tirsdag 26. juni 2012

Fra bord dekk deg til duk dekk megDet er , av uvisse årsaker, mye enklere å kjøpe duker enn å bruke duker. Ihvertfall her i huset. Det hender ikke sjelden at man etter en vellykket loppisrunde kommer hjem med både to og tre duker som man bare måtte ha. Og så havner de i skapet, eller i en skuff. Og der blir de liggende, og liggende. 
Som denne, som utvilsomt hadde sin storhetstid på det glade syttitall. Fruen er sikker på at den har vært til stor glede i et eller annet hjem. her derimot har den ligget i skapet, i påvente av 
A: at man får det ideelle runde bord og 
B: at duker med umiskjennelig syttitallsstil vil få sin renessanse.
Siden ingen av delene er innen rekkevidde ble duken sydd om til skjørt. 
Ikke akkurat det fineste skjørtet i verden ifølge Queenie, men ihvertfall flere hakk bedre enn det i samme snitt som er sydd av en glitrende juleduk...
Slik får du et svingende flott skjørt
Rundklipte skjørt krever mye stoff, og det blir som oftest minst en sidesøm. Stor vidde gir også en nederkant som er lang, og lenger enn lang. Dette er også et godt argument for å sy et skjørt av en avdanket rund duk – du slipper nemlig å falde den..  Jobben er allerede gjort!

Dette trenger du:
-Rundklipt duk i passe størrelse,
- skråbånd 
-glidelås 20 cm. 
-sykritt 
- sytråd 
-knappenåler
- målbånd 
- saks 
-symaskin 
- strykejern.Dette gjør du:
1. Finn midtpunktet i duken
2. Marker midtpunktet med et lite kryss
3.Mål livvidden til den som skal bruke skjørtet, og tegn en sirkel med utgangspunkt i krysset. 
4. Klipp opp 1 cm innenfor opptegning( sømmonn ). 
5. klipp en splitt og sy i glidelås. 
6. sy på skråbånd som kant i livet.
Jeg målte en kakeboks og kom til det gledelige resultat at livvidde=kakeboksens omkrets. Det sparte meg en del måling...
Og husk en ting: skal du ha et rundklipt skjørt så er det bedre å klippe en for liten sirkel til åpning enn å plutselig ende opp med skjørt med strikk i livet fordi åpningen ble for stor. 
Og du, om du ikke synes glidelåssying er livet og lykken...tråkle den pent på plass og sy for hånd. Kanskje tar det kortere tid, og mest sannsynlig blir det penere enn en utrent maskinsøm.

1 kommentar:

  1. Dødskult. Har en doppisduk liggende og vente på å bli skjørt til snuppa. Men hva med et ferdig-bilde? Det vil gjøre oppskriften komplett:)

    SvarSlett