onsdag 28. september 2016

Hvordan komme i gang med bunaden

Det kan skje den beste...fylt av optimisme bestiller du en materialpakke  og planlegger fine høstkvelder med broderi, eller helger med montering av bunad, til deg selv eller en du vil glede. Og så kommer pakken i posten eller du henter den hos leverandøren,  du tar den med hjem, løfter av lokket og kjenner panikken sige på. For hva er dette?
Stoffbiter liggende lagvis i tre poser, en liten pose pose med tre trådsneller i assorterte farger, noen bånd, noen tettskrevne ark med  en forklaring. Og en liten lapp - kontroller at materialpakken er komplett. Lykke til:)
De aller, aller fleste leverandørene lager gode, komplette materialpakker, og den lagvise sorteringen av stoffbiter viser gangen i det hele og har en logisk forklaring. Målet er at du ikke skal bruke biter fra buksa i vesten eller omvendt, at tittekanten til veska ikke blir kastet eller at du bruker kragen som prøvelapp. Du skal kunne åpne pakken og se hva du har fått, og du skal glede deg til å begynne.
Men, om du åpner en materialpakke for første gang vet du kanskje ikke dette. Du får en hel masse informasjon som det er vanskelig å dra nytte av, og det kan være fristende å sette lokket på eska igjen og vente en uke ( eller to, eller flere).
Det samme kan skje hvis du skal brodere. Det ligger mye informasjon i en god plansje, men du må vite at strekene på blader og blomster viser stingretning i tillegg til farger og at det er lurt å begynne innerst på noen blomster og ytterst på andre.

Mange som ønsker å sy bunad kan det meste fra før, men de trenger et vennlig lite dytt for å komme i gang. Hvis du har det slik, er du hjertelig velkommen på kurset Kickstart bunaden din, som går over to søndager i oktober i Asker. Mer informasjon finner du her. Kurset er også fint for den som har blitt stående fast og trenger hjelp til å komme videre i arbeidet.
NB. Linken går til en side i Asker Husflidslag som omhandler flere bunadkurs. De flest er fulle, og har allerede startet, men det er ledige plasser på kickstart-kurset.


På bordet her ligger det en materialpakke til en beltestakk. Dette er en god og oversiktlig pakke, og alt som skal være med er med. Men det er likevel fint å få en gjennomgang av hva som er hva og lage en arbeidsplan.


Valdresbunad. Fine farger, fint stoff, men hvor er det lurt å begynne? 
Eller, har du brodert ferdig og trenger hjelp til monteringen?


Eller skal du rett og slett brodere et belte og synes det er er litt trått å komme i gang?

Dette er ikke ment som en kommentar til uoversiktlige materialpakker eller manglende informasjon fra forhandler. Jeg er nesten alltid godt fornøyd med materialpakkene jeg kommer borti og synes kvaliteteten jevnt over er svært høy. 
Dette er ment som et tilbud til de som har grunnleggende sømkunnskaper og kan jobbe selvstendig, men som rett og slett hjelper hjelp til å gå gjennom materialpakken, sette opp en arbeidsplan og begynne å sy men som synes et kurs som går over åtte-ti uker er for mye.

3 kommentarer:

  1. Jeg trenger nok et slikt kurs neste gang jeg skal brodere bunad. Sosialt er det også:) Jeg har alltid lurt på hvordan du holder orden på bunader du har inne. For du har sikkert mange bunader inne til enhver tid? Jeg har bare brodert/montert to bunader og de lå i deler over halve huset:) det funker jo ikke å ha 10 bunader i ørten deler strødd over alt hos deg. Så hvordan funker systemet når man har mange?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, nei jeg prøver å holde de enkelte bunadene samlet:) Det meste av de som er inne til omsøm henger i skapet. Det gjør de som er såpass ferdige at de kan henge også, og det jeg broderer på oppbevarer jeg helst i eska materialpakken kom i, eller i en navnet pose.
      Når det er fullt her sender jeg bunadposer med kundene når de har levert omsøm, de tar mye plass og er lette å blande sammen.

      Slett
    2. ��takk for svar.

      Slett