torsdag 12. april 2012

effektivt broderi

Det er jo sånn at den påskeferien alltid kommer litt overraskende på Fruen. Ikke fordi man e ren hedning, men fordi det plutselig forsvinner en del arbeidsdager midt i høysesongen.
Løsningen er å stille og rolig pakke ned et par hyggelige håndarbeid; et broderi eller to, et silkeskjerf som skal faldes og annen forefallende håndsøm. Dette kan fint kombineres med familieliv, knekking av påskenøtter og dannet inntak av ikke-klissete påskesnop. Man bør også unngå rosa påskeskum ettersom det har en lei tendens til å etteralte seg støvlignende partikler på fingre...


De søte små og Høvdingen er vant til å se pannebrasken på Fruen som ivrig teller, fester tråder og mumler oppmuntrende til seg selv...For når man skal brodere, f.eks en løslomme til kvinnebunad fra Øst-Telemark, er det viktig å begynne på riktig sted og med riktig farge.
Og når Fruen skal ta seg sammen og være lynende effektiv begynner hun med fargene det er lite av.


Først den blå, så den lysegrønne, den mørkegrønne, den sennepsgule og den brune.
Hver farge man er ferdig med puttes pent ned i posen igjen og vips gjenstår bare den lysende røde, den mellomrøde og den mørkerøde og den lysegule til kanter og franske knuter.
Det går kanskje ikke veldig mye fortere, men Fruen tror det hjelper, og det er det viktigste...


Og nå gjenstår bare å møysommelig krafse vekk påtegningen under tallene...

Synes dere Fruen er sent ute? Nja, det syntes visst mor i Barndommens dal også...Men det har seg slik at konfirmantens bestemor som har brodert resten av bunaden plutselig gjorde to oppdagelser:
1. Hun hadde glemt å brodere løslomme og ryggen til trøya
og
2. Noe har skjedd med fingrene siden nevnte bestemor for snart ti år siden broderte bunaden...

Og forresten, i tillegg til å begynne med fargene det er lite av; begynn alltid innerst og jobb deg utover. Det er mye, mye vanskeligere å jobbe i omvendt rekkefølge.

4 kommentarer:

  1. Så nydelig gjort! Jeg selv broderer bare dokkebunader men tippsene dine skal jeg huske neste gang jeg sitter med mine små tingene i fanget. Hvordan får du vekk påtegningen???

    Hilsen en bunadglad tysker
    Gabriela

    SvarSlett
    Svar
    1. På bomull og lin skal påtegning forsvinne i vask. På ull må jeg krafse bort med nål ( kjedelig). Og nå fikk jeg idé til nytt blogginnlegg:-)

      Slett
  2. Nyyydelig plattsøm! Jeg vet det er jobben din og skulle sikkert bare mangle og alt det, men søren meg; nyyydelig plattsøm!! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Og ja, det er jobben min, men det er en del bunadtilvirkere som ikke er nevneverdig glade i plattsøm. Jeg synes det er kjempestas, og mye morsommere enn korssting og annen begredelig tellesøm.

      Slett