søndag 4. oktober 2015

smaken av barndom

Hver gang vi er i Barndommens dal serveres det havrekjeks til frokost, ved siden av brød og knekkebrød. Og hver gang sier Queenie Mamma, sånne må du også bake.
Nå har hun blitt stor og forstandig og vet at det lønner seg å ta initiativ selv. Så nå fikk hun oppskriften.

 

  

Mormor er helt klart mye mer tålmodig enn meg. Hun kjevler, stikker ut, samler deig, kjevler, stikker ut og holder på til det er tomt for deig.. Det gjorde vi også, en stund. Men når det først er  slutt på tålmodigheten så er det slutt. Over og ut.
Så da hentet jeg pizzahjulet og innførte firkantede havrekjeks. De smaker helt likt, men det føles litt feil. De har jo tross alt alltid vært runde!


Det er noe helt eget med smaker man har vokst opp med og oppskrifter som har vært i familien i generasjoner. Men om du ikke har noen tradisjon for havrekjeks i familien, og har lyst til å bake...her er "vår" oppskrift:

1 kg havregryn
500 gram hvetemel
6 spiseskjeer sukker
1 ts hornsalt
300 gram smeltet smør/margarin
6 dl melk

Bland  det tørre, tilsett smør og melk. La deigen hvile i ca femten minutter.
Kjevle ut. Strø eventuelt litt mel på deigen hvis den klisser.
Stekes 10-15  minutter, på 200-225 grader.

Smaker barndom, ungdom, kjærlighetssorg, voksenliv, søvnløse netter og lange frokoster med god tid. Fortreffelig alene, like god med G35.

  

Koppen stod i et butikkvindu i København og vinket til Regine tidligere denne uka. Tinnskåla derimot er min, den fikk jeg i dåpsgave. 

1 kommentar:

  1. Ser akkurat ut som mine kjeks, de er virkelig gode! Og for den som er opptatt av sukkerinnholdet i maten er disse faktisk søte selv om det er lite sukker i dem. Havregrynene gir søtsmaken.

    Skjønner den der med at det er feil med firkantede kjeks, hehe..

    SvarSlett