søndag 11. oktober 2015

sy et enkelt plagg


 

              


Jeg tror det er mye mer motiverende å sy noe man har valgt selv enn at lærer stiller med prøvelapper og et ferdig opplegg for å lære f.eks. opplegg. Eller lommer, glidelås eller belegg.
Så i løpet av femten timer, minus noen kaffe- og lunsjpauser, har det blitt sydd:
to puter, en puff, seks kjoler, et skjørt i halvvolang ( halv sirkel ), to barneskjørt og en barnelue.

Vi har snakket om symaskiner, plassert mønsterdeler på stoff, lagt til litt i sider og tatt inn litt på skuldre. Vi har tråklet belegg og glidelåser, sprettet opp skjeve sømmer og vurdert opplegg for hånd eller med maskin.

For meg er dette kurset et innføring i søm og syglede og jeg pleier å avslutte, etter at alle har fått kursbevisene sine, med å si Gå hjem og sy!
Jeg tror jeg skal la den utfordringen gå ut til dere som ikke har brukt helgen på å gå på sykurs også - sy!
Finn deg et enkelt mønster, et rimelig stoff og prøv. Det trenger ikke være intrikate innfellinger, pynteglidelåser, passepoilerte lommer og skjelvende fløyel. Det kan være en pute, en barnelue eller et skjørt med strikk i livet. Legg lista på et hyggelig nivå, opplev mestringsglede og bygg opp sømtillit og selvtillit gradvis. 
Lykke til.

Eller, kanskje sees vi på et kurs?

1 kommentar:

  1. Tiltredes! Og sy noe man selv vil ha eller bruke! Det hjelper så mye på motivasjonen.

    Mitt første plagg var en selskapskjole (!!) fra New Look. (Ok da, mitt andre; det første var et forkle.) Det høres skrekkelig avansert ut, da kjolen var foret, hadde vlieselin i utringninga, støttestikninger, rynket skjørt, usynlig glidelås og prinsessesøm, men jeg tenkte som Pippi at "dette har jeg aldri gjort før, så det kan jeg helt sikker". (Resultatet ble brukbart, men passformen kunne strengt tatt vært bedre. Nå lager jeg prøveplagg hver gang.)

    Lang liste over nye og skremmende teknikker der altså, men det jeg skal fram til, er at sømforklaringen var så fin at det var relativt lett å få sammen kjolen! Nydelige tekniske tegninger, nøye beskrivelser av triks og tips, steg-for-steg-forklaring. Men: på engelsk. Stoff og stil har jo norske mønstre, men jeg synes ikke at sømforklaringene deres egner seg for nybegynnere. Det er få illustrasjoner av selve sømprosessen, og ofte står det bare en kryptisk setning som beskriver en komplisert teknikk ("Sett i glidelås").

    Så, fra selvskryt til mitt egentlige spørsmål: Vet du om norskspråklige mønster med gode sømforklaringer som kan egne seg for nybegynnere? (Kurs er helt klart det beste, utvilsomt, men det er ikke alltid slike er tilgjengelig, og i alle fall ikke kurs med valgfrihet i sømproduktet.)

    SvarSlett