fredag 31. august 2018

Brodering av nordlandsbunad


Har du hørt om Rødlista til Norges Husflidslag? Gjennom dette prosjektet rettes oppmerksomheten mot teknikker som er lite i bruk, gjemt og nesten glemt. Det er ikke en fiks ferdig liste, men lokallagene velger teknikker de ønsker å fokusere på og som dermed havner på lista.  Du kan gå inn på hjemmesiden til Norges Husflidslag og lese mer om rødlista her, og la deg fascinere over hvor mange spennende teknikker som faktisk finnes. 
Noe av det jeg liker best er at lista er levende, at lokallagene selv bestemmer og at kunnskap som er godt etablert i et område kanskje er på vei ut av vår bevissthet i andre områder. Eller også - at vi oppdager teknikker fra andre steder i landet som ikke er så vanlige der vi selv bor.

I tillegg til de ganske små og smale teknikkene har det kommet prosjekt som vi kanskje ikke alltid tenker over at er utrydningstruet. Som for eksempel brodering av Nordlandsbunad.  Vefsn husflidslag har valgt dette som sitt rødlisteprosjekt og utarbeidet et hefte som viser hvordan du,sting-for-sting, broderer denne bunaden som faktisk fyller nitti år i år. 



Som bunadtilvirker og kurslærer er jeg avhengig av gode forklaringer, og denne er rett og slett veldig bra. Gode bilder, gode forklaringer. Jeg merker at de som har gjort arbeidet kan det de formidler, de har brodert og forklart gangen i broderiet mange ganger. Og aller best - det er vist to veier til målet.
Dette er utrolig viktig for i broderier er det sjelden  ( eller aldri) en løsning og det er motiverende å se to ulike fremgangsmåter forklart.

  

 Jeg sier gjerne at enhver bunad sydd på kurs er en bunad som ikke er sydd i Kina, og da er slike prosjekt som dette heftet viktige. Dette kan du faktisk følge og brodere en vakker bunad selv om du har liten erfaring fra før og det ikke finnes bunadkurs i nærheten av der du bor.

  


Alle som kjøper Nordlandsbunad hos Norsk Flid Husfliden Mosjøen vil få tilbud om å kjøpe denne brosjyren. Alle Norsk Flid butikkene vil få tilbud om å kjøpe inn brosjyren. Brosjyren har en utsalgspris på kr.300,- Den kan også bestilles på mail hos stingforsting@outlook.com ( tekst fra hjemmesiden til Norges Husflidslag hvor du kan lese mer om dette fine prosjektet)




2 kommentarer:

  1. Dette tror jeg kan bidra til å få brodering av bunad inn i stuene til vanlige folk. jeg skulle ønske at jeg hadde hatt en slik veiledning da jeg broderte min bunad. Jeg kan brodere og hadde en bunad å se på, men å ha mulighet til å forfine teknikkene hadde vært greit.

    SvarSlett
    Svar
    1. Helt enig. Og særlig det at de viser to fremgangsmåter - det får det til å bli "mindre farlig" enn om det veldig bombastisk ble markedsført EN metode.

      Slett