mandag 23. februar 2015

mitt beste festetips

Ofte, på kurs, konsulenttimer og også utenom jobb, blir jeg spurt hvordan jeg fester tråden når jeg broderer.
Her viser jeg hvordan jeg fester tråder i et plattsømsbroderi:

    A.                                                                B.
 

    C.                                                                 D. 
 

    E.                                                                  F.
  

A. Sy noen sting i det feltet du skal dekke. Hvis du er redd for å trekke ut disse stingene igjen før du begynner å brodere kan du la en liten trådende henge igjen og klippe av denne når du har sydd et par sting. Jeg drar vanligvis til slik at jeg ikke trenger klippe av. Jeg sparer tid og tråd og sitter roligere. 
B. begynn i den ene enden av feltet og broder. Hvis du syr festestingene på langs og broderer på tvers av feltet vil ikke de underste stingene synes. I tillegg dekker du festestingene på baksiden slik at de ikke kan pilles opp av rastløse fingre.
C. Når feltet er ferdig brodert er det ingen spor av underliggende sting.
D. Stikk nåla gjennom til broderiets bakside og stikk gjennom stingene på baksiden.Hvis du er redd for å dra ut disse stingene igjen eller at broderiet skal gå opp, kan du sy et ekstra sting eller to.
Jeg nøyer meg med et sting.
E. Til slutt klipper jeg helt inntil broderiet slik at det ikke er noen synlig trådende. 
F. Ferdig med et motiv, bare femten igjen. 

Knuter er helt uaktuelt. Å la alle trådender henge på baksiden og feste alt til slutt er heller ikke aktuelt. Da ender du opp med å sy fast noen av endene mens andre tover seg i hverandre og hele baksiden ser ut som skogsbilvei i vårløsninga. 


4 kommentarer:

 1. Slik har jeg også lært det på kurs. Det er veldig smart metode, og sparer mye tråd. Er desverre ikke så flink til å gjøre det på denne måten da :)

  Hvordan gjør du det med festing hvis du har et veldig lite felt å brodere? F.eks en knute her og en knute der.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du sparer tid også:-) Jeg synes det er forferdelig kjedelig å feste tråder, så jeg gjør det fortløpende og sparer meg selv masse irritasjon.
   Ved små felt blir det små sprang på baksiden, jeg bruker ikke energi på å feste etter fire sting ( f.eks ). Kanskje kommer det et bilde av en slik bakside også.

   Slett