mandag 3. august 2015

Kaffe Fassett: Fifty years in color

Eller; fargelykke uten sidestykke.

Det var Storesøster som oppdaget ham. Hun kom hjem fra storbyen med kofferten full av det mykeste garn i melerte pasteller og snakket varmt og lykkelig om en ny måte å strikke på. Litt senere kom hun hjem fra London med boken Glorious needlepoint til meg.
Et år eller to etter det igjen så vi utstillingen til Kaffe Fassett på Kunstindustrimuseet i Oslo, og var enige om at dette var det flotteste vi noensinne hadde sett.

Noen år senere hjalp han meg ( indirekte og uten å vite det ) til en jobb på Husfliden i Oslo. De var en av få norske forhandlere av Rowan Yarn, og en vikar i garnavdelingen måtte ha kjennskap til engelsk garn, engelske strikkeoppskrifter og altså - Kaffe Fassett.  Sjefen lurte på om jeg behersket strikkemetoden og siden jeg i det minste hadde sett Storesøster strikke sin genser ( og jeg synes garnet var guddommelig vakkert og jeg virkelig, virkelig hadde lyst på jobb) smilte jeg bredt og lirte av meg noe sånn som
Åhja, jeg er en stor beundrer av hans design og hvordan han strikker frem og tilbake med flere farger. For noen år siden så jeg utstillingen i Oslo, og han er fantastisk.

 Jeg slapp å avlegge strikkeprøve og jeg fikk jobben.

Jeg strikket endel av Rowan sine modeller, både med og uten deres garn. jeg strikket andres modeller i Rowans flotte fargespekter. Men det ble aldri et Fassettplagg. Og så gikk garnet ut av sortimentet på Husfliden, noen år senere forsvarnt jeg også fra Husfliden, og da jeg kom tilbake var jeg i bunadavdelingen og hadde mindre tid til å strikke. Samtidig begynte den gode Kaffe med lappeteknikk, og det tror jeg ikke jeg noensinne kommer til å begynne med. Og så skiltes våre veier. Jeg sluttet å bla gjennom bøkene hans, jeg følte at jeg hadde gått videre.

Særlig.
I går var jeg på Hadeland Glassverk og så utstillingen Kaffe Fassett: Fifty years in colour

Og på godt norsk vil jeg gjerne si - Oh my God. Hvis dere ikke har vært der  kom dere avsted med en gang. Farger, fasonger, teknikker, broderier, strikk, lappeteknikk, humør, skaperglede. Historien bak. Fantastisk!

Under ser dere noen av bildene jeg tok, og ja, det er lov å ta bilder der ( stort pluss og tusen takk for det). Utstillingen står til og med søndag 16.august, den er åpen hver dag og den er altså helt fantastisk.  Anbefales varmt. 


    

  

 

 

  


Og ja, forresten
 Kaffe...hvis du skulle lese dette; heretter skal jeg følge deg som en skygge. Til og med lappeteknikken din. Jeg er med. Du ruler. 


1 kommentar: