tirsdag 24. mars 2015

Livet på systua

I likhet med flere andre ( og atskillig mer leste blogger) tenkte jeg å komme med følgende kommentar:

Det jeg viser på bloggen er bare en liten del av meg og min hverdag

Hva andre mener med dette får være opp til den enkelte, det jeg mener er at jeg ikke nødvendigvis viser akkurat det jeg jobber med til enhver tid. Jeg er ganske sikker på at de fleste synes det er atskillig mer oppmuntrende, inspirerende eller på andre måter gledelig å se bilder av et påbegynt eller fullført broderi enn en demontert bunad som skal syes om.
For, når alt kommer til alt, det er rettinger og tilpasninger som utgjør hoveddelen av arbeidsuka.
En ganske vanlig jobb for meg er å få inn en kunde som har vokst ut av bunaden sin. Da må bunaden på og jeg tar mål for å se hvor mye bunaden skal syes ut.  Noen ganger er det nok stoff i sidene i livet til dette, noen ganger må livet skjøtes og andre ganger igjen må det syes nytt liv.
Så skal stakk og liv sprettes fra hverandre, nødvendige justeringer foretas og bunaden kan enten prøves og hentes eller prøves og gjøres ferdig.
Det blir liksom ikke de samme motivene av dette...
Et annet eksempel er omvendt - bunaden har blitt for stor og må syes inn. Heller ikke her blir det særlig mange flotte bilder.

Samtidig ser jeg at dette er noe jeg bør nevne, ettersom muligheten for å sy om er med på å gjøre bunadene så levedyktige.
Tidligere har jeg skrevet om hva en bunad koster fordelt på antall år, men jeg kan gjerne nevne det igjen ( med runde tall ):

La oss si at komplett bunad til konfirmant koster 35.000 komplett med sko og sølv.
Konfirmanten er glad for bunaden og bruker den to ganger i året fra hun er 15 år.  Når hun er 40 år er skjorta utslitt, det gir en ny kostnad, la oss si at hun vil ha en skjorte til 8000 og så bruker hun denne til hun nærmer seg 70 år og gir bunaden videre til barnebarn.
La oss legge inn et par nye bunadsko, kanskje en ny sølje og to tilpasninger underveis og runde dette opp til kr 10000.
Totalsummen da er 53.000 over en tidsperiode på 50 år, og altså kr 1060 i årlige utgifter.

Jeg vet dette er en svært forenklet utregning og at 35.000 er mye penger å skulle ut med. Men jeg vet også at slike regnestykker får mange til å innse at det faktisk lønner seg å sy om bunaden fremfor å kjøpe ny ( eller bare la den henge i skapet).


3 kommentarer:

 1. Helt ærlig bryr jeg meg pent lite om hva bunaden min koster meg. Jeg elsker den. Den er verdt det.

  SvarSlett
 2. Jeg har krympet ut av min. Og angrer som bare det på at jeg ikke har tatt tak og begynt på omsying - nå har alle fullt opp til konfirmantene. Men til neste år...... Lurer på hva jeg skal ha på med 17 mai og i konfirmasjonen til tantejenta. Kjenner jeg er skikkelig irritert på meg selv. Lykke til nå når det går mot travle dager på systua :)))

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, og lykke til med omsying!

   Slett