torsdag 12. mai 2016

Hurra for bunadglede!

Trådhemper. Nupereller. Austmannarenning. Perlenett. Filering. Dobbel uttrekkssøm. Knipling. Leggsøm. Prikkesting. Smøyg. Kontursting. Grunnsøm. Spilesøm. Skonering. Vokselegg. Dobbeltknuter. Sjalsfeste. Fangbånd. Telebinding. Heksesting. Pikering. Hosebånd.

Og mange , mange andre ord. Ord som ikke bare er ord, men detaljer i bunadene våre.

Det er ikke nødvendig at alle i vårt langstrakte land kan alle ordene, eller kan skape alle disse detaljene, Men vi trenger at noen bevarer kunnskapen. Og vi trenger at mange flere bevarer respekten for håndverket. kunnskapen og tradisjonene.

Jeg blir lei meg når  medias dekning av bunad koker ned til hvite skjorter og billige broderier. Jeg sier ikke at skjorta skal være skjoldete og jo dyrere jo bedre. Men jeg synes vi alle skal huske at dette er ikke bare målbart i klingende mynt. Bunaden er en del av vår kulturelle kapital.
Så husk dette neste gang du stryker skjorta;
Kanskje har du indresøm, striperynking, hullfald, lusestige, primhull, knapphull, musetagger, plattsøm, franske knuter, kjedesting og trådhemper?

 


Her ligger det mange timer, ikke bare som rene arbeidstimer i plagget ditt men i arbeidet med å tilegne seg kunnskap, øve og mestre. Og ikke minst - her ligger det mye glede!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar