tirsdag 12. mai 2015

Bunadglede og skjorteledeDet var disse bunadskjortene da, igjen...For det er så vanskelig å viet hva som er best.
Skal vi bare anbefale håndvask, og bør skjorta ligge uker eller timer i fryser før den strykes? Eller var det kjøleskap, og kan den isåfall ta lukt av det marinerte grillkjøttet?
 For ikke å snakke om den fine tantebroderte linskjorta som har blitt kokt i kjele og kraftig kloret men tilsynelatende er like fin - kan vi risikere at den plutselig forvandles til lodne små fiberstubber midt i festlighetene?

Når jeg skal veilede eller gi råd tar jeg utgangspunkt i flere punkter:

1. fagkunnskap
Jeg kan ganske mye om bunad, men jeg kan i tillegg en god del om tekstiler og hvordan de ulike fibrene bør behandles for å holde seg godt, vare lenge og se bra ut. Imidlertid er det ikke så viktig hva jeg kan. Det viktigste er hva brukeren kan eller ønsker å kunne. Da kommer vi over til neste punkt:

2. engasjement
Det finnes mennesker som har bunad men som ikke er så fryktelig opptatt av hva de har på seg. De har kanskje arvet finstas eller fått den i konfirmasjonsgave og egentlig aldri følt seg helt komfortable i antrekket. Disse menneskene trenger sjelden lange foredrag om lin, norsk ull og følelser. De trenger fakta og konkrete tips. 
Andre har kanskje spart i flere tiår, sydd hele eller deler av bunaden selv og vil helst oppbevare den i oksygentelt eller glass og ramme eller ihvertfall den ultimate bunadpose når den ikke er i bruk. 
Det sier seg selv at tiden brukt på skjorter vil variere noe.
I tillegg kan noe så tilsynelatende uvesentlig som boforhold og tid spille inn, noe vi skal se på i neste punkt:

3. tilgjengelighet
Noen anbefaler bare håndvask av bunadskjorter. Jeg anbefaler også maskinvask, eller; jeg anbefaler hovedsaklig maskinvask. De fleste jeg kjenner har faktisk ikke lært kunsten å vaske for hånd. De vil vri og vrenge plagget og mest sannsynlig utgår en eller to runder med skylling. Det er heller ikke alle som har plass til å vaske for hånd. I mine glansdager som hybelboer hadde ikke jeg tilgang på stor nok vask  til å bløtlegge en skjorte. Det hadde jeg heller ikke i den første leiligheten vi bodde i. Og da de søte små var riktig små hadde jeg vel strengt tatt ikke roen til å stå der og skylle og skylle.
Når vi kommer til stryking er det sikkert fint å legge skjorta i fryseren eller kjøleskapet slik at den er jevnt fuktig og kald når du begynner å stryke. Men om du ikke har fryser, eller fryseboksen er smekkfull av mat,bør du huske at du kan få en helt fin skjorte bare ved å ta deg god tid og stryke med vanlig dampjern.
Og apropos strykejern med damp, og vaskemaskin med flere innstillinger. Dette er til for å brukes!
Og så var det dette med tiden da, for hva bruker vi egentlig tid på og hva synes vi er viktig. Dette bringer oss over i neste punkt, som er et fint motstykke til tidsklemma:

4. det behagelige
eller hva vi skal kalle det. Det finnes mange mennesker som liker å gjøre det litt lettvint for seg selv og blant disse vil det alltid være en del som ikke skjønner vitsen med å bruke flere skyllevann på en bunadskjorte som håndvaskes. Da kan de ende med en gul skjorte. Derfor er det tryggere for både bruker og bunad å anbefale maskinvask ( mental kortslutning førte til at det har stått håndvask. Unnskyld! ) Bunad skal være hygge og glede, ikke bare slit og skjortestryking. Det fører oss til en viktig faktor, nemlig

5. Bunadgleden
For meg er det viktig å formidle glede over å bære bunad. For meg er ikke bunad bare et antrekk, det er stolthet, tradisjoner og historie. 
Ja visst skal den behandles pent, men arbeidet med å gjøre skjorta klar for bruk skal ikke bli så omfattende at det overskygger hele gleden over det å faktisk kunne kle på seg bunad.
Vi som jobber med bunader, vi som lett fleipete blir spurt om vi er bunadpoliti og hva vi synes om kinabunader og krysskombinasjoner fra ulike dalfører, vi har en viktig rolle i det å gjøre bunadene tilgjengelige slik at kundene gleder seg til hver gang finstasen skal hentes frem fra skapet og klargjøres til fest. Og hvis vi skal gjøre det må vi være åpne for at ikke alle har plass til familiens skjorter i fryseren eller er i stand til å vaske skjorter skånsomt for hånd.

