tirsdag 9. februar 2016

Hvor kommer det fra?

På godt og vondt kan tanker spinne fritt når man sitter alene og jobber. 

 

Noen av det jeg ofte undres på er hvordan våre folkelige broderier ble til.
Våknet noen plutselig en morgen, boblende av uforklarlig kreativitet, eller satt det en fingernem dame i kirken og studerte de importerte stoffene til fintfolket? Gikk  hun hjem og prøvde ut stingteknikker og lagde noe lignende, eller satt hun furten i en krok og gremmet seg over at hun selv ikke hadde blanke penger eller en sønn som studerte i Kongens by?

Jeg tenker mye på dette også; at det ligger en historie i hver broderte blomst. Hvert sting , hver farge har blitt valgt for å glede øyet som ser, for å tilfredsstille skaperglede og for å med tilgjengelige midler lage noe som ligner på et bilde, et stykke kjøpestoff eller et bånd.

Bunadbroderiene er ikke tilfeldige, de er kulturarv.2 kommentarer:

  1. Så enig!Det gir meg utrolig mye glede ved håndarbeid, å tenke på hvordan masker og sting har oppstått og lært bort gjennom generasjoner, både av nød og til glede. Spesielt fascinert kan jeg bli av gamle filleryer og quilter, hvor hver flik av stoffbit er gjenbrukt og satt sammen på de mest finurlige og vakre måter. Nydelig blogg , og nydelig håndarbeid, veldig inspirerende!

    SvarSlett
  2. Your blog is very impressive and have the useful information it is really caught my attention.

    SvarSlett