fredag 21. oktober 2016

Når er det nok?Jeg hørte en omtale av denne på radioen i sommer, og bestilte den tvert.

Til å være en selverklært ikke-leser av kriminalromaner har jeg etterhvert lest ganske mye krim, og ja, jeg liker tydeligvis krim likevel. Men er dette en kriminalroman?
Boka handler om Roderick, eller Roddy, Macrae, som vokser opp på den skotske landsbygda, i et miljø med lite penger og få muligheter til et bedre liv. Han sitter i fengsel og er anklaget for et brutalt trippelmord ( derav tittelen) og mens advokaten vil få ham erklært sinnssyk i gjerningsøyeblikket insisterer 17 år gamle Roddy på at dette var helt planlagt, at han slettes ikke er det minste gal og at han er helt klar for å ta sin straff.
Advokaten får unggutten til å skrive ned historien sin, fra starten av og frem til han blir fengslet og rettssaken starter. Deretter følger vi rettssaken.
Det er vanskelig å si mye om handlingen uten å fortelle hvordan det hele ender, så jeg sier bare at nei, her er det ingen lykkelig slutt. Og ja, denne boka anbefales.
Jeg sleit litt med å komme i gang med boka, men på annet forsøk løsnet historien og den ble vanskelig å legge bort. Det interessante er ikke hvordan det går med Roddy under og etter rettssaken, men hva som leder opp mot selve forbrytelsen og hvordan små drypp, stikk og fornærmelser tilsammen kan utløse et slikt raseri. Og nettopp dette er så fascinerende, for når vitnesbyrdene kommer, og han selv forteller, er det så lite ...det er omtrent ingen ting og han virker nesten litt gal som har blitt så sint for så små hendelser at han er villig til å ta livet av tre mennesker.
Det er den lille mannens kamp, den fattige familien mot den lokale håndhever av lov og orden. Det er spydigheter, knuste håp og gryende drømmer.
Og det er tankevekkende, for hvor mye skal man tåle? Og hva gjør man når det ikke finnes noen å klage til, eller klagene dine blir latterliggjort fordi det er så lite, så teit og smålig?

Forfatteren er nominert til Man Bookerprisen 2016 med denne boka og vinner blir kåret om en uke. Jeg heier på denne ( kanskje fordi det er den eneste av de nominerte jeg har lest) og lurer på om jeg kanskje burde lese noen av de andre også.1 kommentar:

  1. Høres interessant ut. Jeg skriver opp!

    God helg til deg og takk for tips.

    SvarSlett