fredag 29. mai 2015

Magna Carta ( an Embroidery )


DSCN3918

Magna Carta er i år 800 år gammelt. I den anledning kan man i sommer se kunstverket Magna Carta ( an Embroidery ) på the British Library.

Kunstneren Cornelia Parker har brukt Wikipedias artikkel om lovverket og nitidig kopiert den med nål og tråd. Eller, hun har ikke gjort selve jobben selv. Den har hun fått hjelp til av 200 mennesker i Storbritannia som på en eller annen måte er eller har vært berørt av innholdet i Magna Carta.
Her har vi advokater, politikere, journalister, musikere, akademikere, menneskerettsforkjempere, Julian Assange, Edward Snowden og mennesker som soner i fengsler. Monteringen er utført av The Royal School of Needlework, og lærere derfra har også brodert enkelte av motivene.


A fragment of Magna Carta (An Embroidery) by Cornelia Parker being stitched. Photograph by Joseph Turp

De innsatte som har vært involvert i dette kunstverket er engasjert i et britisk prosjekt som heter Fine Cell Work:  Fine Cell Work trains prisoners in paid, skilled, creative needlework undertaken in the long hours spent in their cells to foster hope, discipline and self esteem. This helps them to connect to society and to leave prison with the confidence and financial means to stop offending ( kopiert fra hjemmesiden  )
Er ikke det fint? Og jeg bare nevner det - roen i et broderi kan være like bra som yoga.
Utstillingen står frem til 24.juli.

Hvis du ser den bør du ta deg tid til å se videoen også og høre hvordan arbeidet ble lagt opp og hva dette prosjektet har betydd for endel av de involverte.

Og forresten, hvis du er på the British Library så er det en egen utstilling om Magna Carta i underetasjen og i andre etasje har de en kafé med de mest fantastiske bakverk. 


Magna Carta, også kjent som the Charter of Liberties, var en avtale som ble sluttet mellom kong Johan av England (ofte omtalt som Johan uten land, på engelsk John Lackland), adelen og geistligheten i England 1215. Den gav adel og prester fordeler blant annet i skattespørsmål, og tvang også kongen til å dele makten med de to øverste stendene. Slagordet «no taxation without representation» var svært essensielt, hvilket også gjorde seg gjeldende i den amerikanske frigjøringskampen. Magna Carta sees på som grunnlaget for Englands parlament, og som begynnelsen på konstitusjonelt styre.
Det viktigste i Magna Carta er bestemmelsen om at ingen frie menn skal arresteres, gjøres fredløs eller ( straffes på annen måte uten å bli dømt av sine likemenn i henhold til landets lover.
( kopiert fra Wikipedia )

Hvor det havner etter den 24.juli vet jeg ikke, men arbeidet ble bestilt av et college i Oxford, så det er vel ikke usannsynlig at det havner der.

Og ja, nerdedelen: kontursting, attersting, metallbroderi, plattsøm, sjattersøm.

PS.
jeg har lastet ned bilder fra nettet i dette innlegget, og ber om tilgivelse for dette. Det ene er kreditert navngitt fotograf, de andre to er fra BBC.co.uk og fotograf er ikke navngitt.

1 kommentar:

 1. Yes Your Right..!!! BUT Don't Forget to Wish you dear one's on their Birthday, For Best and Unique Happy Birthday Wishes, Quotes, Messages, Ideas, Cards and Songs, Visit the following site. These sites are the best during my two years online experience, don't forget to say thanks.

  Happy Birthday

  Birthday Wishes

  Birthday Quotes

  Happy Birthday messages

  Happy Birthday Images

  Happy Birthday Cake

  Birthday Ideas

  Happy Birthday Gifts

  Happy Birthday Cards

  Birthday Funny

  SvarSlett