mandag 16. mai 2011

om barn i bunad



Særlig at jeg går i bunad altså. Tror du jeg vil se ut som en nisse?
Og dermed var en fase over, og vi møter 17.mai med en dresskledd sønn og en bunadkledd datter. De søte små har vært bunadbrukere siden de var helt små, men årene går og meningene rår. Og da er det ikke alltid det mor mener som teller mest...
Selvsagt har man en viss egeninteresse i å kle avkommet i hjemmesydd bunad, ettersom man innbiller seg at egne, blide og bunadkledde barn er å regne som god markedsføring. men vil de ikke får de slippe. Bunadbruk skal være gledelig og lystbetont, og håpet er selvsagt at sønnen vil snu når han når skjels år og alder. Det vet han forresten. Han vet inderlig godt at mor står klar med målbånd og mobil når og hvis han ombestemmer seg. For to år siden ombestemte han seg lovlig sent. For å glede sin mor ytret han bunadønske 14.mai. Den var penere utenpå enn inni ( men trådstumper og lignende ble pent klippet av 18.mai).
Men apropos dette med bunadkledde barn...Det finnes et vell av alternativ, flere butikkjeder tilbyr sine bunadvarianter. Fine og flotte på bildet og rimelige i innkjøp. Spørsmålet er hvorvidt det lønner seg i det lange løp. En barnebunad skal være sydd slik at den gir mulighet for vekst. En gutt kan begynne med langbukse som etter et år eller to er en staut knebukse. En jente kan ha to legg på stakken, eller et generøst opplegg. I liv og vest er det ekstra stoff i sidene, slik at vidden kan reguleres. Slik kan en bunad brukes av samme person i flere år, og gjerne gå i arv eller lånes ut til andre.
En bunad kjøpt hos en kleskjede mangler ofte denne muligheten, og kan kanskje ikke brukes mer enn et år.


Lønner det seg da? Det er vanskelig å svare på dette. Fruen heier på de "ordentlige" bunadene, de med stedlig tilhørighet. Men samtidig, man kan sy nytt, sy opp og ned og ut og inn på egenhånd og slipper å betale andre for jobben. Så kanskje er man rett og slett lett yrkesskadet?
Uansett, om dere velger det ene, det andre eller rett og slett kler barna i dress eller kjole i morgen - ha en strålende dag?

Queenie skal være en mini-Frue i morgen. For første gang svinger vi oss i samme type bunad. Men grensen går ved halsen. Den yngste av oss har lagt ned et klokkeklart veto mot bruk av skaut. Og Fruen husker tilbake til egen barndom og ungdom og erindrer svakt at disse skautene ikke akkurat var noe man så på med lengsel. Men om noen år, da knytter vi to skaut om morgenen 17.mai. ( forhåpentligvis)

ps. Takk for lange og fine kommentarer! Mange sier mye fornuftig ( egentlig gjør alle sammen det), så gå inn og les kommentarfeltet også. Det finnes mange flotte festdrakter til barn, og man har kikket ganske drømmende på et par stykker selv. Og de som er sydd "ordentlig" og dermed kan tilpasses et voksende barn, de er fine. Det man ikke er så begeistret for er variantene som ikke kan tilpasses. Det er det lite økonomisk å anskaffe.

11 kommentarer:

  1. Jeg er så heldig at mine 2 jenter aldrig har hatt annet enn bunad 17.mai. De har hatt Rondastakk siden de var 10mnd, og nå blir de 13.De er så fornøyde over å ha bunad!!
    Neste år må det nok syes ny overdel på rondastakken.
    Om 2 år skal jentene konfirmeres og da blir det bunadskurs for mannen i huset. Da skal far sy bunad til jentene sine og mor skal brodere sjorter. Det blir litt stas. Vi gleder oss til å feire 17.mai i morgen,alle i finstasen.
    Du får ha lykke til med feiringen.
    Klem Berit

    SvarSlett
  2. Datteren min debuterer i en over 30 år gammel bunad som har hengt nesten en generasjon i skapet. Jeg har nettopp "krympet" den, og regner med å reversere krympingen til neste år, for så å mekke det jeg kan så den holder et par år til. Så går den kanskje på rens, før den legges på loftet for å vente på neste generasjon.
    Det forklarer vel hva jeg mener om saken :)

    Er forresten kjempeglad for at sønnen som er førsteklassing har ønsket seg bunad. Får se hvor lenge han vil gå med den! (han fikk beskjed om at det var et såpass dyrt plagg at det blir finstasen i noen år fremover, det blir ikke jeans og kul skjorte neste 17. mai, nei!)

    SvarSlett
  3. Vel, det er ikke alle som er så kyndige at de kan legge ned og ut en ekte bunad hvert år og kompetente sydamer finnes det ikke så mange av heller...

    Vi har bunadskopi til vår sjuåring og hun er bare på nummer to siden hun var 1,5. De har vært helt fine å legge opp og så ned et legg hvert år. Omkretsen økte ikke like mye som lengden, og det justerte vi greit med beltet.

    Men at en ekte bunad er penest, det bestrider jeg ikke.

    Fant denne artikelen i Dagbladet i dag:

    http://www.dagbladet.no/2011/05/16/tema/klikk/mote/trender/16549070/

    SvarSlett
  4. Her har det vært bunader i 3 generasjoner. Da jeg var barn var det det bunad i bomullsstoff fra Solberg. Noen var nok litt for lik Rondastakken. Jeg har sydd fantasibunader til mine barn og nieser og nevøer. Disse kan legges opp, ut, inn, ned alt ettersom. Min datter har hatt ekte bunad fra hun var tre. Og som konfirmant fikk hun den tredje. Det var litt sying hvert år, men det var gøy. Min sønn trakk i dress fra han var ca 10. Men smilte bredt da han kunne bruke mannsbunaden fra farens hjemsted i 2009. I dag har han fått gode råd på telefon om vask og stryking av skjorte.

