mandag 1. april 2024

veien videre og ny nettsideI de senere årene har vi sett stadig nytt tilbehør til bunadene og selv om noe absolutt har et logisk opphav er det også enkelte objekter vi stiller spørsmål ved. Ja, det har gått så langt at vi i lystig lag har avholdt veddemål om hva som blir det neste. Ikke det beste, men det neste. 

Etter mye om og men, søvnløse netter og utallige diskusjoner med faglig relevante personer har jeg derfor besluttet å opprette en nettside med gode råd. Selve siden vil være oppegående om kun kort tid, men for å holde dialogen åpen og positiv ønsker jeg å lufte enkelte tanker med dere allerede nå.

Nettsidens misjon er ganske enkelt å gi gode råd, faglig baserte med rot i lokale tradisjoner. Her kan det for eksempel være aktuelt å løfte fram den mer ukjente vinterbunaden fra Oslo vest på linje med Håbunaden fra Jæren og andre klassikere.  Dette er en bunadkategori som sjelden omtales og som ligger noe på siden av det tradisjonelle kategorisystemet. Min oppfatning er at større åpenhet om disse bunadene vil være en øyeåpner for mange og gi en dypere forståelse for hvordan bunadfenomenet oppstår.

Dessverre kan ikke slikt opplysningsarbeid tuftes på ren og skjær idealisme, og for å øke den potensielle inntjeningen har jeg derfor utarbeidet varer som kan passe for bunadbrukeren og bunadbetrakteren. Dette er to grupper i samfunnet som ikke alltid har samme behov, og jeg føler at særlig sistnevnte gruppering har et uutforsket potensiale.

Siden rådgivning og salg vil følge hverandre tett i dette konseptet kan jeg begynne presentasjonen med å si at det foreslås å anbefale null-toleranse for make-up, akrylnegler og løsvipper. Dette er attributter som i bunadens barndom ene og alene ble brukt av gatens løse fugler og i dagens samfunn anbefales  det ikke å kle seg som en slik. Alternativet er selvsagt å iføre seg skammeskaut etter gammel vestnorsk modell.

Det arbeides iherdig med å utarbeide en syretest for å kvalitetssikre hårfarge på bunadbruker. Idealet er også her det naturlige, men vi erkjenner at det kan fremstå som i overkant bakstreversk å avfarge hår for en dags bunadbruk. Et alternativ kan være å sterkt anbefale dekkende hodeplagg for de som ikke har bevart opprinnelig hårfarge ( eller manglende hårfarge). Utfordringen pr i dag er å finne en test som skiller mellom kjemisk behandlet hår og hår som er bleket av påskesol eller sitron.

Det vurderes også å tilby et stempel for å vise at man har en ekte bunad, sydd i Norge. Ideelt sett utført av hullende budeie i solnedgang, men systuer med HMS i høysetet kan også godkjennes. En av diskusjonene i faggruppen går på plassering av stempel, men vi ser ut til å lande på ryggstykket på bunaden. Utvendig.

Vi er også i sluttfasen på solbriller med vendbare glass. For å holde optimismen på topp ønsker vi å tilby solbriller med rosa glass, men med mulighet for å snu glassene. Tanken er at om du skulle påtreffe bunadbruker med gulnet skjorte kan glassene med et enkelt knepp snus slik at du ser blendende hvite skjorteermer.  Dette produktet er i den særstilling av det passer både for bunadbruker og bunadbærer og det vil være en enorm avlastning for tidsklemte foreldre som skal sende barn ut i 17.maitog, iskøer og andre sosiale settinger hvor hvite bunadskjorter forventes. Jeg ser ikke bort fra at denne ideen også kan utvikles til bruk ved andre anledninger, og tenker blant annet på ønsket om å fremstå som solbrun og fresh etter sommerferier.

Men, det jeg er aller stoltest av, og som kommer til å endre vårt syn på the real deal bunad og muligheten for å gå all in i nasjonalromantisk korrekthet, er mønstertilpassa menskopper. Som tidligere nevnt  har det blitt observert stor usikkerhet rundt riktig bruk av tilbehør til bunad. Mange er redde for å trå feil og bli utsatt for bunadpolitiets vrede. Uten å på noen som helst måte fremstå som et politi har jeg derfor utarbeidet en kolleksjon menskopper som tilfredsstiller selv den mest kresne bunadbruker. 

Her vil det komme modeller med intrikate perlearbeid, solide broderier og  muligens også med sølvdetaljer. Arbeidet med den neverflettede varianten ble av opplagte årsaker skrinlagt og heller ikke grunnsøm viste seg å fungere optimalt. Her jobbes det også med å tilby materialpakker for personlig tilpasning ( slik at motiv matcher bringeduk og belte altså)

Jeg håper dere alle vil glede dere over denne siden som vil sette bunadlede i fokus og gi svar på alle deres spørsmål om bunadbruk. Endelig lanseringsdato vil jeg komme tilbake til og det vil selvsagt være mulig å betale for annonseplass for de rette produktene. For mer informasjon, sjekk denne lenken www.bunadbunadbunad.no eller denne yggdrasil.no


Beste hilsen

Barbro


Tradisjonell menskopp til venstre, bunadvariant til høyre
   

7 kommentarer:

 1. 😂😂😂😂 du e go😂😂🥰

  SvarSlett
 2. Hæærrrlig! 😆

  SvarSlett
 3. God første april 👌

  SvarSlett
 4. Gode betrakninger en 1 april 😂😂😂

  SvarSlett
 5. Ser du har gått for prydverdi framfor komfort! 😂😂😂
  Fabelaktig!

  SvarSlett