mandag 15. april 2013

sykurs og syglede


Alle damer vil så gjerne
vera vakre og moderne,
og til meg dei alle går 
sommar, vinter, haust og vår.
Somme vil ha kjolen vid,
somme stutt og somme sid
og eg måler tyet rett,
klipper, prøver, snøgt og rett
syr med stutte, jamne sting
mange vakre fine ting.


Vårens kurssesong går mot slutten, og planene for høsten tar form. 
Det blir bunadkurs og sykurs, et helgekurs i broderi og oppstart av prosjektet ungdommelig husflid.
Og hva angår sistnevnte, så har man slettes ikke blitt stormannsgal og krampekul deltaker altså. Prosjektet er for å beholde de som begynner å bli ørlite granne for store til å henge sammen med småungene og tove ullkuler og masseprodusere nøkkelringer. Ikke at det er noe galt i det,  bevares nei, men det er dette med å gå videre, fordype seg i teknikker og oppleve gleden ved stadig å lære noe nytt. 
Og vi voksne, vi trenger innspill fra ungdommen. Vi trenger deres hjelp for å holde husflid levende, spennende og kreativt. Så, dette blir spennende! 

Og diktet? Det ble forfattet av frøken Storlien en gang i urtiden. Omtrent på den tiden hvor man stille svettet over skråbåndene som levde sitt eget og særdeles opprørske liv langs forklekantene og strikkemaskene ble massert løs fra svette strikkepinner. 

Det ble nevnt på helgens sy et enkelt plagg- kurs at kurslærer ikke var noe naturtalent på barneskolens håndarbeidssal og ikke trivdes mer enn måtelig med skoledagens fastlagte oppgaver. Og kanskje er det derfor det er så viktig å la kursdeltakerne jobbe med noe de faktisk ønsker seg og å la de bli motivert av å sy noe de har lyst til å sy, istedenfor å la alle sy prøvelapp a, før de syr prøvelapp b og når de er ferdige kan vi, surprise surprise, sy prøvelapp c? 2 kommentarer:

  1. Så veldig enig med deg! Og så bra du formidler videre, dine kunster:)
    Og - fantastisk dikt!

    SvarSlett
  2. Huske godt kor travelt det va å bli ferdig med de obligatoriske oppgavan i formingstiman. Da gikk det an å slå sæ laus. Toppen på lykke va skotskrutat bukse!! Snill og dyktig lærer på ungdomsskolen i min barndoms "dal". Utrolig motiverende å få oppfyll en klesdrøm, ja. Heldig dæm som har dæ som kurs- lærer, skjønne æ:).

    SvarSlett