    SvarSlett
  5. Berit: Så moro at dere begge skal bidra med bunadsying!
    Strikkelise: Lucky u! Sønnen her går i 7.klasse, og bunad er helt fullstendig ut.
    Elisabeth: Ja, noen av de kan syes opp og ned. Og enig angående livvidde, den er mer stabil ( på ungfolket). men de som er sydd uten denne muligheten, de er jeg ikke så begeistret for. Takk for tips om artikkel, jeg har lest den. Men hvordan vet hun at de som går i bomull som barn automatisk vil gå i lunende ull når de blir voksne?

    SvarSlett
  6. Åshild: De hjemmesydde er bedre, nettopp fordi de lages med muligheter for omsøm. Personlig er jeg lite begeistret for råndastakk i bomull, rett og slett fordi det er mi egen bunad. Å sy samme modell i andre stoff synes jeg er fint , fasongen er ideell for vekst både i høyde og bredde.

    SvarSlett
  7. Min gutt har hatt bunad hele tiden, men det har vært butikkbunader. Og de går videre til fettere og det har jammen meg blitt en to-tre unger i hver bunad også. To år har jeg kjøpt på finn.no. De er alltid pent brukt siden det ikke er et plagg man bruker ofte. Når ungen vokser som gress ser jeg faktisk ingen grunn til å gjøre det annerledes. Jeg syr ikke selv og skal vi gå den runden hvert år når han vokser som ugress(bare i vinter har han vokst et par størrelser) blir det aldri noe av. Så han går i ikke dyre juksebunader (som det het da jeg vokste opp med rondastakk) og vi er fornøyd med det.
    Senest i dag sa han at han gledet seg til 17. mai for bunad er så fint.

    Men jeg håper han er en flott lang ungdom til konfirmasjonen. DA kan vi snakke om romslige bunader og utleggingsmuligheter og slikt. Om han vil ha bunad da.

    SvarSlett
  8. Nydelige bunader på bildene :-)

    Her i huset , er det også noen som er i perioden - Bunad ? Nei takk !

    Men uten press fra meg - håper jeg det skal gå over og lysten komme tilbake :-)

    SvarSlett
  9. Ja til hjemmesydde bunader for dem som kan/vil/har råd, men de butikkjøpte er godkjent for alle andre :-) Mine barn har vært til og fra i bunader. Snart 11-åringen har hatt 3 år i korpsuniform, så i år hadde jeg lovt henne bunad. Men hun har en bryst-/livvidde som ikke harmonerer med masseprodusentenes idealmål. Dermed ble det bare for små vester å finne. Og denne gale mora her, som liker å sy, fant fram Tove Fevang-boka si forrige fredag, modifiserte størrelsen og er nå straks ferdig med en flott bunadsstakk med seler. Trodde jeg lagde den så romslig at den skulle passe 1-2 år til, men nå er jeg ikke så sikker lenger.... Men den passer i år, og dattera gleder seg vilt!

    Guttungen på 7 takka "nei" da han fikk tilbudet om kjøpt bunad :-)

    Hilsen Sybjørg

    SvarSlett
  10. Dyrt og billig er jo et definisjonsspørsmål, da. Og et prioriteringsspørsmål. Vi bruker ikke masse penger på klær ellers i året, og et festplagg som kan justeres og varer i tre-fire år er verdt en god del kroner sammenliknet med fancy kjoler og dresser (som jeg personlig ikke er noe glad i) til ganske små barn. Mange andre penplagg varer kanskje bare en sesong. Hvis de klarer å bruke en bunad til sammen kanskje ti ganger (inkludert jul m.m.) blir prisen pr. gang ganske akseptabel. Og særlig hvis kvaliteten og tidløsheten gjør at de kan gå videre til bådre tre og fire andre brukere etter dem.

    Når det gjelder "fantasibunader" er kvaliteten veldig varierende, noen er fine og "i tradisjonen" selv om de ikke er vedtatt av noen komité, mens andre ser simple ut. Det går mye på materialvalg.

    SvarSlett
  11. Det er endel bunader som er vanskelig å "vokse i" spesielt de med stakk og vest sydd og hengt sammen.. Fra min egen landsdel ser jeg mange nordlandsbunader som har elendig passform på damer som er blitt barmfagre og valkete. Bunaden var opprinnelig laget for en hengslete jentekropp som har dårlig gener og vektøkning pr barnefødsel. Det medfører at ingenting sitter bra, og damen hadde hatt et bedre snitt med en ny bunad for en voksendame.
    Kystdrakten min var jo en enkel spencerkjole og da var det sjalet som måtte forstørres foruten linningen da.
    Muttern sin målselvbunad ble helt omsydd for etpar år siden, da hadde husfliden endret på vesten/stakken og det medførte at slingringsmonnet og passform kunne reguleres... Kanskje ikke så dumt med noen som ønsker litt fornying i draktsømmen, vi nordmenn blir jo ikke tynnere med årene, og Huldra Garborg og hennes generasjon nådd knapt 65-70 år før de døde.

    Ha en forteffelig dag i bunaden, og vi krysser fingrene for lite regn... Ullstakk og silregn blir fryktelig tungt og kan plusteslig havne på asfalten.. sett på nrk for noen år siden fra vestlandet..

    Hilsen
    Matmor til Tommy, som ikke får snuse under stakken til Laika i år.

    SvarSlett