Så, tilbake til spørsmålet som utløste det hele - om jeg anbefaler å oppbevare bunadskjorta i fryseren?
Jeg vet faktisk ikke. Jeg forsøker å gjøre det hele litt enkelt og tilgjengelig og ikke skremme kundene fra sans og samling slik at de tror vask og stell av bunadskjorter krever en oval weekend. Noen har tid og lyst og anledning til å følge alle gode råd. Andre har ikke så god tid. Jeg håper dere alle bruker sunn fornuft og vurderer egen tidsbruk og hvor dere skal sette inn hovedstøtet.

Men altså, ikke koke og ikke klore ( selv om det veldig ofte går fint så har jeg en ting å si: Ikke.Koke.Ikke.Klore)

Og så kan man jo selvsagt undres hvorfor det skal være helt greit å vaske silkebluser i vaskemaskin mens en bunadskjorte i ren bomull  vaskes for hånd...
8 kommentarer:

 1. Takk for super blogg med gode refleksjoner!

  Under punkt fire anbefaler du faktisk håndvask. Sikkert bare en glipp, men jeg "måtte bare".

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff, stjerneglipp. Takk for at du sa ifra!

   Slett
 2. Hei.

  Eg har fyrst lyst til å koma med litt skryt!! Dette er ein flott blogg. Du har eit godt språk og skriv om mykje som eg tykkjer er spennande. I tillegg er balansen mellom fag, og det litt meir private, akkurat slik eg likar det.

  Så lurer eg på kva du tenkjer om ferdig bleika linskjorter. Eg har ei mormor som broderer og ho har lova å gjera det til mine fire. Men eg greier ikkje heilt å gje ho eit svar på om ho skal kjøpa ferdig bleika eller ikkje. Tur eg har landa på at det er best om dei ikkje er ferdig bleika, så lenge eg ikkje set i gang med kloring og liknande for å få ho fortast mogleg kvit. Er du enig i den vurderinga?

  Beste helsing

  Ragnhild Stokka Dyngeland.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for hyggelig tilbakemelding!
   Jeg er enig med deg i å gå for lin som ikke er helt bleika. Hver runde med bleking vil slite på fibrene. Etter noen år vil forskjellen være aldeles minimal, den nesten helbleika blir litt hvitere, den helbleika blir litt mindre hvit.

   Slett
 3. Jeg har Vestfold bunad og skjorta mi er av LIN med sånne små hvite broderier på..
  Har aldri tenkt på at jeg kunne stappe den i vaskemaskinen, kan jeg virkelig det?
  Jeg har alltid vasket den for hånd, i siste liten og jeg er sikkert ikke flink nok til å skylle den heller, den er ikke gul altså og oppbevares i et putevar mellom slaga og hele den greia der :-)
  Men jeg må innrømme at jeg synes det er et forferdelig herk og gjøre i stand til 17.Mai eller konfirmasjoner/barnedåper nettopp pga. den hersens skjorta.
  Hva tenker du, skal jeg gjøre det lettvint å slenge den i maskinen og hva skal jeg isåfall bruke av såpe?
  Til håndvask bruker jeg sunlight såpestykke...

  Med hilsen fra Tonje ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. haha, ja du kan vaske den i maskin. Det kan være fint å bruke en litt stor vaskepose, slik at skjorta ikke slites mot sidene i maskina, men bortsett fra det skal det gå aldeles strålende. Jeg vasker på finvask og med litt redusert sentrifuge, og tror fullt og fast at det er like skånsomt som håndvask.
   Av såpe har jeg gjerne anbefalt MIlo, men så hørte jeg at det ikke var helt bra så nå lurer jeg på om jeg skal anbefale Blenda Senstive. Eventuelt må jeg lese meg opp på vaskemidler, men det blir i neste uke:-)

   Slett
 4. Hei - jeg er så uheldig å ha en skjorte som dessverre har fått gule skjolder... Har gitt den maskinvask m milo - og hengt den i sola, men det er ennå ikke helt vekk. Håpløs case - eller har du tips?? Grete

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff da. Før anbefalte jeg å bløtlegge i vann tilsatt domestos fresh, men nå står det bakpå flaska at den ikke skal brukes på klær. Så nå er jeg ikke helt sikker på hva jeg skal foreslå.

   Slett