tirsdag 20. januar 2015

Nesten som i læreboka


Når jeg skal brodere en bunad er det flere hensyn som skal tas.
Tid, når kunden kan ta mål og prøve, årstider og hvilke andre arbeidsoppgaver jeg har.

I perioder med mye kurs og mulighet for mange korte arbeidsøkter på systua er det supert å ha et broderi eller tre i bakhånd. Det er lettere å legge fra seg en halvferdig blomst enn en halvveis foldet stakk. Og hvis det ligger an til en del kjøring med innlagt venting til og fra aktiviteter er det mye bedre med et lite broderi enn en hel stakk. Ikke bare fordi det er tungvint å slepe flerfoldige kilo ullstoff med seg, men også fordi det er litt sånn se-på-meg-jeg-er-sååå-sykt-flink å sitte og brodere noe som er så overveldende som en stakk.




Så, selv om jeg helst bruker min faste oppskrift stakk, løslomme, lue, forstykker liv, bakstykker liv hender det at jeg bytter friskt om på rekkefølgen.
Forrige uke broderte jeg forstykkene til en liv fra Øst-Telemark. Nå broderer jeg kantebånd og meier til det samme livet. Etterpå skal jeg brodere ryggen og så skal jeg begynne på stakkekanten.
Da kan jeg ha første prøving tidligere i prosessen og ta endelig mål av lengder og bredder når det passer kunden som ikke bor her i distriktet.

 

Det er totalt førti prikklike motiv og ja, det kan bli en liten tanke kjedelig. Bedre blir det ikke av at jeg gjør ferdig en og en farge på alle motivene. Først den ene brune, så den andre, så den turkise. Og så må jeg ta mellomrød i to operasjoner siden rødfargene går litt om hverandre. 


Noen ganger broderer jeg et motiv helt ferdig for å ha en mal å se etter, andre ganger ikke. På motiv som dette liker jeg å jobbe fargevis, og slippe å operere med åtte broderinåler eller et kaos av påbegynte tråder.

Like enkelt er det å bruke mobilkamera og knipse et par bilder av plansjen som ( ideelt sett ) skal følge materialpakken. Mobilen har jo de fleste med seg altfor mye uansett... Og joda, selvsagt kan jeg ta med plansjen men de er ofte i størrelse A3 og ganske stive og fyller godt opp i håndarbeidsposen. 
En annen fordel med et foto på mobil eller nettbrett er at det kan zoomes inn på detaljer, noe som er veldig kjekt hvis synet ikke er hva det engang var...


PS.
Jeg nevnte at årstider er en faktor som må taes med i beregningen. I fjor satt jeg i sommervarmen og broderte en stakk i stikkende ull, med et badehåndkle mellom meg og arbeidet. Det var varmt og jeg skulle gjerne brodert skjorte eller til nød lue og løslomme. 

7 kommentarer:

  1. Svar
    1. Bånd på ryggen. Opprinnelig for å dekke en skjøt i stoffet, nå bare som dekor.
      Ser ut som sledemeier, derav navnet.

      Slett
  2. Ja, du er flink, og jeg bøyer meg i beundring for bunadsbroderiene dine! Så deg i Familiens KOFTER, forresten, i den fine, gamle strikkejakken! Ha en flott uke! Klem Cathrine :-)

    SvarSlett
  3. Du broderer nydelig!
    Jeg er en glad amatør som broderer bunader til familien. Har tre døtre som har fått "ventebunad" fra Hallingdal i påvente av konfirmasjon. Eldste er nå blitt konfirmert i Øst- Telemark bunad som ble omtrent halvvegs brodert av meg. Er godt i gang med neste Øst- Telemark nå som jeg skal brodere helt selv. Ikke så strukturert som deg. Har begynt på stakken, så begynte jeg på rygg og forstykker som var lettere å ta med, så gikk jeg over til forkleet som var sånn midt i mellom greit å frakte med seg (i hvert fall på hyttetur blant venner). Forkleet er snart ferdig, mangler litt mørkerødt på ryggen, og har litt igjen på forstykkene. Der var påtegningen så dårlig at det nesten blir frihåndsbrodering, noe som har resultert i litt banning og nystarter. Når smådelene er helt ferdige står vel resten av stakken for tur. Da er det greit å ta jakkedelene med seg ut av huset. Skjorten er også halvferdig..... Når jeg skriver dette går det opp for meg at jeg nok burde konsentrere meg om å gjøre en og en del ferdig etter hvert :-) !
    Siden jeg gjør dette på fritiden blir det få lange, uavbrutte broderiøkter. Lurer derfor på sånn ca. hvor mange arbeidstimer du regner på en komplett Øst- Telemark (prinsesse)? Hadde vært litt gøy å vite.

    Det er veldig kjekt å følge med på bloggen din. Har fått mange gode tips de siste årene!

    SvarSlett
  4. Aller først - takk!
    Jeg gjør jo dette som en jobb- og derfor bør jeg tenke økonomisk både med tanke på tid og penger. Dessuten blir jeg nok litt stresset hvis jeg syr litt her og der, da mister jeg lett oversikten og tror jeg har kommet lenger enn jeg har...
    Når du broderer som hobby vil ( og skal) du ha en annen innfallsvinkel og hygge deg med jobben. Det er en viktig forskjell! Det høres også ut som om du har en del erfaring, og da går det fint å svitsje litt mellom delene.
    Jeg har ikke brodert Prinsessemodellen på ti år, så jeg er faktisk ikke sikker på hvor lang tid jeg ville regne på den!
    Og så sprøs det jo hvordna påtegnigen er...jeg har hatt broderier hvor påtegningen er helt elendig, da tar alt mye lenger tid.Og jeg har broderier hvor påtegningen er som en drøm- da går jobben lettere. Hvis jeg f.eks har et liv hvor det ene forstykket er lettere å se enn det andre tar jeg det letteste først, da har jeg en mal å følge.

    SvarSlett
  5. Amazing blog and very interesting stuff you got here! I definitely learned a lot from reading through some of your earlier posts as well and decided to drop a comment on this one!

    SvarSlett