mandag 6. februar 2012

Nyhetens interesse?

Ulykker med dødelig utfall kan skje og i slike tilfeller er døden et sjokk for de pårørende. Noen ganger fører slike hendelser til en liten notis i en avis, andre ganger til middels store oppslag og en sjelden gang fører det til hovedoppslag. De siste dagene har sistnevnte vært tilfelle etter at faren til en norsk kjendis ble påkjørt og drept.
Vi kan lese at den gråtkvalte artisten deltok på minnestunden, at familien er i sjokk og at det er tungt å ikke vite hva som egentlig skjedde.

Men har dette nyhetens interesse? Og er det verdt spalteplassen?

Det kan umulig overraske noen at mennesker deltar på sin egen fars minnestund. Det er heller ikke noen overraskelse at familien er i sjokk, det er vel heller en naturlig reaksjon. Og selvsagt, det er naturlig å ønske seg svar når en nær og kjær plutselig dør og det er naturlig nok tungt å ikke vite hva som har skjedd.
Men trenger vi, og trenger de etterlatte at det skrives om dette?
Og hvem skal velge hvem det skrives om?
Er det viktigere å opplyse det norske folk om dødsfall der det finnes en kjendis i nær familie enn om det er hva vi gjerne kaller vanlige folk som blir berørt? Og har familien til en kjendis større plikt til å slippe media innpå seg enn oss andre? For er det  slik at der det finnes en som har valgt et liv i rampelyset så skal resten av familien automatisk føle trangen til å dele sine gode og dårlige dager med resten av Norges befolkning?

Dette handler ikke om medlidenhet eller ikke. Dødsfall, sorg og savn er alltid trist. Men det handler om hva vi trenger å vite og hvorfor vi skal informeres.

6 kommentarer:

  1. Akkurat dette har jeg også tenkt på i denne saken. Og i andre tilsvarende nyhetssaker.

    SvarSlett
  2. Du treffer bra med dette! Har tenkt samme tanken selv. For min del er det i allefall uinteressant, og jeg mener at en familie i sorg burde få vært i fred.

    SvarSlett
  3. En annen side av nyhetssaker er krisebehandling. Når en ulykke er tilstrekkelig stor eller dramatisk nok så trer kommunens kriseberedskap i verk.

    Er ikke et plutselig dødsfall en krise for de pårørende uansett situasjon. Men får alle den samme hjelpen?

    SvarSlett
  4. Trine: jeg blir uvel, og irritert, og generelt gretten. det er mye som ikke angår "oss"....
    Maanebarnet: Takk! Dessverre klarer jeg ikke la være å lese.
    Åshild: Uff, jeg tror jeg har nok krutt til å lage et eget innlegg om det der...men; noen ganger tenker jeg at belastningen ved å bli påført en "offentlig" sorg er såpass stor at det i seg selv gjør behovet for kriseteam større enn om man kan få være privat.

    SvarSlett
  5. Jeg er HELT enig. Det er virkelig så mange "nyheter" som aldri burde blitt publisert. Det har endt med at jeg blir så irritert over krafsing og tullenyheter, at jeg har sluttet å gå inn på db.no og vg.no. På f.eks. ap.no er det i alle fall ikke fullt så mange uinteressante unyheter.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det burde nok jeg også gjøre...men det er så lett å sveive innom disse tabloidene...

      Slett