fredag 7. februar 2014

den tiden av året


Det var en stille aften. Hun med regulering holdt sin mor med selskap foran fjernsynet da telefonen ringte. Ukjent nummer, kl 21.17.
Best å ta den, tenker mor, som alltid tror telefoner etter et visst klokkeslett varsler sykdom og elendighet ( som om ikke ulykker kan skje midt på blanke formiddagen).
I den andre enden - verdens blideste dame som skal ha sydd om bunaden sin. Hun ville være sikker på at hun ikke forstyrret i arbeidstiden.
Ja, for som alle vet; vi som jobber hjemme kan jo bare slange oss på sofaen med fjernkontroll og konfekt mens dere andre faktisk må jobbe…OL kan vi sikkert se også, hele tiden. 


Nå skal ikke dette handle om hvordan vi stakkars håndverkere blir hundset og sett ned på. Men derimot hvis du sitter foran skjermen nå, drar litt i en stram bukselinning og vurderer effekten av en joggetur eller to opp i mot det å få sydd om bunaden din…værsågod - her er noen gode råd:

1. Ring i arbeidstiden
Hvis vi er opptatt tar vi ikke telefonen. Enkelt og greit. Sjansen for at jeg ringer opp igjen er større hvis jeg har et ubesvart anrop tirsdag kl 11.15 enn samme tid søndag. Lørdag kveld er heller ikke noe sjakktrekk.

2. Presenter deg og fortell hva du vil
Sorry. At du kjenner noen som har en bekjent som tok buss til Juvasshytta sammen med en tidligere kollega er sjarmerende, men du rykker ikke fremover i køen av den grunn. 

3. Svar på det vi spør om
Hvis du for femte gang unnlater å svare på når bunaden skal være ferdig skjønner vi at du er sent ute. Det er bedre å kjøre på med frekkhetens nådegave. 

4. Hør på det vi sier.
Er det fullt så er det fullt. Dette er ikke en sjarmoffensiv av typen døler som skal nødes og trues til kakebordet. Vi har bare et visst antall timer i døgnet. 

5. Vurder egen vekt og mulighet for reduksjon av denne
Hvis du tror du kan slanke deg inn i bunaden - gjør det. Hvis du er usikker på om fire uker er nok til å kvitte seg med tolv kilo, be om hjelp. NÅ. Til bunaden. Mirakler skjer sjelden over natta. 
Gaffatape, og ekstremvarianten av hold-in undertøy gjør vondt.

6. Spør du legen om du kan betale under bordet for å slippe tre kvarter på venteværelset?
Åh nei, du gjør ikke det? Hmmm. Og du, akkurat nå ville det være veldig, veldig dumt å si at legen har en ordentlig jobb.

7. Ikke spør om du kan komme rett fra trippeltime i spinning.

8.  Får du ikke svar selv om du ringer fire ganger før kl 12 en søndag?
Jammen så ring mandag formiddag da vel? Det hender folk gjør familiegreier i helgene, eller sover, eller er i kirken, eller på flyet til en verdensmetropol. Det hender også at man ikke gidder ta telefonen. 

9.  Smigre oss!
Oh yeah. Ros oss opp i skyene. Har du hørt noe fordelaktig - kjør på. Vi er ikke mer enn mennesker.
Her som i de fleste andre situasjoner anbefales det absolutt å være smilende og blid.

Og sist men ikke minst
10. Ikke spill på vår evne til å vise medfølelse.
jammen den var så trang sist jeg brukte den Det argumentet kommer hvert år, som en brodert bumerang. Og vet du - det er meg revnende likegyldig hvorvidt bunaden din satt som et pølseskinn i november eller ikke. Vel å merke hvis du ringer meg 10. mai og forventer medlidenhet og nattejobbing. Hvis bunaden din var for liten for et halvt år siden og hvis du ikke har gått nevneverdig ned i vekt så burde du ha skjønt tegninga i mars. 

Og forresten. Det begynner å bli akkurat passe fullt på systua. Sånn i tilfelle du lurte.


13 kommentarer:

 1. Meni slle dager! Hvor er folkeskikken?? (Og den sunne fornuften?) Jeg blir skremt, jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. haha, folkeskikken ligger igjen hjemme. Og de aller fleste er velidg søte og hyggelige og spør pent. Men det er mye morsommere å skrive om de som ikke er fullt så søte og hyggelige:-)

   Slett
 2. Antar at dama fikk beskjed om å faste, samt jogge tre timer pr dag framover..?

  SvarSlett
  Svar
  1. jeg var dessverre fullbooket:-) svært fullbooket.

   Slett
 3. Veldig morsomt skrevet! Spikeren på hodet!

  SvarSlett
 4. Hehe så morsomt! Kanskje ikke så morsomt for deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er litt todelt. jeg vil helst ha fri på kveldene, men samtidig er jeg gald for at det stadig kommer kunder. Og så gir det meg jo alltid noe å blogge om.

   Slett
 5. Jeg har et bunadsprosjekt på gang - som eksluderer enhver søtsak i år fremover.
  Jeg har to frister; en som sier når jeg faktisk må være ferdig stappa, den andre er når jeg må bestille en liten utvidelse. Siden det kommer både konfirmasjoner, grunnlovsjubileum og 17. mai i år, er det kanskje greit å skrive seg på liste allerede nå?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok greit å sette seg på liste nå ja:-)

   Slett
 6. 1. Hahaha :-)
  2. Eier ikke folk folkeskikk??

  SvarSlett
 7. "...Ja men, det er jo BARE for deg å flytte den og den sømmen, tar så liten tid, DET kan du jo gjøre for meg ;-)"


  Atter en gang FRYD å lese bloggen din!
  En uke uten ord fra Fru Storlien er ingen god uke.

  SvarSlett