fredag 17. januar 2014

Ukas antrekk

Det er stressende å avlegge svenneprøve. Kunnskapen du har tilegnet deg i løpet av læretiden skal vurderes, en nemnd du ikke kjenner skal evaluere deg og avsi sin dom.
I bunadtilvirkerfaget varer svenneprøven åtte arbeidsdager og består av en hoveddel og flere mindre deler basert på opplæring gitt i løpet av fullført læretid.

Siden vi i den lokale nemnda har vært gjennom denne ildprøven selv vet vi at dette ikke nødvendigvis er en lystseilas. Det vil, nesten uansett hvor faglig dyktig og erfaren du er, være stunder med vill panikk, dypeste svartsinn og høy puls. Det er åtte dager hvor man kan veksle mellom tro og håp, optimisme og destruktive tanker.
Vår jobb skal være, i tillegg til evalueringen, å få lærlingen til å føle seg trygg. Vi spiller ikke bad cop, good cop. Vi er ganske greie.

Men selvsagt…Hvis vi først har muligheten til å låne en heidundrendes synlig refleksvest, mer egnet for store arbeidsplasser og mange ansatte, så gjør vi jo det.


Og apropos dette med å være greie; for det første så er det vårt eget syn på saken. Vi er helt og fullt klar over at lærlingen ikke alltid er like begeistret når vi sitter der tause som to østers og ikke bidrar til flyt i samtalen under måltaking og prøvinger.
Og vi er ikke übergreie altså. Vi vet ganske godt hva vi skal se etter, hva vi skal dobbeltsjekke og hva vi ikke godtar. Men det er null problem å gjøre dette på en real måte.

PS. Jeg har skrevet lærlingen. Det kunne like gjerne stått kandidaten, som også dekker  praksiskandidater som går opp etter godkjent praksisperiode. 

1 kommentar: