tirsdag 16. juli 2013

Jotnenes nye steinDa vi var unge og nokså nylig hadde forlatt Barndommens dal til fordel for dølabyen og mer utdannelse jobbet vi fremdeles helger og ferier på fjellstuer. Om høsten kjørte vi ofte rett fra skolen og til fjells for å spe på studielånet. Og hver gang, når bilen freste forbi kommuneskiltet spilte vi Footloose så høyt at sauer og elg gikk i hi.
Hvorfor Footloose? Nei, det er usikkert. Det bare ble sånn.
Nå spiller ikke Fruen Footloose lenger, eller freser forbi kommuneskilt. 
Men det er alltid som å komme hjem når vi passerer høgste fly´n og ser Barndommens dal åpenbare seg i all sin velkjente prakt. Bortsett fra i år. For der vi trodde vi skulle se Besshø så vi bare en stein.
ikke det at det er noe galt med stein, dette er et område rikt på stein. Forskjellen er at dette er en ny stein. Plassert oppå en annen.
Som en hyllest til noe, kanskje? Som en dekorasjon? Som om ikke fjellet er fint nok på egen hånd?

Og som en i baksetet sa; hva gjør den steinen der? 
Og responsen da Fruen hevdet at dette var et kunstnerisk innslag som hevet naturopplevelsen, var mildt sagt nedslående;...Litt som med keiserens nye klær? Bare fordi noen sier det er kunst så er det det, sånn uten videre? Særlig.
La det bare være sagt at vi ikke er sånn langt over snittet opptatt av kunst. Vi oppdateres ikke daglig på nye retninger, ideer og trender. Vi oppsøker museer når det passer seg ( eller litt oftere i følge en av de som sitter i baksetet). Vi leser kultursider og følger sånn passe med på hva som skjer på Høstutstillingen og ellers i den norske kunstverden. 
Og vi hadde fått med oss den høytidelige avdukingen av denne steinen i fjor høst. 
Men vi har ennå ikke skjønt hva som er vitsen? Øker denne stein-på-stein oppleveslen av å kjøre gjennom et av Norges vakreste fjellområder? Får noen mer lyst til å stoppe bilen, gå ut og la seg fascinere av stein-på-stein? Finnes det ikke bedre måter å forskjønne veistrekningen på? Ikke for å være kjip, men personlig synes man det hadde vært helt greit med en do eller to...

Så, om noen kan fortelle meg, eller oss, hva som får et utvalg mennesker til å tenne på ideen om å
bruke penger ( en god del penger  antakelig) på å lempe en stein oppå en annen og bolte den fast slik at den ligger trygt midt i synsfeltet til de forbipasserende så ja takk, I´m listening.
Og om dette faktisk har en kongstanke, en visjon eller misjon som ikke er helt opplagt for oss uinnvidde sjeler - hva med å sette opp et skilt slik at vi skjønner hva vi ser?
Jeg ser nemlig bare en stein, der jeg heller ville sett fjell. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar