lørdag 27. mars 2021

SommerkursBroderikurs hele uka til ende?
Selv trodde jeg det ville bli i meste laget da jeg planla det første ukeskurset i Brodering av egen bunad. Jeg så for meg at vi ville være stive og støle og ganske lei på slutten av uka, at det ville bli ensformig og rett og slett litt for mye. Og så ble det så bra! Vi hadde god tid til å gå gjennom alle sting og teknikker, broderte stilker, blomster og blader og alle reiste hjem med nok kunnskap til å kunne fortsette på egen hånd. Rett og slett luksus. 
I sommer har jeg to ukeskurs, et med fullt fokus på bunadbrodering og et som er mer en introduksjon til til brodering. På det siste tenker jeg veien blir til litt mens vi går ( eller syr) og selv om vi begynner med mine påtegninger og det jeg synes er viktig å kunne så kan vi se det litt an utover i uka. Jeg tar med utstyr til påtegning, diverse modeller og ulike garnkvaliteter og så kan vi være kreative i sommervarmen på Dovre. Det kan jo også hende at noen har prosjekter de trenger hjelp til, og da tar vi oss tid til det. 

Ullbroderi og enkel applikasjon, Hjerleid

Ukeskurs, 28.juni - 3.juli. På dette kurset jobber vi med de tradisjonelle teknikkene fra bunadene våre og setter stingene inn i nye sammenhenger. Vi begynner med løpende sting som kontursting, knuter og leggsøm før vi går videre til teknikker som dekker større felt. Du får prøve deg på ulike grunnsømmer, kjent fra blant annet Gudbrandsdalen og Nord-Trøndelag, sjattersøm og plattsøm som vi finner over store deler av Norge.  I løpet av kurset blir det også gitt en innføring i ulike metoder for mønsteroverføring til ullstoff

Vi jobber også med applikasjon og beveger oss over i et friere broderi. Underveis snakker vi om kulturhistorie, folkekunst og den rike bunadtradisjonen i Norge.


 


Og når denne uka er over skal jeg pakke om og sette kursen mot Rauland, klar for en uke med bunadbrodering. Deltagerne må kontakte meg på forhånd og fortelle hva de skal jobbe med, og det er alltid spennende å se hvilke bunader vi skal innom.  Vi har alltid et par bunader fra Vest-Telemark og de er aldri like. Det er et hav av variasjoner, selv innenfor et ikke spesielt stort draktområde. Det samme gjelder Øst-Telemark som også har en utrolig rikdom av mønster og fargekombinasjoner. Dette er viktig kulturhistorie og noe vi må ta vare på. 

Ukeskurs 5. - 11.juli. Mange drøymer om å brodere bunad anten til seg sjølv eller til eit familiemedlem, men manglar kunnskap for setje i gang.  Eller har du kanskje starta og lagt bort arbeidet, fordi det ikkje blei slik du hadde tenkt? Nå kan du gå på kurs og få god hjelp med å koma i gang. Kurslærer har lang erfaring med bunadsaum og har hatt ei rekke kurs innan brodering og montering. Ho kan og ta med prøvelapper dersom du treng ekstra trening før du set i gang med sjølve bunaden. Det tek tid å brodere ein bunad, så du blir ikke ferdig på dette kurset. Men du kjem godt i gang og i samarbeid med kurslærar set du opp ein plan slik at du kjem i mål. Du kan og brodere plattsaumskjorter, men ikke skjorter med tellesøm.
Og dere - det er ledige plasser begge stedene. 

Jeg kan love fine dager med mange sting

 og en særdeles opplagt kurslærer som har ligget til lading siden november.

2 kommentarer:

  1. Det er så mye vakkert bunadsbroderi! Skulle gjerne deltatt på kurs med Gudbrandsdals festbunad som jeg broderer til barnebarnet. Gullbroderiet er spesielt utfordrende. Men det hadde holdt lenge med ei helg, for min del.

    SvarSlett
    Svar
    1. det kommer nok noen helgekurs i løpet av høsten:) Når oversikten er klar legger jeg den ut i et blogginnlegg her.

      Slett