexy mens en mann kan nærme seg sytti og fremdeles selge seg selv som en hot stud?

Nå fokuserte vi ikke så meget på dette med sex appeal i bilen hjem, men vi snakket en del om dette med forskjellen på kvinner og menn. Og selv om Fruen ikke er noen foregangskvinne innen likestilling ( hallo, hvilken sydame med systue hjemme blir det?) så er dette med frihet til å velge, og retten til å ta egne valg viktig. Queenie skal ikke vokse opp i den tro at hennes sosiale liv ender tyve år før Woodys, eller at hun som hunkjønn stiller lavere på diverse rangstiger.

Men når hun i dag kunne lese seg opp på at Madonna er for gammel til å synge Girl gone bad, og at hun bør oppføre seg i henhold til alderen, så lærer Queenie og jenter på hennes alder nettopp det. De lærer at kvinner ikke har de samme valgmulighetene som menn. De lærer at kvinner med tretti år yngre kjæreste er merkelige, mens menn fritt kan velge.
Og, det er ikke bare jentene som lærer dette. Det gjør guttene også. Får vi likestilling av det?


For ordens skyld:
 Fruen synes ikke noen, uavhengig av kjønn eller alder, blir mer attraktive, flinkere til å underholde eller på noen som helst måte kulere av å vise stumpen til sine tilskuere. Men hvorfor er en veltrent damerumpe mer irriterende enn en hårete mannebak?

11 kommentarer:

 1. En super refleksjon av konserten! Jeg var ikke der, og gjorde det slutt med Madonna en gang på 90-tallet - når jeg tenker meg om husker jeg ikke helt hvorfor, men tipper det var noe med ungdomsidolet jeg vokste fra.
  Jeg er dog HELT enig med deg i det du skriver, og skulle ønske media fokuserte mer på det enn på å slenge dritt. Men det kommer vel aldri til å skje..

  Vi sees plutselig på Trekanten! :)

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det!
   Jeg vokste også fra henne, må ha vært rundt Ray of light, når hun føyk rundt og var inspirert av østens mystikk. Det var jo en real nedtur i forhold til den mer materielle vinklingen tidligere! Nå er hun langt ned på spilleista, men jeg syntes det var på tide å se henne.

   Slett
 2. ...eller enda verre, en bar og senete overkropp. Jeg var på Iggy Pop konsert på Bukta for et par-tre år tilbake, og den gamle gubben spratt rundt i bare dongeribuksa og lite annet. Han er 11 år eldre enn Madonna. Jeg trudde han skulle få hjerteinfarkt, og var svært fascinert av det der bare brystet.

  Enig med du, mye mas om alderen til Madonna, men så er ho tross alt en kvinde må vite!

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff, jeg fikk stygge,stygge bilder i hodet av tanken på en toppløs Iggy Pop. men kan ikke huske at noen aviser nevnte at han var for gammel for den slags ekshibisjonisme?

   Slett
 3. Veldig bra skrevet!!! Veldig bra!!!
  Jeg så henne i 1990 i Gøteborg og syns det var dritkult. SKulle ønske jeg hadde fått fingern ut og sett henne både nå og forrige gang hun var i Norge. Hurra for Madonna, hun er noe for seg selv - og jeg syns også det er flott at en artist passert 50 år holder koken i den så tydelige ungdomsfikserte kulturen dette er!!!
  Hun lager jo god popmusikk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk:-)
   Oh, skulle gjerne sett henne i Gøteborg,det var nok mer tiden jeg likte henne best. Heldige du!

   Slett
 4. Jeg så henne sist hun var her og gjorde av med henne da. Da var det en rævva konsert, halvslapt levert av en sur kjerring. Og det mener jeg det må være lov å si selv om hun er kvinne - om du forstår. For skal man ikke si det opplagte, så er det ikke bra det heller.
  Jeg var på siste konserten jeg var med Tina Turner i 2000 eller noe sånn. Den ble levert av en frisk og fyrrig 60 åring eller hva det var hun var på den tiden.

  At kvinner ikke skal få gjøre som de vil fordi de er kvinner er tøys - men jeg sier som Elton John, akkurat Madonna er nok noe utbrukt i sine fremføringer. Jeg liker fortsatt musikken- både den gamle og nye.

  Jeg synes forøvrig at det også gjelder Mick Jagger - men ikke Brucern.
  Kan man snakke om å bære alder med verdighet og innsikt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er absolutt enig, man skal kunne si meningen sin. Og uten å ha voldsomme kunnskaper om konserter så var vel ikke denne av de mest minneverdige jeg har vært på. Og i likhet med mange andre, amerikanske helst, kjendiser, kunne hun nok tjent på å eldes med noe mer verdighet og innsikt.
   Det jeg reagerer på er imidlertid at det tilsynelatende er mer akseptabelt å spille ut alderskortet mot en kvinne enn mot en mann.

   Slett
 5. Var også stor Madonna-fan, og syes det er trist den medievinklingen nå, ja. Du har definitivt noen veldig gode poenger her!

  Ha en fin dag, Fru Storlien:)

  SvarSlett
  Svar
  1. takk for det! jeg blir rett og slett sur når det omigjen og omigjen vinkles dithen i madia at kvinner ikke kan det ene eller det andre fordi de har nådd et visst stadium i livet. Og jeg synes f.eks. Maddam kunne engasjere seg litt mer i slike saker, og ikke fyre løs på fornøyde mammaer.

   Slett
 6. Kjempebra! Måtte dele denne på Facebook, du treffer spikeren på hodet.

  SvarSlett