Smøyg er en en av de broderiteknikkene som kan takke vår norske bunadtradisjon for sin overlevelse. Vi er ikke et land som på noen som helst måte har brukt tid og ressurser på bevaring av broderi, og teknikker som smøyg, dobbel og enkel uttrekkssøm, grunnsøm og svartsøm ville nok vært små fotnoter i håndarbeidsbøker hvis de ikke fremdeles ble brukt på skjorter, forklær, stakker og hodeplagg.
I helgen har jeg undervist i grunnleggende smøygbroderi; vi begynte på relativt åpent stoff med grov nål, tykk tråd og lange sting og jobbet oss gjennom flere stoffkvaliteter og motiv i løpet av helgen.
Det er ingen sak å undervise når man, som nå i helgen, har hyggelige og motiverte elever. Og i den anledning vil jeg gjerne oppmuntre flere til å
a: melde seg på kurs i smale teknikker slik at kursene blir gjennomført og teknikkene bevares
og
b: si ja til å holde kurs hvis du behersker en teknikk og blir bedt om å dele av din kunnskap. Økt kunnskap er dobbel glede og mennesker som frivillig bruker en helg eller et visst antall kvelder på å tilegne seg kunnskap er nesten uten unntak engasjerte og arbeidssomme.
Norges Husflidslag har satt i gang et prosjekt de kaller rødlista, der skal de skape bevissthet om utrydningstruede teknikker. Kan du en eller flere av disse teknikkene er du en ettertarktet kurslærer. Hvis du vil lære en av disse teknikkene er du en ettertraktet kursdeltaker og en potensiell fremtidig kurslærer!
...og det er så gøy å være elev når man både får lære det man kom på kurs for OG får kunnskapsrike svar på alle mulige andre spørsmål man stiller underveis! Takk for en hyggelig og lærerik helg.
SvarSlettEA :)
Selv takk! Det er ikke noen sak å holde kurs når deltakerne er engasjerte og tonen god:-)
SlettVil bare si at du har en kjempefin blogg, er innom minst en gang eller to i uken.
SvarSlettHar på hobbybasis holdt på med litt bunadssøm de siste årene, til mine barn og min mann- og har snappet opp mange tips fra bloggen din!
Har brodert Øst- Telemark (ikke så pent som deg), flere barnebunader fra Øvre Hallingdal, Fanabunad - løsdeler osv. Holder på med en Hallingstakk til meg selv som blir den første jeg både skal brodere og sy 100% selv. Som øvelse har jeg demontert en av barnas Hallingbunader for å sy den ut en del. Planlagt til i morgen kveld. Gleder meg, selv om Hallingbunaden ikke akkurat er den mest kompliserte. Føler jeg har fått mange tips på sidene dine- blant annet om rynking av stakk.
Selv om jeg arbeider relativt raskt, så blir det ikke rare timebetalingen jeg hadde fått hvis dette var yrket mitt. Får mer og mer respekt for dere som driver med dette på heltid. Tar vare på gamle tradisjoner, lærer opp nye mennesker i gamle teknikker osv. Håper flere for øynene opp for at kvalitet laget i Norge koster, og ikke bare ser på pris når de skal kjøpe bunad.
Gleder meg til fortsettelsen av bloggen din, du har nydelig broderiarbeid! Ønsker deg en fin vårsesong der du ikke får det alt for hektisk!
Takk for hyggelig kommentar!
SlettDet å kunne inspirere til og skape bevissthet om håndverk er et av målene med bloggen, så det er stor stas når jeg lykkes med det.
Angående timelønn så vil den ofte stige litt etterhvert; jo mer øvet du blir og jo mer kynisk d holder deg til et smalt fagfelt jo raskere går det. Men dollarprinsesse blir man nok aldri...
O til slutt; lite tips angående hallingstakk! Husk å ringe i sidene, det er ofte større høydeforskjell på foran og bak på voksen dame enn på jentunge...
Lykke til!
Tusen takk for en veldig inspirerende helg fra hun som hverken hadde gangsyn eller styring på høyrehånda, og som egentlig ikke hadde forstått at det dreide seg om søm på Telemarkskjorter og dess like. Men dette var gøy, og veldig interessant. Så artig å lære og høre så mye nytt! Det skal helt garantert bli dekkebrikker i lin med smøyg, selv om det nok blir i en litt grovere kvalitet enn skjortestoff, men det passer vel kanskje best på et bord, også? Bare vent og se! Hilsen Astrid
SvarSlettSelv takk for en fin helg!
SlettSmøyg er en fin teknikk som fortjener større utbredelse, så dekkebrikker har jeg stor tro på!
Takk for godt tips til Hallingstakken! Skinnbelte og søljer er på plass, så nå er det bare resten igjen. Gleder meg til fortsatt å følge bloggen.
SvarSlettPS Har begynt å abonnere på magasinet Bunad, der er det mye fint å lære. Kanskje et tips til andre bunadsinteresserte? Ha en fortsatt fin uke- med bare smilende og greie kunder!