mandag 29. april 2019

sjekkliste bunad

 

  

Det er konfirmasjonstid og snart er det  17.mai og sannsynligvis er det noen konfirmasjoner helgen etter det igjen også. Jeg vet ihvertfall at det er konfirmasjoner helgen etter det igjen.
Dette innebærer bunadbruk, mye bunadbruk, og potensielt stress fordi ikke alt er på stell.
Derfor gir jeg dere i dag en liten sjekkliste over hva som må være på plass:

1. Bunaden
Hvis den overhodet ikke passer så er det nok litt for sent å gjøre noe med det nå. Men se over hekter og hemper, hvis noe er løst kan du kanskje feste det selv? Det samme gjelder falden. Og apropos fald - vær så snill og ikke fest den med lynlim eller dobbeltsidig tape. Prøv noen små sting i samme farge som stakken og husk at det er bedre med tre små sting som såvidt synes enn et rødt stoffstykke som sleper i bakken.
Gå gjerne over bunaden med klesbørste eller rulle, slik at den er fri for hår og støv. Og om du finner noen flekker, se om denne lista kan hjelpe deg.

2. Skjorta
Linskjorte? Stryk den i god tid, og la den henge luftig. Lin holder veldig godt på fuktighet og skjorta klapper sammen som en våt klut ( bokstavelig talt) hvis du stryker den kvelden før den skal brukes.
Du kan selvsagt også stryke bomullskjorta nå, alt som er gjort før 16.mai er en bonus.
Se over kanter, har nupereller, musetagger eller trådhemper løsnet og kan du isåfall klare å tråkle den sammen igjen?

3. Bunadsølv
Skulle sølvet vært pusset? Det kan du gjøre selv, sjekk gjerne her for tips om det. Gå over søljer og se om alt av hengeløv og annen stas er intakt. Hvis du har barn som skal løpe lykkelig rundt i bunad kan du vurdere å droppe mansjettknapper,sy igjen det ene knapphullet, sy i en fin tinnknapp og puste lettet ut.
Hvis du har justert livvidde på bunaden bør du sjekke beltet som ikke utvider seg automatisk.
Bunadlomma ( også kjent som veska) bør du også se over, og se særlig på låsfestet. Et par sting kan være en god investering hvis den begynner å se litt sliten ut. Og husk å forsterke festet med en solid sikkerhetsnål som du fester løslomma i stakken med.

4. Forklær og sjal
Se over for flekker, sjekk fald, hemper og hekter. Hvis noe skal knyttes i sløyfe stryker du knyttebåndene.

5. Sko
Hvis du skal kjøpe bunadsko denne helgen vil jeg gjerne minne deg på følgende:
Så sant du ikke er ivrig folkedanser eller veldig ihuga bunadbruker  vil du mest sannsynlig ikke bruke bunaden mer enn max tre-fire ganger i året. Derfor rekker du ikke å gå ut bunadskoene slik vi går ut andre sko, og bunadsko bør derfor sitte helt perfekt med en gang. Det er lurt å gå de ut hjemme, og om du for eksempel sitter i kirken og kjenner at de nye skoene klemmer både på hæl og tå bør du ikke ta de av. Å få gnidd seg inn i litt trange sko mens du er iført omfangsrik bunad kan være utfordrende.
Da ungene var små fant jeg bunadsko på loppemarked. Pensko til barn i vekst brukes ikke så ofte at de blir skeive og slitte, og da kan de helt fint brukes av flere enn en person.

6. Strømper
Det er vel flere som har halset rundt på et kjøpesenter dagen før dagen for å finne strømpebukser til seg selv og de håpefulle. Og dessverre er det slik at hvite strømpebukser til jenter kan være vanskelige å få tak i tyve minutter på stengetid dagen før dagen. Derfor - gå over dette nå og kjøp det dere mangler.

7. Ytterplagg
Børste, se over fald, sjekke hemper og hekter og eventuelle spenner hvis du har cape eller trøye som hører til bunaden. Hvis du ikke har et tilhørende ytterplagg bør du gå gjennom klesskapet og finne ut hva som er det beste alternativet. Strikkasjal kan fint brukes til bunad, snippsjal som krysses foran og knyttes bak er gode og varme.

8. Hodeplagg
Skaut kan stives, strykes og foldes. Luer kan børstes, sløyfebånd strykes og hårbånd kan man øve seg på å plassere korrekt på hodet.

 I tillegg kan det være lurt å sjekke at det i huset finnes nøytrale vanter, lyst ensfarget superundertøy, pene svarte paraplyer, gnagsårplaster ( eller sprayplaster som er superfint å bruke for å forebygge gangsår) sånn i tilfelle, flagg og småpenger til is.

Dette innlegget har trofaste lesere lest før men det er like nyttig i år som i fjor. 
Det blir sikkert publisert i mai 2020 også.

3 kommentarer:

 1. Hei!
  Jeg har akkurat brukt bunaden men glemte å pusse sølvet på baksiden, noe som resulterte i sorte merker på skjorta (spesielt rundt nåla). Tips til å få disse merkene vekk? Tror du det holder å bløtlegge i 24 timer? Evt hva slags såpe kan jeg bruke på denne type flekker før jeg putter den på skånsom maskinvask?

  Lurer også på hva slags såpe du anbefaler til å vaske med i maskinen? Milo?

  Takk for Kjempe fin og informativ blogg!!

  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei.
   Jeg er ingen ekspert på flekkfjerning, men bruker ofte Zalo selv. Det fjerner mye, men det er viktig å skylle godt før du putter plagget i vaskemaskina. Det glemte jeg første gang og du ville ikke tro som det skummet, jeg trodde maskina skulle eksplodert!

   Jeg bruker milo på ull og silke, men ellers bruker jeg vanlige skånsomme vaskemidler for vaskemaskin. Skyllemidler har jeg aldri brukt.

   Og så må jeg teste litt forskjellige husmortips for flekkfjerning. Jeg ser nettet er fullt av tips om sitronsyre, eddik, gallesåpe og andre remedier- Jeg må sette av en dag, problemet er egentlig bare å finne den dagen:)

   Slett
  2. Ok takk for svar! Glemte å si at skjorta er av lin. Derfor jeg synes d er vanskelig å vite hva den tåler når den skal vaskes i maskinen, og av flekkfjerning.

   Slett