torsdag 16. januar 2014

Såååå enkelt?

Så gjør du bare sånn med høyre og venstre hånd

Sangsnutten ramlet ned i hodet en dag man skulle oppildne en av de søte små til innsats med nål og tråd.
For det er lett å glemme, både hjemme og på kurs, at mye av det som er faglige selvfølgeligheter for den ene ikke nødvendigvis er like innlysende for alle andre. Det er lett å komme med oppmuntrende tilrop av typen legg opp med lette sting og tilpass nåla til tråd og stoff.
For hva er et lett sting? Og hvordan legger men egentlig opp et skjørt? Skal det være enkel eller dobbel brett og skal bretten gå helt ned eller bare halvveis? Sikksakke først eller la være?
Og hva er greia med disse nålene? Er det ikke bedre å spare tid og frustrasjon og gå for en nål med stort øye slik at man i det minste får nåla gjennom øyet før timen er over?


Det aktuelle barnet stønnet ut sin frustrasjon og nektet å sy videre. Det hadde jeg inderlig godt av!
Selv er jeg ikke spesielt flink til å si ifra. Jeg kan bli svett av frustrasjon hvis noen ber meg gjøre jobber jeg ikke kan, eller har forventninger til meg som jeg ikke kan leve opp til. Det trenger ikke være enorme utfordringer, å bli spurt om å bake en lekker kringle er mer enn nok. ( hvem ville vel bake en ulekker kringle forresten?).

Om halvannen uke starter vårens kurssesong. Utfordringen er da, enda en gang, å se de som ikke spør, de som ikke roper høyest når læreren har kommet med en av sine kryptiske beskjeder av typen bruk loresting eller avslutt med attersting eller du legger bare løse legg i livet
Og det er akkurat dette som er det morsomme, det utfordrende i å undervise; det å få deltakerne til å skjønne hva de gjør, hva slags sting de skal velge og at en stoppenål setter stygge merker i tynn silke og at de merkene ikke forsvinner. Det å høre en av deltakerne si Å neimen, var det ikke verre? når h@n i en uke har gruet seg til å klippe delene til en lue, brodere grunnsømmen inni en blomst eller fordele 3,6 meter stoff i jevne folder tilpasset en livvidde på 67 cm.  Det er så stas!


For, det er ikke nødvendigvis så vanskelig, det tar bare litt tid å komme inn i det. Som med så mye annet... Vi bygger kunnskap, stein på stein. Erfaring basert på tidligere erfaring. Motivasjon basert på mestring og arbeidsglede.

Så enkelt er det!3 kommentarer:

 1. Det hørtes ille ut å få nåla gjennom øyet før timen er over...

  SvarSlett
 2. Dette minner meg om da jeg full av hybris kjøpte stoff og oppskrift på Heimen, for å sy bunadskjorte til rondastakken sjøl. Jeg fikk kramper & angst når jeg kom til "strip stoffet med ei nål". Jadda! Oppskriften var så kryptisk at du MINST måtte være bunadtilvirker for å skjønne det.

  SvarSlett
 3. Håhå! oh yeah :) Jeg husker mine første strikkemasker, og betrakter av og til pinnene når jeg strikker nå, hvor lett og ubesværet de krysser og forlater hverandre, smetter inn og ut av maskene. Litt av en kontrast. Og så ligner ''problemstillingen'' ''lett sting'' det der med å tilsette hvetemel til passe deig....
  Snakker jeg meg ut på viddene, nå igjen..?!

  SvarSlett