søndag 8. mai 2016

Jakten på en prikkemaskinSom noen av dere kanskje husker, var jeg så  heldig å bli tildelt Statens Kunstnerstipend, diversestipend i fjor for å reise på studietur til Norwich og fordype meg i kallemank og andre lekre stoffkvaliteter. Dette var en fantastisk mulighet som dannet utgangspunkt for et prosjekt jeg jobber med i ledige stunder og sene nattetimer.

 I år var jeg også av de heldige som ble tildelt stipend, og årets stipend skal brukes til innkjøp av utstyr for påtegning av broderimønster.

 Hittil har jeg brukt den gode gamle, men litt tung-for-fingrene metoden nål-i-kork. Målet/drømmen/håpet/planen er å få fatt i en real prikkemaskin men de vokser tydeligvis ikke på trær. fabrikanten har lagt ned og de få som finnes voktes med kjærlig hånd ( og det forstår jeg godt).
Jeg har funnet ( og bestilt) et par alternativ til nål-i-kork, og jeg tror kanskje jeg er på sporet av en særdeles moderne erstatning for prikkemaskina. Men jakten pågår. Jeg har kontaktet  håndarbeidsskoler i Skandinavia, broderiblogger over det meste av Europa, nedlagte brodeributikker, åpne brodeributikker, navn jeg har fått av hjelpsomme mennesker og ja - jakten pågår og den er ganske spennende.

 
Og for å berolige dere, jeg er ikke interessert i å starte produksjon av materialpakker til bunad.
Mitt mål er å få stadig flere til å oppdage gleden ved broderi, og hvis jeg skal formidle den gleden må jeg ha noe å formidle med - nemlig materialpakker.
Jeg må også ha noenlunde hele fingre, og derfor trenger jeg en erstatning for nål-i-kork. Og forresten, det er faktisk stadig flere vinprodusenter som bruker steinharde og fullstendig ubrukelige plastkorker.

Så håpet, og optimismen lenge leve, er at det er noen der ute som vet om noen som har en prikkemaskin stående ( smilefjes, smilefjes) jeg kan ikke love ære og berømmelse, men jeg kan betale, jeg kan bruke den og stelle pent med den  og jeg kan fortsette å jobbe for at broderiet skal ha en fremtid i Norge.

Og selvsagt, om noen vet hva prikkemaskin heter på fransk, tysk, spansk, engelsk...Jeg er rimelig lei av bomsøk som ender opp i engelske hagekataloger som selger gardening boots og utstyr for prikling av kålplanter.På dette bildet ser du en prikkemaskin.
De jeg har sett er alle omtrent i samme utførelse men det kan hende det finnes andre varianter også. 


4 kommentarer:

 1. Kan ikkje hjelpa med maskin, men når det gjeld prikking, er det noko vi gjer med kniplingar og. Der har dei haldarar som kan ta forskjellige nålar. På engelsk heter det 'pin vise'.

  http://www.vansciverbobbinlace.com/tools.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Se der ja, de ligger nok godt i hånda også! Tusen takk for tips:-)

   Slett
  2. Eg fekk hjelp av deg her om dagen, så det er fint å kunne gjera gjengjeld. :)

   Slett
 2. Ironisk nok så virker ikke bildet av prikkemaskinen, så vet stadig ikke hva du mener ;p

  SvarSlett