lørdag 15. august 2015

Moro med leggsøm














Da vi bestemte oss for å ha broderi som aktivitet på kreativ sommeruke meldte jeg meg sporenstreks som lærer. 
Planen var å bruke litt av garnet vi plantefarget tidligere i uka, men hva skulle deltakerne lage og hvilke sting skulle de bruke? 
 
De fleste barns første møte med broderiets verden er korssting. Deretter kontursting. Siden jeg ikke er spesielt glad i korssting selv, pluss vissheten om at dette hadde de fleste gjort før, ble dette stinget valgt bort. Kontursting er nyttig. Kontursting gjør seg imidlertid best sammen med andre sting og bør helst ha noenlunde jevn lengde. Dermed utgikk kontursting. 

Jeg valgte å introdusere deltakerne for leggsøm og var ganske sikker på at de færreste kunne det. Årsaken til at det var viktig var rett og slett å lære noe nytt og å gi barna en ny oppfatning  av mulighetene som finnes i kunsten å brodere.



 
Vi brukte trerammer og stiftet ullstoff, bunadklede, fast på denne. Slik holdt stoffet seg på plass uten å bli sammensnurpet. Dessuten ble broderiet et bilde istedenfor en stoffbit med sting. 
Dagen startet med at alle fikk utdelt ark og en blyant og fikk beskjed om å tegne et motiv de deretter skulle brodere. Vi snakket om fargene de hadde til disposisjon; gul, grønn, rosa og brun samt ufarget hvitt. Jeg hadde med to modeller hvor de kunne se hvordan man syr rette linjer, lange trådsprang som syes ned eller buer hvor bunntråden formes mens man syr. Du synes kanskje modellene mine er kjedelige? Det var nemlig meningen! For meg er det ikke viktig å bli kopiert i denne sammenhengen, for meg er det viktigere at barna tenker selv. Nå var det jo en og annen som ble svært inspirert av sidemannen, men slik vil det alltid være. 

Når de var ferdige med tegningen skulle motivet overføres til stoffet. Det gjorde de selv, med spiss, lys fargeblyant. Og så ble det brodert med halvtykke, butte nåler. Jeg tredde nåler og knyttet knuter.




 
De fleste motivene endret seg underveis. Noen ble enklere, andre ble mer detaljert. Noen sydde ørsmå sting med prikklik avstand, andre tråklet seg like lykkelig i vei med mer variable sting. Noen baksider var pene, andre var overhodet ikke fine. 
Dette er en begynnelse, et første møte med broderikunsten. Første møter skal være hyggelige og gi ønske om å treffes igjen.

 


 






Vi brukte samme tykkelse på de to trådene, men leggsøm kan syes med mye forskjellig. Det er for eksempel en fin teknikk hvis du skal dekke et større felt med stivt metallgarn, eller du kan bruke tykke stoffiller, kardet garn eller omtrent hva som helst. Du kan sy ned med samme farge eller med en kontrastfarge, tynnere garn eller samme kvalitet. Kjør på, lek med nål og tråd!


 

2 kommentarer:

  1. Veldig artig teknikk - dette var en god aktivitet med barnebarn etterhvert.

    SvarSlett
  2. Så fint dette ble! Fikk lyst til å prøve det selv jeg 😄 Morsomt at du viser!

    SvarSlett