tirsdag 27. november 2018

Hva er en klut verdt


Tidligere i vinter var jeg på en ganske liten julemesse hvor åtte-ti eldre damer satt ved hver sin del av langbordet og solgte håndarbeid og julebakst. Lusekofter, raggsokker, trekk til vinkartonger, selbuvotter og det som tydeligvis er årets "greie" - kluter.
Det meste var pent. Det kunne muligens vært litt mer farge på noe og litt mindre farge på noe annet, men alt i alt var det god kvalitet og pene fargekombinasjoner. Og billig. Skremmende billig.

En strikket klut, 20*20 cm , kostet femti kroner. Det er vel ikke så ille, tenker du kanskje, det koster det samme på kjøkkenbutikker og sikkert enda mer i de definert kule interiørbutikkene.
Men vet du, femti kroner er ille.
Værsågod - her har du forklaringen:


  

Kluten på bildet veier 35 gram og det er 50 gram i et standard garnnøste.
Vi kan for enkelthets skyld si at du får tre kluter av 100 gram bomullsgarn. De fleste som strikker til slike messer handler i butikk, ikke direkte fra leverandør, og betaler full pris.
La oss si at strikkersken kjøper rimelig garn, 15 kr pr. nøste. For 30 kroner får hun 3 kluter, og har altså materialutgifter på 10 kroner pr. klut.
Da har vi 40 kroner igjen av utsalgsprisen. 40 kroner som skal dekke arbeidstid og mulig fortjeneste.

La oss ta utgangspunkt i hva en ansatt på systue kan forvente å få, hvis han eller hun har svennebrev eller tilsvarende kompetanse; 165,- kroner timen eller 2,75 i minutter.
Ja, det er vel ikke så ille, tenker du, men hvis klutstrikkersken skal forholde seg til den timelønna har hun ikke særlig god tid på seg pr. klut. Faktisk har hun i underkant av femten minutter på seg til å legge opp, strikke, skjøte garn, felle av og feste tråder.
Tror du det er mulig? Eller er det mer sannsynlig at dette tar en, kanskje to timer og at timelønna er rundt 20 kroner?

Jeg synes det er trist at vi, i et samfunn hvor stadig færre bruker tid på håndarbeid, fremdeles er villige til å bruke mer penger å¨masseproduserte og maksinelt fremstilte importvarer enn på håndverk. Kanskje er det de eldre damene som i sin bekjedenhet har skutt seg selv i foten med en limpistol, men samtidig vet de, like godt som vi, at om prisene blir skrudd opp forsvinner kundene.

Men; om vi sier at det tar en time å strikke en klut og setter pris basert på timelønn og materialer ender vi på en utsalgspris på rundt 180,-. Det er antakelig mer enn de fleste av oss er villige til å betale for en klut. Men  kanskje flere ville strikket selv? Da ville det jo i det minste lønne seg med litt egeninnsats.


Jeg forstår ikke hvorfor den turkise, håndstrikkede kluten med mønster bare skal koste fem kroner mer enn den røde som definitivt er produsert på fabrikk med dertil egnet maskinpark.  

Forstår du det? 


PS. Selvsagt handlet jeg, både kluter og raggsokker. Men jeg sa også, til samtlige damer jeg handlet av, at de burde sette mer pris på seg selv. 

Innlegget ble første gang postet i desember 2014, men har fremdeles nyhetens interesse

3 kommentarer:

  1. Hei :-) Dette er første gangen jeg har lest et innlegg fra deg, som jeg ikke er helt enig i. Jeg forstår godt saken, men tenker selv : ALT handler ikke om inntjening .Disse 8-10 eldre damene, ser kanskje heller den største verdien i det å komme sammen, yte noe for sin bygd/idrett, støtte barnebarns musikkorps osv.osv. De vet sikkert selv at de ikke tjener noe, annet enn samhold, enes om en sak, kjenne hvor godt det faktisk er å holde i et håndarbeid enten det er strikking, sying, utskjæring, fletting -listen kan fortsette. Det er så mye som er gitt "gratis" av alle de kreftene som bor i folk som elsker det de holder på med. Kluter er vel det man kan tape minst inntjening på? Jeg har selv vært på messer hvor produsenter av de vakreste ting, har solgt varer for "latterlig lave priser" Dukkeklær laget av de mest utsøkte stoffer, med broderte bunader og det meste autentisk. Gleden i blikket når noen faktisk SER alt arbeidet og de forteller at de vet at det ikke lønner seg det de gjør, men det er så kjekt ! Heldige er de som ikke har det som en JOBB ! For de tjener dårlig! Men du verden hvor mange det er som gleder seg med det de holder på med :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei
      Takk for fin kommentar. Du skriver om mye av det som er viktig å huske på når man er på slike basarer og messer og om motivasjonen bak arbeidet. Mye av det som selges har enda lavere timepris ( i den grad vi i det hele tatt kan bruke det ordet ) enn kluten jeg brukte her.
      Jeg slites mellom å bli glad over at det fremdeles finnes kvinner som er villige til å gi bort så mye av sin tid og å bli frustrert over det samme.
      Problemet oppstår når vi, som nå, er i en brytningstid mellom de som har dette som næring ( hel- eller deltid) og de som har det som hobby/frivillig aktivitet og som gjerne sitter på samme salgsmesse.

      Slett
    2. Og helt enig med deg i at ikke alt handler om inntjening.
      Så igjen - takk for fin kommentar og viktig påminnelse.

      Slett