torsdag 5. juni 2014

Hva er et kulturminne?

Hvis dere følger meg på instagram har dere kanskje sett at de siste bildene er tagget med #kulturminneutfordring #kulturminne eller #kulturvern?

    

Oppgaven er å legge ut tre bilder på tre dager og å utfordre tre andre til å gjøre det samme.
Jeg liker slike utfordringer. Det er spennende å se hva andre legger i ord og uttrykk. 

Samtidig kan jeg gå rett i bakken og bruke umåtelig lang tid på å tenke på hva jeg skal legge ut, hva som defineres som kultur, hva som er verdt å vise og hva som vil falle i smak...
Mitt første bilde var av reiseradioen på hytta som er still going strong og Pippibøkene som begynner å bli lurvete i ryggen men som fremdeles leses med stor glede. 
Kultur? Ja, det handler om å bevare det man har, ikke bare kaste fordi det kommer nye modeller eller utgaver på markedet.
Det andre bildet er fra høstslaktingen. Jeg vokste opp med tamreindrift og for meg er dette en del av min kulturarv. Jeg hang på gjerdet og så på kalvmerking, hørte om nattgjeting, vinterslakting og etterhvert bequereller, nedforing og ikke-salgbart kjøtt.
Det interessante akkurat her er at nære venninner fra Barndommens dal overhodet ikke har noe forhold til dette og vokste opp mer eller mindre uvitende om at det eksisterte tamreindrift i fjellene rundt oss. 


  

Disse bildene la jeg ikke ut. Min mormors fotoalbum, som antakelig ble laget av hennes søster som i sin tid emigrerte til USA. Mange sørlendinger reiste over på begynnelsen av forrige århundre. Noen kom tilbake, andre ble. Tante J ble, hun giftet seg og fikk en sønn. Vi vet ikke så veldig mye om henne, men hun like å jodle og var en ivrig deltaker i konkurranser i denne musikksjangeren.
Lekebilene?Hadde de vært i originalesker og urørt av knubbete barnefingre ville de hatt en viss samlerverdi. Nå har de bare sentimental verdi og er i tillegg en påminnelse om at gult og orange tydeligvis har vært favorittfarger siden tidlig barndom.Det siste bildet jeg la ut viser bunadbroderi og nålhuset som er laget av far i Barndommens dal.
Dette er definitivt kultur! Her har vi norske tradisjoner, ullgarnbroderi, håndverk og utnyttelse av lokale ressurser.
Altså, det samme som er tradisjoner i det meste av verden...

Jeg fascineres av hva vi kaller kultur, hva den enkelte oppfatter som en vesentlig del av sin kulturarv og hvor ulike vi er selv om vi vokser opp innenfor et ganske lite område.
For meg er kultur mye; Det er tradisjonshåndverk, gamle bygninger, litteratur, kunst, gamle yrker, musikk og mat. 
Hva er kultur for deg? Og hva synes du vi bør være enda mer bevisst på å bevare? 

Og du; hvis du er på instagram og ikke har fått #kulturminneutfordring ennå synes jeg du skal hive deg med likevel!7 kommentarer:

 1. Jeg sier meg enig i din kultur-liste,
  men jeg vil også ha med planter og haver.
  Berit

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, planter og haver også. Godt for både kropp og sjel.

   Slett
 2. Jeg studerte noen år på Rauland, Institutt for folkekultur. I teleste Telemark. Da slo det meg ofte at mye av det som presenteres som den norske kulturarven var fremmed for meg som kom så langt nordfra. Jeg visste jo om det, på samme måte som jeg visste om kongen og svaberg og flått, men det hadde ikke noe med min hverdag å gjøre. Jeg kom fra et helt annet Norge. Så jeg tror på det i å ta makt med sin definisjon av kultur. Og bevissthet rundt det.

  SvarSlett
  Svar
  1. altså som verktøy. ikke nødvendigvis som våpen, hvis jeg virka litt militant her. :)

   Slett
  2. Jammen altså, jeg ble litt glad og så for meg at du snek deg rundt med våpen
   og kjempet for kultur:-))
   Men det e rsant som du sier , kultur for den ene er ikke nødvendigvis like gjevt for den andre. Det er noe av det fine, og vanskelige, med slike utfordringer.

   Slett
 3. Kultur er først og fremst kino, teater og litteratur for meg, men når jeg leser innlegget ditt forstår jeg hvor snevert jeg har tenkt på det. Det er så mye mer! Innlegget ditt er en påminner og det trengs.

  Har delt innlegget ditt her: https://www.facebook.com/groups/samfunnspraten/ Bli gjerne med i gruppa!

  Jeg ønsker deg en fin pinsehelg! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for deling!
   Ja, kultur er så uendelig mye. Det skifter fra landsdel til landsdel, men også innenfor ganske små områder ( som denne tamreindriften). Det noen anser som kultur synes andre er snobberi... Spennende - og helt klart noe som er i full endring.

   Slett