torsdag 3. mai 2012

Bøkenes makt

Bøker og forfattere... Hvor mye kan de påvirke et liv og hvordan kan de inspirere?

 Amerikanske Anne Tyler er en av Fruens desiderte favorittforfattere og når hun kommer med ny bok er Fruen kjapt inne på Amazon eller Barnes&Noble for å sikre seg nytt lesestoff. Den første boken man leste var Middag på restaurant Hjemlengsel. Deretter kom Den tilfeldige turist på norsk. Etter hvert gikk man over til å lese bøkene på originalspråket og blir jevnt fristet til å emigrere til Baltimore og oppleve sjarmen i dette med at det tilsynelatende ikke skjer noe som helst men likevel skjer det mye, mellom mennesker og innenfor hjemmets fire vegger.

 Anne Tylers hovedpersoner lever liv vi kunne levd. Det skjer ikke så mye, de er ikke særlig glamorøse og det er tidvis ganske kjipe middager og samtaler der det meste forblir uuttalt. I vinter leste Fruen Den tilfeldige turist på nytt og selv om det er nærmere tretti år siden sist ble man like fascinert av Muriel som balanserer et hav av småjobber for å få hjulene til å gå rundt. Og selv om man ikke er avhengig av å påta seg hundelufting eller ha avanserte bytteordninger av typen barnevakt mot utlån av bil så var det tankevekkende å lese. For, plutselig er man fjorten- femten år igjen og drømmer om å kle seg i loppeklær og dra til Paris for å handle second-hand. Og man husker drømmer om å jobbe litt her og litt der. Ikke alltid med det mest spennende her på jord, men et puslespill for å få hverdagen til å gå ihop.
 Siden jul har Fruen drevet systue, hun har holdt kurs og jobbet som vikar. Altså, omtrent som før. Bortsett fra at vikardelen har vokst seg noe større enn planlagt og spist seg innover systue og fritid. Spennende, utfordrende og slitsomt. Og forhåpentligvis resulterer det i en noe fastere avtale etter hvert.For selv om det er spennende og alt sånn, dette med å sjonglere forskjellige jobber og få kabalen til å gå opp, så er det dager hvor man vil være litt mindre Muriel og litt mer baktung og vite hva man gjør hvilke dager neste uke. Men ikke helt ennå, for snart er det konfirmasjoner og 17.mai og man er ennå noen hekter og knapphull unna mål. Og dessuten, det ligger en forhåndsbestilling på Fru Tylers siste hos Amazon...

 Kanskje er det ikke alle forunt å bli en Scarlett O´Hara, en Gulltopp eller Becky Bloomwood. Noen, eller de fleste, er sin egen lykkes smed og tjener mest på jevn innsats.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar